REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečivo, rady a tipy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jak péci pečivo? Každý druh těsta potřebuje jinou teplotu, abychom měli pečivo správně upečeno.


  • Piškotová bublanina se srazí, dáme-li příliš vlhké ovoce. Použili jsme asi málo okapané ovoce. Rovněž tak škodí větší dávka citrónové šťávy.
  • Kynutá těsta musíme nechat řádně vykynout a pak ještě dokynout na plechu před vložením do trouby. Vkládáme je do předehřáté, teplejší trouby, kdy papír vložený do ní ihned zežloutne.
  • Linecké těsto vkládáme do dobře vyhřáté, středně teplé trouby, kdy papír po vložení sice zežloutne, ale nezhnědne.
  • U lístkového těsta záleží úspěch na správném pečení. Toto těsto potřebuje troubu z počátku hodně vyhřátou, při dopékání teplotu prudce snížíme. Papír vložený do trouby musí ihned zežloutnout, nikoliv tmavě zhnědnout. Troubu neotvíráme často, aby se neochladil vzduch. Teprve, když pečivo začne zlátnout, nahlédneme do ní a při snížené teplotě dopékáme. Dorty pečeme velice opatrně, aby na povrchu nezhnědly, protože potom jsou nahořklé a uvnitř nedopečené. Máslové těsto pečeme ve velmi dobře vyhřáté troubě. Pokud by na povrchu příliš rychle zežloutlo, přikryjeme ho papírem. Nesmíme troubu velmi často otvírat. Jemné nákypy pečeme v předehřáté troubě asi půl hodiny, podle toho, jak je uvedeno v předpise.
  • Pečeme-li cokoli na lívanečníku, necháme vždy jednu jamku prázdnou. Nalijeme do ní vodu a často ji doléváme. Tím zabráníme tomu, že se volská oka apod. nepřipálí.
  • Na plotně pečeme hlavně menší kousky masa, protože by nám v troubě vyschla. Na rendlík dáme kousek másla a když je rozpálené, maso v něm rychle opečeme po všech stranách. Poté je zcela málo podlijeme, aby se nám tuk nepřipálil
  • Když se nám připálí pečené maso, napravíme je tak, když připálenou část odkrojíme, maso vyjmeme z omáčky a do omáčky vložíme kousek kůrky z chleba a necháme v ní asi 15 minut. Nepříjemná chuť zmizí.
  • Telecí pečeně, ale i ostatní, čím rychleji pečeme, tím jsou jemnější. Pečeně dostane na povrchu pěkný lesk, potíráme-li ji vypečenou vlastní šťávou.
  • Sekaná pečeně nabude, aniž by jí to uškodilo na chuti, vmícháme-li do syrového masa trochu brambor, vařených krupek nebo rýže.
  • Zbude-li nám pečené maso, zabalíme ho do mastného papíru a dáme do chladné místnosti. neoschne a zůstane vláčné.
  • Zkoušíme-li maso, je-li dosti pečené, když na něj přitlačíme prsty. Větší kusy propichujeme špikovací jehlou a to jen jednou ke konci pečení. Podle toho, vnikne-li jehlice volně nebo ztuha, usoudíme, jak je pečeně měkká.
  • Pečivo, bábovky, nakrojené buchty neokorají, když je uložíme do schránky z umělé hmoty a přidáme k nim kousek jablka nebo syrový brambor.
  • Aby se bábovky na povrchu nepřipálily, pokryjeme je čistým, mastným papírem.
  • Jakmile vyjmeme pečivo s plechem z trouby, potřeme je čerstvě rozpuštěným máslem. Je potom křehčí.
  • Když se nám pečivo přilepí na pekáč, odlepíme je, aniž bychom ho porušili, postavíme-li pekáč nebo plech na nádobu s horkou vodou.
  • Medové pečivo se po upečení špatně sejímá z plechu. Obyčejně se několik kousků poláme. Nestane se tak, když pod ještě teplé pečivo podsuneme režnou nit tak, že ji držíme oběma rukama a táhneme ji vodorovně po plechu.
  • Pečivo potíráme za syrova vejcem, napřed rozšlehaným, aby se bílek dobře spojil. Potom je potíráme peroutkou velmi opatrně, aby nestékalo.
  • Koláče, mazance apod. potíráme rozkverlaným žloutkem nebo celým vejcem, do kterého jsme přidali trochu cukru, mléka a kousek másla. Kůrka je pak pěkně křehká.
  • Pečivo vysušené pečením sejmeme ihned z plechu a přikryjeme utěrkou. Po chvíli zvláční.
  • Pečivo bude rovnoměrně sladké, jestliže krystalový cukr rozpustíme v trošce vlažného mléka.
  • Pečivo od předešlého dne položíme na plech pokropený vodou a na chvíli položíme do horké trouby. Rohlíky, housky, veky se rozpečou, jsou chřupavé a chutnají jako čerstvé. Stejně tak se mohou ale jen na několik vteřin ohřát v mikrovlnné troubě.
  • Starší pečivo můžeme namáčet v těstíčku, jaké děláme na kapání a zprudka osmažíme na tuku. Podáváme jako příkrm k dušené zelenině nebo zeleninovému salátu.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy