REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečivo, rady a tipy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jak péci pečivo? Každý druh těsta potřebuje jinou teplotu, abychom měli pečivo správně upečeno.


  • Piškotová bublanina se srazí, dáme-li příliš vlhké ovoce. Použili jsme asi málo okapané ovoce. Rovněž tak škodí větší dávka citrónové šťávy.
  • Kynutá těsta musíme nechat řádně vykynout a pak ještě dokynout na plechu před vložením do trouby. Vkládáme je do předehřáté, teplejší trouby, kdy papír vložený do ní ihned zežloutne.
  • Linecké těsto vkládáme do dobře vyhřáté, středně teplé trouby, kdy papír po vložení sice zežloutne, ale nezhnědne.
  • U lístkového těsta záleží úspěch na správném pečení. Toto těsto potřebuje troubu z počátku hodně vyhřátou, při dopékání teplotu prudce snížíme. Papír vložený do trouby musí ihned zežloutnout, nikoliv tmavě zhnědnout. Troubu neotvíráme často, aby se neochladil vzduch. Teprve, když pečivo začne zlátnout, nahlédneme do ní a při snížené teplotě dopékáme. Dorty pečeme velice opatrně, aby na povrchu nezhnědly, protože potom jsou nahořklé a uvnitř nedopečené. Máslové těsto pečeme ve velmi dobře vyhřáté troubě. Pokud by na povrchu příliš rychle zežloutlo, přikryjeme ho papírem. Nesmíme troubu velmi často otvírat. Jemné nákypy pečeme v předehřáté troubě asi půl hodiny, podle toho, jak je uvedeno v předpise.
  • Pečeme-li cokoli na lívanečníku, necháme vždy jednu jamku prázdnou. Nalijeme do ní vodu a často ji doléváme. Tím zabráníme tomu, že se volská oka apod. nepřipálí.
  • Na plotně pečeme hlavně menší kousky masa, protože by nám v troubě vyschla. Na rendlík dáme kousek másla a když je rozpálené, maso v něm rychle opečeme po všech stranách. Poté je zcela málo podlijeme, aby se nám tuk nepřipálil
  • Když se nám připálí pečené maso, napravíme je tak, když připálenou část odkrojíme, maso vyjmeme z omáčky a do omáčky vložíme kousek kůrky z chleba a necháme v ní asi 15 minut. Nepříjemná chuť zmizí.
  • Telecí pečeně, ale i ostatní, čím rychleji pečeme, tím jsou jemnější. Pečeně dostane na povrchu pěkný lesk, potíráme-li ji vypečenou vlastní šťávou.
  • Sekaná pečeně nabude, aniž by jí to uškodilo na chuti, vmícháme-li do syrového masa trochu brambor, vařených krupek nebo rýže.
  • Zbude-li nám pečené maso, zabalíme ho do mastného papíru a dáme do chladné místnosti. neoschne a zůstane vláčné.
  • Zkoušíme-li maso, je-li dosti pečené, když na něj přitlačíme prsty. Větší kusy propichujeme špikovací jehlou a to jen jednou ke konci pečení. Podle toho, vnikne-li jehlice volně nebo ztuha, usoudíme, jak je pečeně měkká.
  • Pečivo, bábovky, nakrojené buchty neokorají, když je uložíme do schránky z umělé hmoty a přidáme k nim kousek jablka nebo syrový brambor.
  • Aby se bábovky na povrchu nepřipálily, pokryjeme je čistým, mastným papírem.
  • Jakmile vyjmeme pečivo s plechem z trouby, potřeme je čerstvě rozpuštěným máslem. Je potom křehčí.
  • Když se nám pečivo přilepí na pekáč, odlepíme je, aniž bychom ho porušili, postavíme-li pekáč nebo plech na nádobu s horkou vodou.
  • Medové pečivo se po upečení špatně sejímá z plechu. Obyčejně se několik kousků poláme. Nestane se tak, když pod ještě teplé pečivo podsuneme režnou nit tak, že ji držíme oběma rukama a táhneme ji vodorovně po plechu.
  • Pečivo potíráme za syrova vejcem, napřed rozšlehaným, aby se bílek dobře spojil. Potom je potíráme peroutkou velmi opatrně, aby nestékalo.
  • Koláče, mazance apod. potíráme rozkverlaným žloutkem nebo celým vejcem, do kterého jsme přidali trochu cukru, mléka a kousek másla. Kůrka je pak pěkně křehká.
  • Pečivo vysušené pečením sejmeme ihned z plechu a přikryjeme utěrkou. Po chvíli zvláční.
  • Pečivo bude rovnoměrně sladké, jestliže krystalový cukr rozpustíme v trošce vlažného mléka.
  • Pečivo od předešlého dne položíme na plech pokropený vodou a na chvíli položíme do horké trouby. Rohlíky, housky, veky se rozpečou, jsou chřupavé a chutnají jako čerstvé. Stejně tak se mohou ale jen na několik vteřin ohřát v mikrovlnné troubě.
  • Starší pečivo můžeme namáčet v těstíčku, jaké děláme na kapání a zprudka osmažíme na tuku. Podáváme jako příkrm k dušené zelenině nebo zeleninovému salátu.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Sladké poděkování pro mlsné maminky

S druhou květnovou nedělí každoročně vyvstává otázka, čím našim drahým maminkám vykouzlit úsměv na tváři. Pro ty, kdo ještě nemají vymyšlenou pozornost, přinášíme tip na sladký sušenkový dort ve tvaru M, k jehož přípravě vám stačí jen pár ingrediencí a odhodlání péct s láskou. Přidáte-li na ozdobu bonbony Haribo Berries a pár jedlých třešňových květů, úspěch je zaručen.

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Poznejte benefity luštěnin s novým e-bookem plným lahodných receptů

Luštěniny, dlouho opomíjená složka jídelníčku či jídlo chudých, jsou v současnosti považovány za trend nejen v rostlinné kuchyni a čím dál více lidí si uvědomuje řadu benefitů, které jejich pravidelné zařazení do jídelníčku přináší. Luštěniny nejsou jen kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin, ale obsahují také mnoho minerálů a vitamínů jako je železo, zinek, vápník či vitamíny skupiny B. Také se pyšní vysokým obsahem zdraví prospěšné vlákniny a jejich konzumace je spojena s dlouhověkostí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy