REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečivo, rady a tipy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jak péci pečivo? Každý druh těsta potřebuje jinou teplotu, abychom měli pečivo správně upečeno.


  • Piškotová bublanina se srazí, dáme-li příliš vlhké ovoce. Použili jsme asi málo okapané ovoce. Rovněž tak škodí větší dávka citrónové šťávy.
  • Kynutá těsta musíme nechat řádně vykynout a pak ještě dokynout na plechu před vložením do trouby. Vkládáme je do předehřáté, teplejší trouby, kdy papír vložený do ní ihned zežloutne.
  • Linecké těsto vkládáme do dobře vyhřáté, středně teplé trouby, kdy papír po vložení sice zežloutne, ale nezhnědne.
  • U lístkového těsta záleží úspěch na správném pečení. Toto těsto potřebuje troubu z počátku hodně vyhřátou, při dopékání teplotu prudce snížíme. Papír vložený do trouby musí ihned zežloutnout, nikoliv tmavě zhnědnout. Troubu neotvíráme často, aby se neochladil vzduch. Teprve, když pečivo začne zlátnout, nahlédneme do ní a při snížené teplotě dopékáme. Dorty pečeme velice opatrně, aby na povrchu nezhnědly, protože potom jsou nahořklé a uvnitř nedopečené. Máslové těsto pečeme ve velmi dobře vyhřáté troubě. Pokud by na povrchu příliš rychle zežloutlo, přikryjeme ho papírem. Nesmíme troubu velmi často otvírat. Jemné nákypy pečeme v předehřáté troubě asi půl hodiny, podle toho, jak je uvedeno v předpise.
  • Pečeme-li cokoli na lívanečníku, necháme vždy jednu jamku prázdnou. Nalijeme do ní vodu a často ji doléváme. Tím zabráníme tomu, že se volská oka apod. nepřipálí.
  • Na plotně pečeme hlavně menší kousky masa, protože by nám v troubě vyschla. Na rendlík dáme kousek másla a když je rozpálené, maso v něm rychle opečeme po všech stranách. Poté je zcela málo podlijeme, aby se nám tuk nepřipálil
  • Když se nám připálí pečené maso, napravíme je tak, když připálenou část odkrojíme, maso vyjmeme z omáčky a do omáčky vložíme kousek kůrky z chleba a necháme v ní asi 15 minut. Nepříjemná chuť zmizí.
  • Telecí pečeně, ale i ostatní, čím rychleji pečeme, tím jsou jemnější. Pečeně dostane na povrchu pěkný lesk, potíráme-li ji vypečenou vlastní šťávou.
  • Sekaná pečeně nabude, aniž by jí to uškodilo na chuti, vmícháme-li do syrového masa trochu brambor, vařených krupek nebo rýže.
  • Zbude-li nám pečené maso, zabalíme ho do mastného papíru a dáme do chladné místnosti. neoschne a zůstane vláčné.
  • Zkoušíme-li maso, je-li dosti pečené, když na něj přitlačíme prsty. Větší kusy propichujeme špikovací jehlou a to jen jednou ke konci pečení. Podle toho, vnikne-li jehlice volně nebo ztuha, usoudíme, jak je pečeně měkká.
  • Pečivo, bábovky, nakrojené buchty neokorají, když je uložíme do schránky z umělé hmoty a přidáme k nim kousek jablka nebo syrový brambor.
  • Aby se bábovky na povrchu nepřipálily, pokryjeme je čistým, mastným papírem.
  • Jakmile vyjmeme pečivo s plechem z trouby, potřeme je čerstvě rozpuštěným máslem. Je potom křehčí.
  • Když se nám pečivo přilepí na pekáč, odlepíme je, aniž bychom ho porušili, postavíme-li pekáč nebo plech na nádobu s horkou vodou.
  • Medové pečivo se po upečení špatně sejímá z plechu. Obyčejně se několik kousků poláme. Nestane se tak, když pod ještě teplé pečivo podsuneme režnou nit tak, že ji držíme oběma rukama a táhneme ji vodorovně po plechu.
  • Pečivo potíráme za syrova vejcem, napřed rozšlehaným, aby se bílek dobře spojil. Potom je potíráme peroutkou velmi opatrně, aby nestékalo.
  • Koláče, mazance apod. potíráme rozkverlaným žloutkem nebo celým vejcem, do kterého jsme přidali trochu cukru, mléka a kousek másla. Kůrka je pak pěkně křehká.
  • Pečivo vysušené pečením sejmeme ihned z plechu a přikryjeme utěrkou. Po chvíli zvláční.
  • Pečivo bude rovnoměrně sladké, jestliže krystalový cukr rozpustíme v trošce vlažného mléka.
  • Pečivo od předešlého dne položíme na plech pokropený vodou a na chvíli položíme do horké trouby. Rohlíky, housky, veky se rozpečou, jsou chřupavé a chutnají jako čerstvé. Stejně tak se mohou ale jen na několik vteřin ohřát v mikrovlnné troubě.
  • Starší pečivo můžeme namáčet v těstíčku, jaké děláme na kapání a zprudka osmažíme na tuku. Podáváme jako příkrm k dušené zelenině nebo zeleninovému salátu.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Bio MatchaTea Harmony už počtvrté produktem roku

Produkt Bio MatchaTea Harmony obhájil pozici vítěze v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2019 v kategorii čajů. Ocenění bylo uděleno na základě vyhodnocení nejpopulárnějších výrobků v jednotlivých kategoriích dle zájmu spotřebitelů. Zohledněn byl počet vyhledávání, oblíbenost a zájem spotřebitelů. Ocenění tedy není výsledkem rozhodnutí komise, ale opravdové spokojenosti a zájmu zákazníků.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy