REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Praktické rady při domácí zabijačce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Porážka prasete je nejen velký obřad, ale také hodně práce jak řezníka, tak všech zůčastněných.


  • Aby jitrnice a jelita při pečení nepopraskaly, spaříme je horkou vodou a obalíme v hladké mouce.
  • Opečené uzenky budou křupavé, když je před přípravou posypeme moučkovým cukrem.
  • Do příliš mastného prejtu přidáme žemli namočenou ve vodě.
  • Huspeninu snadno vyklopíme, když formu ponoříme do nádoby s horkou vodou. Můžeme ji také před naplněním vyložit mikrotenovým sáčkem nebo potravinovou fólií.
  • Steaky zůstanou šťavnaté, když je po upečení necháme pět minut odpočinout, ale musíme je přitom obracet, aby nevytekla šťáva.
  • Řízky při smažení nenasáknou tukem, když je již obalené namočíme do rozšlehaného bílku.
  • Řízky budou křehké, když přidáme do vajíčka trochu piva, mouku necháme a hned obalíme ve strouhance.
  • Maso krájíme na porce vždycky příčně přes vlákna.
  • Naporcované maso, které použijeme až druhý den, potřeme olejem a uchováme v chladu.
  • Maso naklepáváme na navlhčené desce, aby dřevěné prkénko nevsáklo šťávu.
  • Do masa během tepelné úpravy nepícháme vidličkou, protože by vytekla šťáva.
  • Křupavá kůrka se vytvoří, když maso pečeme nejprve zprudka a pak dopékáme při mírnější teplotě.
  • Řízky budou měkké, když je namočíme na 15 minut do studeného mléka a pak upravíme.
  • Pečeni krájíme na porce, až když vychladne, aby se nedrobila.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy