REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Portské víno – Porto

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Portské víno nazývané také „porto“ je portugalské velmi dobré víno. Známé značky jsou Sandeman, Offley, Delaforce, Barros. Název podle města v severním Portugalsku. Podává se při teplotě asi 14 °C.


Porto se vyrábí z mnoha místních odrůd révy vinné v oblasti Douro v severním Portugalsku. Tyto odrůdy se pěstují na příkrých svazích v břidlicovité půdě, kde se daří jen vinné révě a olivovníkům. Oblast, kde se vyrábí Porto, je přísně ohraničena.

Výroba začíná nakvašováním rmutů jako při výrobě červených vín. Kvašení však probíhá při vyšších teplotách. Jakmile kvasící rmuty obsahují 6 – 8 % alkoholu, přerušuje se kvašení přídavkem vinného destilátu o obsahu 77 % obj. alkoholu. Na 440 litrů vína se přidává obvykle 110 litrů destilátů. Tím se doplňují speciální sudy Douro pipe o obsahu 550 litrů, kterými se dopravuje dokvašené víno do větších středisek k roztřídění a k dalšímu zrání. Víno v těchto sudech leží několik let při vyšších teplotách bez přístupu vzduchu. Za těchto podmínek se tvoří v chuti a vůni ovocné tóny, jež jsou pro Portské víno typické. Po nejméně dvouletém zrání v sudech se připravují ze základních typů portského vína, jako je Ruby Port (rubínově červené), White Port (bílé) a Tawny Port (hnědožluté) standardní směsi zvané blends, které zrají dále různou dobu v sudech. Tyto jsou základem pro přípravu různých variant portského vína, které zrají i v lahvích. Jsou to např. Portské uleželé (Crusted Port), Portské ročníkové pozdě láhvované (Late Bottled Vintage Port – LBV) a Portské ročníkové (Vintage Port) a jiné.

Portské víno z Portugalska, jméno převzalo podle města Oporto, odkud je také expedováno. Největšího rozkvětu dosáhlo v 18. století, kdy bylo v Portugalsku 58 výrobců portugalského vína se světovým zvukem. Roku 1756 bylo území, kde se pěstovalo portské, územně ohraničeno. Portské se smí vyrábět pouze na horním konci údolí řeky Douro (Alto Douro), které se prostírá asi 100 km východně od Oporta až ke španělským hranicím. Území, kde se pěstuje hrozno pro portské má zvláštní klimatické a půdní podmínky. Vysoké pohoří chrání před větry z Atlantiku, břidlicové podloží působí při chladných nocích jako teplý polštář a dává hroznům dodatečné hodiny zrání navíc. V území řeky Douro se pěstuje přes 80 druhů vinných rév a okolo poloviny z nich se používá k výrobě portského.

Druhy portského:

Aged Tawny – špičková vína, která zrají velmi dlouho.

Colheita – není směsí, vždy se jedná o ročníkové víno.

Crusted Port – víno se stáčí do láhví nefiltrované a zraje v nich nejméně čtyři roky.

Porto Branco – pracuje se s bílými odrůdami, nejčastěji je to Malvasia.

Ruby – zraje nejméně tři roky, má typickou rubínovou barvu.

Tawny – díky dlouhobobému zrání má hnědou barvu.

Vintage Charakter – směs několika druhů, stáří nejčastěji čtyři roky.

Nejdražší portské víno je značka Borges z vinných sklepů v portugalském Portu, kde je uloženo portské víno, z nichž některé baterie jsou z roku 1875, cena je tak závratná, že je pro současníka nedostupná.

Cena ročníku 1977 se pohybuje podle druhu od 2950 korun do 7957 korun v luxusním balení o obsahu 0,75 po 4 kusech.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy