REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Portské víno – Porto

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Portské víno nazývané také „porto“ je portugalské velmi dobré víno. Známé značky jsou Sandeman, Offley, Delaforce, Barros. Název podle města v severním Portugalsku. Podává se při teplotě asi 14 °C.


Porto se vyrábí z mnoha místních odrůd révy vinné v oblasti Douro v severním Portugalsku. Tyto odrůdy se pěstují na příkrých svazích v břidlicovité půdě, kde se daří jen vinné révě a olivovníkům. Oblast, kde se vyrábí Porto, je přísně ohraničena.

Výroba začíná nakvašováním rmutů jako při výrobě červených vín. Kvašení však probíhá při vyšších teplotách. Jakmile kvasící rmuty obsahují 6 – 8 % alkoholu, přerušuje se kvašení přídavkem vinného destilátu o obsahu 77 % obj. alkoholu. Na 440 litrů vína se přidává obvykle 110 litrů destilátů. Tím se doplňují speciální sudy Douro pipe o obsahu 550 litrů, kterými se dopravuje dokvašené víno do větších středisek k roztřídění a k dalšímu zrání. Víno v těchto sudech leží několik let při vyšších teplotách bez přístupu vzduchu. Za těchto podmínek se tvoří v chuti a vůni ovocné tóny, jež jsou pro Portské víno typické. Po nejméně dvouletém zrání v sudech se připravují ze základních typů portského vína, jako je Ruby Port (rubínově červené), White Port (bílé) a Tawny Port (hnědožluté) standardní směsi zvané blends, které zrají dále různou dobu v sudech. Tyto jsou základem pro přípravu různých variant portského vína, které zrají i v lahvích. Jsou to např. Portské uleželé (Crusted Port), Portské ročníkové pozdě láhvované (Late Bottled Vintage Port – LBV) a Portské ročníkové (Vintage Port) a jiné.

Portské víno z Portugalska, jméno převzalo podle města Oporto, odkud je také expedováno. Největšího rozkvětu dosáhlo v 18. století, kdy bylo v Portugalsku 58 výrobců portugalského vína se světovým zvukem. Roku 1756 bylo území, kde se pěstovalo portské, územně ohraničeno. Portské se smí vyrábět pouze na horním konci údolí řeky Douro (Alto Douro), které se prostírá asi 100 km východně od Oporta až ke španělským hranicím. Území, kde se pěstuje hrozno pro portské má zvláštní klimatické a půdní podmínky. Vysoké pohoří chrání před větry z Atlantiku, břidlicové podloží působí při chladných nocích jako teplý polštář a dává hroznům dodatečné hodiny zrání navíc. V území řeky Douro se pěstuje přes 80 druhů vinných rév a okolo poloviny z nich se používá k výrobě portského.

Druhy portského:

Aged Tawny – špičková vína, která zrají velmi dlouho.

Colheita – není směsí, vždy se jedná o ročníkové víno.

Crusted Port – víno se stáčí do láhví nefiltrované a zraje v nich nejméně čtyři roky.

Porto Branco – pracuje se s bílými odrůdami, nejčastěji je to Malvasia.

Ruby – zraje nejméně tři roky, má typickou rubínovou barvu.

Tawny – díky dlouhobobému zrání má hnědou barvu.

Vintage Charakter – směs několika druhů, stáří nejčastěji čtyři roky.

Nejdražší portské víno je značka Borges z vinných sklepů v portugalském Portu, kde je uloženo portské víno, z nichž některé baterie jsou z roku 1875, cena je tak závratná, že je pro současníka nedostupná.

Cena ročníku 1977 se pohybuje podle druhu od 2950 korun do 7957 korun v luxusním balení o obsahu 0,75 po 4 kusech.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Bio MatchaTea Harmony už počtvrté produktem roku

Produkt Bio MatchaTea Harmony obhájil pozici vítěze v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2019 v kategorii čajů. Ocenění bylo uděleno na základě vyhodnocení nejpopulárnějších výrobků v jednotlivých kategoriích dle zájmu spotřebitelů. Zohledněn byl počet vyhledávání, oblíbenost a zájem spotřebitelů. Ocenění tedy není výsledkem rozhodnutí komise, ale opravdové spokojenosti a zájmu zákazníků.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy