REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.


Stejně jako v případě výběrů plodů na marmelády nebo pečené čaje, i zde musíte dbát na kvalitu. Spolehnout se můžete na suroviny pocházející z ekologického zemědělství. Bio ovoce nebude obsahovat stopy průmyslových hnojiv ani umělých postřiků či rezidua pesticidů, a tak je ani nemusíte loupat. Přestože někdy nemusí dosahovat požadovaného perfektního vzhledu, tento nedostatek lehce dožene plnou chutí a vůní. Ty nekvalitnější pak obsahují maximální množství vzácných minerálů i vitamínů ve vstřebatelné podobě pro vaše tělo. Ekologicky pěstované produkty najdete i v běžných obchodech, kde je poznáte podle označení logem biolistu a biozebry.

Výroba domácích křížal a jiných pochoutek není vůbec náročná. Proces sušení vám usnadní například speciální elektrické sušičky, ale můžete využít také klasickou troubu nebo horký letní vzduch, kdy stačí nechat nakrájené ovoce na sluníčku.

 

Hurá do práce

Sušit lze téměř jakékoliv ovoce, a dokonce i to tropické, jako jsou banány, kiwi anebo ananas. Nezbytné je, aby bylo co možná nejčerstvější a hlavně zralé. Plody před začátkem pořádně zkontrolujte a odstraňte poškozená i natlučená místa. Následně důkladně omyjte a případně oloupejte.

Připravte se, že čím větší kousky ovoce použijete, tím delší celkový proces sušení bude. Doporučujeme proto krájet na menší, stejně velké plátky o tloušťce asi 0,5 – 1 cm. Drobnější ovoce můžete ponechat vcelku, protože by se sušením úplně scvrklo.

Takto připravené kousky pokládáme na síto sušičky anebo na plech, kde dbáme na to, aby měly dostatečný prostor. Proto doporučujeme plech zaplnit asi ze tří čtvrtin. U plodin, které jste neloupali, pokládejte slupkou dolů.

 

Náš tip: Předsušte třešně

Pokud patříte k milovníkům třešní, určitě oceníte tip, jakým způsobem si můžete tyto sladké pochoutky uchovat. Zkuste sušení, které při správném postupu zachová plody krásně šťavnaté. Třešně i s peckou nechejte sušit v celku až do momentu, než se množství vody v třešních zredukuje. Pecky pak jednoduše odstraníte, aniž byste přišli o šťávu a sušíte dál.

 

Jak dlouho sušit?

Ačkoliv je sušení delší proces a zabere vám 6-12 hodin, výsledek bude stát za to. V případě, že zvolíte sušičku, umístěte ji někam do ústranní, protože bude vydávat menší hluk a také aromatické páry. Využít můžete elektrickou troubu, ale plynová trouba se k sušení příliš nedoporučuje.

Hotové ovoce poznáte podle chuti. Jednoduše necháte kousek vychladnout a zkusíte. Správně prosušené plodiny by měly být pružné a bez mokrých kousků. Na dotek křehké ovoce pak značí přesušení.

Po vychlazení skladujte v uzavíratelných nádobách, v tmavé místnosti a v suchu. Před použitím pak doporučujeme ovoce na několik minut naložit do teplé vody. Některé druhy, jako jsou jablka, namáčet nemusíte.

 

Vyzkoušejte granolu se sušeným ovocem, recept najdete zde (objeví se po kliknutí na jeho nadpis nebo fotografii!):

  • Granola se sušeným ovocem – Granola neboli zapečené, křupavé a oslazené müsli, se stává čím dál oblíbenější pochutinou ke snídani, kterou si může každý z nás jednoduše připravit doma. V kombinaci s bio bílým jogurtem a javorovým sirupem si ji určitě zamilujete i vy.

 

Náš tip: Bio jogurt bílý z Mlékárny Valašské Meziříčí

Vyzkoušejte mléčné výrobky z řady bio, které získaly ocenění Česká biopotravina roku 2010. Mléko se zpracovává ve své původní tučnosti, která podtrhuje přírodní vlastnosti mléčných produktů. Bílý jogurt můžete obohatit vámi připravenou granolou.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

 

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

 

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

 

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Léčivá hlíva ústřičná a opomíjené líhy

Hlíva ústřičná – Pleurotus ostreatus patří k typickým podzimním druhům a její růst je, při mírné zimě, i v zimních měsících. Jakmile ovšem klesnou mrazy -4 °C, její růst se zastaví. Při stoupnutí teploty nad 0 její růst opět pokračuje. Jeden z mála druhů, které jsou po rozmrznutí jedlé a nerozkládají se v nich toxické látky. K těmto druhům hub patří také například penízovka sametonohá či jidášovo ucho.

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Dárci přispívají na projekt Zachraň oběd koupí Obědovky, voucheru na převoz nevydaných obědů z jídelen lidem v nouzi

Díky aktivitě organizace Zachraň jídlo se od poloviny března 2022 podařilo zachránit přes 12 000 obědů, které zbývají ve firemních jídelnách, a darovat je lidem v nouzi. Nyní organizace spouští na platformě Darujme měsíční sbírku, která projektu Zachraň oběd umožní fungovat i v budoucnu. Zakoupením voucheru dárce zajistí převoz nevydaných obědů z firemních kantýn do charitativních organizací v Praze. Pomůže tak například samoživitelkám a eliminuje plýtvání jídlem.

číst dále ...

Odstartujte vánoční pečení perníkem aneb jak na netradiční perníkový dezert

Perník či perníčky jsou tradiční pochoutkou většiny pouťových a hodových slavností, ale i neodmyslitelnou předvánoční sladkostí, kterou si rok co rok bez výčitek většina z nás dopřává. Co si jej letos upéct v netradičním provedení a více si pohrát s jeho chutí? Stačí malá změna a uvidíte sami, že i s obyčejným perníkem můžete leckoho překvapit.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy