REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.


Stejně jako v případě výběrů plodů na marmelády nebo pečené čaje, i zde musíte dbát na kvalitu. Spolehnout se můžete na suroviny pocházející z ekologického zemědělství. Bio ovoce nebude obsahovat stopy průmyslových hnojiv ani umělých postřiků či rezidua pesticidů, a tak je ani nemusíte loupat. Přestože někdy nemusí dosahovat požadovaného perfektního vzhledu, tento nedostatek lehce dožene plnou chutí a vůní. Ty nekvalitnější pak obsahují maximální množství vzácných minerálů i vitamínů ve vstřebatelné podobě pro vaše tělo. Ekologicky pěstované produkty najdete i v běžných obchodech, kde je poznáte podle označení logem biolistu a biozebry.

Výroba domácích křížal a jiných pochoutek není vůbec náročná. Proces sušení vám usnadní například speciální elektrické sušičky, ale můžete využít také klasickou troubu nebo horký letní vzduch, kdy stačí nechat nakrájené ovoce na sluníčku.

 

Hurá do práce

Sušit lze téměř jakékoliv ovoce, a dokonce i to tropické, jako jsou banány, kiwi anebo ananas. Nezbytné je, aby bylo co možná nejčerstvější a hlavně zralé. Plody před začátkem pořádně zkontrolujte a odstraňte poškozená i natlučená místa. Následně důkladně omyjte a případně oloupejte.

Připravte se, že čím větší kousky ovoce použijete, tím delší celkový proces sušení bude. Doporučujeme proto krájet na menší, stejně velké plátky o tloušťce asi 0,5 – 1 cm. Drobnější ovoce můžete ponechat vcelku, protože by se sušením úplně scvrklo.

Takto připravené kousky pokládáme na síto sušičky anebo na plech, kde dbáme na to, aby měly dostatečný prostor. Proto doporučujeme plech zaplnit asi ze tří čtvrtin. U plodin, které jste neloupali, pokládejte slupkou dolů.

 

Náš tip: Předsušte třešně

Pokud patříte k milovníkům třešní, určitě oceníte tip, jakým způsobem si můžete tyto sladké pochoutky uchovat. Zkuste sušení, které při správném postupu zachová plody krásně šťavnaté. Třešně i s peckou nechejte sušit v celku až do momentu, než se množství vody v třešních zredukuje. Pecky pak jednoduše odstraníte, aniž byste přišli o šťávu a sušíte dál.

 

Jak dlouho sušit?

Ačkoliv je sušení delší proces a zabere vám 6-12 hodin, výsledek bude stát za to. V případě, že zvolíte sušičku, umístěte ji někam do ústranní, protože bude vydávat menší hluk a také aromatické páry. Využít můžete elektrickou troubu, ale plynová trouba se k sušení příliš nedoporučuje.

Hotové ovoce poznáte podle chuti. Jednoduše necháte kousek vychladnout a zkusíte. Správně prosušené plodiny by měly být pružné a bez mokrých kousků. Na dotek křehké ovoce pak značí přesušení.

Po vychlazení skladujte v uzavíratelných nádobách, v tmavé místnosti a v suchu. Před použitím pak doporučujeme ovoce na několik minut naložit do teplé vody. Některé druhy, jako jsou jablka, namáčet nemusíte.

 

Vyzkoušejte granolu se sušeným ovocem, recept najdete zde (objeví se po kliknutí na jeho nadpis nebo fotografii!):

  • Granola se sušeným ovocem – Granola neboli zapečené, křupavé a oslazené müsli, se stává čím dál oblíbenější pochutinou ke snídani, kterou si může každý z nás jednoduše připravit doma. V kombinaci s bio bílým jogurtem a javorovým sirupem si ji určitě zamilujete i vy.

 

Náš tip: Bio jogurt bílý z Mlékárny Valašské Meziříčí

Vyzkoušejte mléčné výrobky z řady bio, které získaly ocenění Česká biopotravina roku 2010. Mléko se zpracovává ve své původní tučnosti, která podtrhuje přírodní vlastnosti mléčných produktů. Bílý jogurt můžete obohatit vámi připravenou granolou.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

 

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

 

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

 

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy