Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.
Stejně jako v případě výběrů plodů na marmelády nebo pečené čaje, i zde musíte dbát na kvalitu. Spolehnout se můžete na suroviny pocházející z ekologického zemědělství. Bio ovoce nebude obsahovat stopy průmyslových hnojiv ani umělých postřiků či rezidua pesticidů, a tak je ani nemusíte loupat. Přestože někdy nemusí dosahovat požadovaného perfektního vzhledu, tento nedostatek lehce dožene plnou chutí a vůní. Ty nekvalitnější pak obsahují maximální množství vzácných minerálů i vitamínů ve vstřebatelné podobě pro vaše tělo. Ekologicky pěstované produkty najdete i v běžných obchodech, kde je poznáte podle označení logem biolistu a biozebry.
Výroba domácích křížal a jiných pochoutek není vůbec náročná. Proces sušení vám usnadní například speciální elektrické sušičky, ale můžete využít také klasickou troubu nebo horký letní vzduch, kdy stačí nechat nakrájené ovoce na sluníčku.
Hurá do práce
Sušit lze téměř jakékoliv ovoce, a dokonce i to tropické, jako jsou banány, kiwi anebo ananas. Nezbytné je, aby bylo co možná nejčerstvější a hlavně zralé. Plody před začátkem pořádně zkontrolujte a odstraňte poškozená i natlučená místa. Následně důkladně omyjte a případně oloupejte.
Připravte se, že čím větší kousky ovoce použijete, tím delší celkový proces sušení bude. Doporučujeme proto krájet na menší, stejně velké plátky o tloušťce asi 0,5 – 1 cm. Drobnější ovoce můžete ponechat vcelku, protože by se sušením úplně scvrklo.
Takto připravené kousky pokládáme na síto sušičky anebo na plech, kde dbáme na to, aby měly dostatečný prostor. Proto doporučujeme plech zaplnit asi ze tří čtvrtin. U plodin, které jste neloupali, pokládejte slupkou dolů.
Náš tip: Předsušte třešně
Pokud patříte k milovníkům třešní, určitě oceníte tip, jakým způsobem si můžete tyto sladké pochoutky uchovat. Zkuste sušení, které při správném postupu zachová plody krásně šťavnaté. Třešně i s peckou nechejte sušit v celku až do momentu, než se množství vody v třešních zredukuje. Pecky pak jednoduše odstraníte, aniž byste přišli o šťávu a sušíte dál.
Jak dlouho sušit?
Ačkoliv je sušení delší proces a zabere vám 6-12 hodin, výsledek bude stát za to. V případě, že zvolíte sušičku, umístěte ji někam do ústranní, protože bude vydávat menší hluk a také aromatické páry. Využít můžete elektrickou troubu, ale plynová trouba se k sušení příliš nedoporučuje.
Hotové ovoce poznáte podle chuti. Jednoduše necháte kousek vychladnout a zkusíte. Správně prosušené plodiny by měly být pružné a bez mokrých kousků. Na dotek křehké ovoce pak značí přesušení.
Po vychlazení skladujte v uzavíratelných nádobách, v tmavé místnosti a v suchu. Před použitím pak doporučujeme ovoce na několik minut naložit do teplé vody. Některé druhy, jako jsou jablka, namáčet nemusíte.
Vyzkoušejte granolu se sušeným ovocem, recept najdete zde (objeví se po kliknutí na jeho nadpis nebo fotografii!):
- Granola se sušeným ovocem – Granola neboli zapečené, křupavé a oslazené müsli, se stává čím dál oblíbenější pochutinou ke snídani, kterou si může každý z nás jednoduše připravit doma. V kombinaci s bio bílým jogurtem a javorovým sirupem si ji určitě zamilujete i vy.
Náš tip: Bio jogurt bílý z Mlékárny Valašské Meziříčí
Vyzkoušejte mléčné výrobky z řady bio, které získaly ocenění Česká biopotravina roku 2010. Mléko se zpracovává ve své původní tučnosti, která podtrhuje přírodní vlastnosti mléčných produktů. Bílý jogurt můžete obohatit vámi připravenou granolou.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.
Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.
Evropské značení
Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.
Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin
Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje