REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pokrmy z masa zvěře vodní pernaté

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Do této kategorie patří například kachna divoká a divoká husa. Tak jako u zvěře srstnaté, můžeme téměř všechny způsoby úprav pernaté zvěře aplikovat na daný druh zvěře pernaté, to znamená, že bažanty můžeme upravovat ve stejných obměnách jako koroptve, divoké kachny jako divoké husy atd., a opačně.


Divoká kachna a divoká husa

Z kachen přichází u nás v úvahu pro kuchyňskou úpravu velká kachna divoká, tzv. březňačka, která dosahuje váhy asi 90 dkg, a malá kachna divoká neboli čírka obecná, která je lehčí, váží asi 60 dkg.

Maso divoké kachny je lehce stravitelné a poměrně křehké. Divoké kachny bývají často cítit bahnem, proto je lépe, když je očištěné a vykuchané vložíme asi na 2 hodiny do kyselého mléka nebo podmáslí a pak je teprve tepelně upravujeme.

Z divokých hus je to hlavně divoká husa velká, divoká husa malá čili polní a husa turkyně, které dosahují průměrné váhy 1 až 2,5 kg. I maso divokých hus je velmi dobré; ovšem je o něco tužší a tíže stravitelné než maso divokých kachen.

Maso divokých kachen i divokých hus se rychle kazí, a proto se co nejdříve musí tepelně upravit, a to dušením a pečením. Nejchutnější maso mají divoké kachny a husy mladé – jednoroční; starší, zvláště starší divoké husy je nutno před tepelnou úpravou naložit na 2 až 3 dny do mořidla.

Pernatou zvěř obalujeme slaninou proto, abychom její maso během tepelné úpravy uchránili před přílišným vysušením.

Důležité!

Tak jako u zvěře srstnaté, můžeme téměř všechny způsoby úprav pernaté zvěře aplikovat na daný druh zvěře pernaté, to znamená, že bažanty můžeme upravovat ve stejných obměnách jako koroptve, divoké kachny jako divoké husy atd., a opačně. Tím je dána možnost rozmanitých úprav jednotlivých druhů pernaté zvěřiny a lze tak vyhovět individuálním přáním strávníků.

Ostatní druhy pokrmů ze zvěřiny, jako ragú, guláše, sekaniny, paštiky a hašé, najdete v příslušných článcích.

Dle Viléma Vrabce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy