REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

POHANSKÁ POHANKA

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Doputovala k nám z jihovýchodní Asie a svůj název získala od slova pohan – za ty byli totiž považováni tatarští bojovníci, kteří ji sem přivezli. Jde o pohanku, zázračnou bezlepkovou potravinu, která nyní zažívá svůj návrat do síně slávy. A to zaslouženě.


Jak to, že je řazena mezi obiloviny a zároveň je bezlepková? Botanicky je totiž spřízněna se šťovíkem a rebarborou, jde tedy o kvetoucí rostlinu, a ne zrna. Její semena jsou ale moučnatá a tak se využívají k výrobě mouky, což je důvod zařazení mezi obiloviny.

Pohanka je známá jako významný zdroj rutinu, který má pozitivní vliv na problémy s cévami, hemoroidy a křečovými žilami. Doporučuje se jíst spolu se syrovou zeleninou. Vitamín C totiž účinek rutinu znásobuje a dohromady tak snižují riziko infarktu, trombózy i mozkové mrtvice. Další významnou složkou pohanky je vitamín cholin. Ten napomáhá regeneraci jaterních buněk (například po nemoci i při poškození alkoholem) a zároveň působí na odbourování tuku v játrech.

Pohanka je náležitou potravinou i pro ty, kteří se vyhýbají masu, a to díky plnohodnotné bílkovině podobné té živočišné (vhodný poměr aminokyselin lyzin, metionin a triptofan). Lehce specifická oříšková chuť je důvodem, proč se jí někteří vyhýbají. „Pokud někomu přijde pohanka jako příloha příliš výrazná, doporučuji použít pohankovou mouku jako součást směsi s jinými moukami, například v těstovinách, palačinkách, pečivech a mnoha dalších bezlepkových produktech. Pohanková krupice je složkou v mnoha receptech, jako jsou granola, sušenky, koláče, krekry a další výrobky podobné pečivu. Pohanka je také primární složkou japonských soba nudlí, které jsou vyrobeny z mouky pohanky a jsou přirozeně bezlepkové.“ radí Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.

Poznámka redakce:

VYZKOUŠEJTE POHANKU LOUPANOU OD MENU GOLD! Pohanka je alternativní přílohou, která může pomoci udržet normoglikémii u diabetiků typu II, díky vysokému obsahu vlákniny, manganu a mědi. Vznamný je i obsah rutinu, který posiluje stěny kapilár. Vyzkoušejte pohanku od Menu Gold a zařaďte ji do pravidelného jídelníčku.

Zakoupíte ve všech supermarketech nebo na www.menugold.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

O chlup zdravější Vánoce

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy