REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podobná, ale přece každá odrůda jiná. Jaká jablka se k čemu hodí?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejen, že jablka skvěle chutnají, ale také jsou velmi variabilní, v kuchyni se dají využít na mnoho způsobů. Je ale třeba si dát pozor, po jaké odrůdě sáhnete. Například oblíbený štrúdl vyžaduje jablka se specifickými vlastnostmi. Podobně je tomu také s výdrží, některé plody uchováte od podzimu až do léta, jiné je třeba spotřebovat rychleji. Poradíme vám, na co si dát pozor a jaké odrůdy volit.


Nehledě na to, k jakému účelu jablka hodláte využít, sáhnout byste měli vždy především po kvalitním ovoci. Takovou záruku poskytují bio jablka pocházející z ekologické produkce. Plody zrají bez přídavků umělých hnojiv či preventivních chemických postřiků. Bio jablko také například nebude mít voskově lesklou slupku, protože tato chemická úprava v ekologickém zemědělství není povolená. Ovoce a zelenina v bio kvalitě sice někdy nedosahuje požadovaného perfektního, až „umělého“ vzhledu, za to se ale může pyšnit přirozenou plnou chutí a vůní. Navíc neobsahuje žádné stopy pesticidů.

 

 

Pro bio jablka můžete vyrazit na farmu, ale seženete je i na pultech obchodů pod logem biolistu či biozebry. U potravin bez obalu prokazuje prodejce jejich původ certifikátem, který předkládá na vyžádání. V tuzemsku tyto dokumenty vydávají čtyři státem pověřené organizace (KEZ o.p.s., ABCERT AG, BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC spol. s.r.o., Biokont CZ s.r.o.). Kód kontrolní organizace najedete pod biozebrou ve formátu CZ-BIO-00x.

Není jablko jako jablko, a i když jsou si velmi podobná, každé může mít jiné vlastnosti a hodí se k jinému účelu. Pokud si při výběru nedáte pozor, může se vám stát, že koláč či štrůdl nebude tak dobrý jako vždy, nebo že plody nevydrží uskladněné tak dlouho, jak jste zamýšleli.

 

Co dát do štrúdlu?

Pro přípravu tradičního rakouského dezertu, který v tuzemsku téměř zdomácněl, se nejlépe hodí šťavnatá sladkokyselá jablka. Chybu neuděláte, pokud zvolíte odrůdu Jonagold, která se vyznačuje zelenožlutou či červenou barvou. Její výrazné aroma vám při pečení provoní celou kuchyň. Plody lze využít také pro výrobu domácího džusu, perfektně se totiž hodí také pro odšťavnění.

 

A další dezerty?

Štrúdlu už jste přejedení? Vyzkoušejte méně tradiční sladké varianty, například francouzský obrácený koláč Tarte Tatin. Pro jeho přípravu sáhněte po typu Golden Delicious. Žluto-zelené šťavnaté plody patří mezi nejvyhledávanější.

 

Moštování

Lahodný oblíbený džus vyžaduje především voňavá jablka starších odrůd. Plody by měly být dostatečně zralé, ale ne přezrálé či moučné. Vhodné jsou kyselejší typy. Volit můžete například Matčino či mix několika druhů.

 

 

Co lze uskladnit?

Uchovávejte vždy pouze nepoškozené plody na čistém místě s malou vlhkostí, kde máte možnost pravidelně větrat. Do Vánoc na takovém místě přečká sladká česká odrůda Šampion, při delším skladování ale začíná moučnatět. Výdrž má také typ Rubín s malinko tužší, ale šťavnatou slupkou. Nejvíce si na těchto jablkách pochutnáte od října do ledna. Zelenožluté plody překryté červenou barvou se silnou slupkou, bílou dužinou a sladkou chutí. Tak by se dala charakterizovat odrůda Idared, která je konzumně zralá v prosinci a při vhodném skladování vydrží dokonce až do června.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy