REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podobná, ale přece každá odrůda jiná. Jaká jablka se k čemu hodí?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejen, že jablka skvěle chutnají, ale také jsou velmi variabilní, v kuchyni se dají využít na mnoho způsobů. Je ale třeba si dát pozor, po jaké odrůdě sáhnete. Například oblíbený štrúdl vyžaduje jablka se specifickými vlastnostmi. Podobně je tomu také s výdrží, některé plody uchováte od podzimu až do léta, jiné je třeba spotřebovat rychleji. Poradíme vám, na co si dát pozor a jaké odrůdy volit.


Nehledě na to, k jakému účelu jablka hodláte využít, sáhnout byste měli vždy především po kvalitním ovoci. Takovou záruku poskytují bio jablka pocházející z ekologické produkce. Plody zrají bez přídavků umělých hnojiv či preventivních chemických postřiků. Bio jablko také například nebude mít voskově lesklou slupku, protože tato chemická úprava v ekologickém zemědělství není povolená. Ovoce a zelenina v bio kvalitě sice někdy nedosahuje požadovaného perfektního, až „umělého“ vzhledu, za to se ale může pyšnit přirozenou plnou chutí a vůní. Navíc neobsahuje žádné stopy pesticidů.

 

 

Pro bio jablka můžete vyrazit na farmu, ale seženete je i na pultech obchodů pod logem biolistu či biozebry. U potravin bez obalu prokazuje prodejce jejich původ certifikátem, který předkládá na vyžádání. V tuzemsku tyto dokumenty vydávají čtyři státem pověřené organizace (KEZ o.p.s., ABCERT AG, BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC spol. s.r.o., Biokont CZ s.r.o.). Kód kontrolní organizace najedete pod biozebrou ve formátu CZ-BIO-00x.

Není jablko jako jablko, a i když jsou si velmi podobná, každé může mít jiné vlastnosti a hodí se k jinému účelu. Pokud si při výběru nedáte pozor, může se vám stát, že koláč či štrůdl nebude tak dobrý jako vždy, nebo že plody nevydrží uskladněné tak dlouho, jak jste zamýšleli.

 

Co dát do štrúdlu?

Pro přípravu tradičního rakouského dezertu, který v tuzemsku téměř zdomácněl, se nejlépe hodí šťavnatá sladkokyselá jablka. Chybu neuděláte, pokud zvolíte odrůdu Jonagold, která se vyznačuje zelenožlutou či červenou barvou. Její výrazné aroma vám při pečení provoní celou kuchyň. Plody lze využít také pro výrobu domácího džusu, perfektně se totiž hodí také pro odšťavnění.

 

A další dezerty?

Štrúdlu už jste přejedení? Vyzkoušejte méně tradiční sladké varianty, například francouzský obrácený koláč Tarte Tatin. Pro jeho přípravu sáhněte po typu Golden Delicious. Žluto-zelené šťavnaté plody patří mezi nejvyhledávanější.

 

Moštování

Lahodný oblíbený džus vyžaduje především voňavá jablka starších odrůd. Plody by měly být dostatečně zralé, ale ne přezrálé či moučné. Vhodné jsou kyselejší typy. Volit můžete například Matčino či mix několika druhů.

 

 

Co lze uskladnit?

Uchovávejte vždy pouze nepoškozené plody na čistém místě s malou vlhkostí, kde máte možnost pravidelně větrat. Do Vánoc na takovém místě přečká sladká česká odrůda Šampion, při delším skladování ale začíná moučnatět. Výdrž má také typ Rubín s malinko tužší, ale šťavnatou slupkou. Nejvíce si na těchto jablkách pochutnáte od října do ledna. Zelenožluté plody překryté červenou barvou se silnou slupkou, bílou dužinou a sladkou chutí. Tak by se dala charakterizovat odrůda Idared, která je konzumně zralá v prosinci a při vhodném skladování vydrží dokonce až do června.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Cheesecake tak, jak ho neznáte

Věděli jste, že cheesecake nepochází z New Yorku, tak jak si většina jeho milovníků myslí? Jeho pravé kořeny najdete až ve starověkém Řecku. Teprve odsud absolvoval cestu kolem světa, a to doslova. Pojďme se na jeho putování podívat a nahlédnout pod pokličku různým způsobům jeho přípravy.

číst dále ...

Roter Hahn: 3 způsoby jak si letos užít svátek zamilovaných, Valentýna

Večeře při svíčkách už pro vás ztrácí kouzlo a tak přemýšlíte, jak si nejzamilovanější den v roce udělat zase jedinečný? Naplánujte si na svatého Valentýna neobyčejné dobrodružství a uneste svou milovanou polovičku do hor. Tři způsoby pobytů, které mají jedno společné – Jižní Tyrolsko, jen pokaždé jinak. Nádherná krajina přímo vybízí k společnému rozjímání a odpočívání daleko od ostatních lidí, městského ruchu a povinností. Načerpejte energii a užívejte si relax v útulných a luxusních apartmánech nebo vyrazte do dechberoucí přírody kolem.

číst dále ...

Co za vás zvládnou zelené superpotraviny

Chlorella, matcha, moringa, kelp, spirulina… Cizí slova, kterým se snadno naučíte. Zelená barva je barvou živých rostlin, vegetace, růstu a života jako takového. Barva lesů, trávy a mechu nás oslňuje svojí pozitivní energií. A zrovna tak, jako je pro člověka prospěšné vyrážet ven do přírody, prospívá mu i konzumace potravin, které tuto krásu přírody utváří. Miliony rostlinných druhů se skládají z různých látek a všechny mají svůj účel. Řada druhů vypadá i dnes na pohled stejně jako před dvěma sty lety, ovšem jejich přínos pro výživu člověka už tak zajímavý není. Na řadě míst ztratila půda své minerály a dostala jiné člověkem vytvořené chemické látky, které urychlovaly po desetiletí růst především obilných monokultur.

číst dále ...

Tipy na žhavé valentýnské recepty! Nezapomeňte, že láska prochází žaludkem…

„Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu,“ pravil irský dramatik George Bernard Shaw. Inu, poněkud cynické prohlášení, ale jen těžko lze popřít, že láska a jídlo spolu úzce souvisí. Proto také ke slavení svátku svatého Valentýna neodmyslitelně patří dobrá večeře! A správným výběrem jednotlivých chodů můžete proměnit společný večer v nezapomenutelné chvíle…

číst dále ...

Nutramino protein bar – Proteinová pochoutka, která hrdě konkuruje nezdravým čokoládovým tyčinkám

Honí vás mlsná, ale nechcete zase tak úplně porušit zásady zdravého životního stylu a stravování? Tak co takhle proteinová tyčinka s vysokým obsahem bílkovin? Vyzkoušejte novinku na Košík.cz Nutramino protein bar. Pochoutka, která na první pohled připomíná nezdravé čokoládové tyčinky, ale díky svému složení se řadí k jedničkám mezi proteinovými tyčinkami. Obsahuje 20 g bílkovin ze syrovátkového i sójového izolátu a mléka, doplněných o hebký karamel, jemně strouhaný kokos nebo pořádné kousky arašídů obalených v tenké polevě z mléčné čokolády… Nezní to jako něco, co má potenciál stát se vaším oblíbeným snackem během dne či po tréninku?

číst dále ...

Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy