REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podobná, ale přece každá odrůda jiná. Jaká jablka se k čemu hodí?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejen, že jablka skvěle chutnají, ale také jsou velmi variabilní, v kuchyni se dají využít na mnoho způsobů. Je ale třeba si dát pozor, po jaké odrůdě sáhnete. Například oblíbený štrúdl vyžaduje jablka se specifickými vlastnostmi. Podobně je tomu také s výdrží, některé plody uchováte od podzimu až do léta, jiné je třeba spotřebovat rychleji. Poradíme vám, na co si dát pozor a jaké odrůdy volit.


Nehledě na to, k jakému účelu jablka hodláte využít, sáhnout byste měli vždy především po kvalitním ovoci. Takovou záruku poskytují bio jablka pocházející z ekologické produkce. Plody zrají bez přídavků umělých hnojiv či preventivních chemických postřiků. Bio jablko také například nebude mít voskově lesklou slupku, protože tato chemická úprava v ekologickém zemědělství není povolená. Ovoce a zelenina v bio kvalitě sice někdy nedosahuje požadovaného perfektního, až „umělého“ vzhledu, za to se ale může pyšnit přirozenou plnou chutí a vůní. Navíc neobsahuje žádné stopy pesticidů.

 

 

Pro bio jablka můžete vyrazit na farmu, ale seženete je i na pultech obchodů pod logem biolistu či biozebry. U potravin bez obalu prokazuje prodejce jejich původ certifikátem, který předkládá na vyžádání. V tuzemsku tyto dokumenty vydávají čtyři státem pověřené organizace (KEZ o.p.s., ABCERT AG, BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC spol. s.r.o., Biokont CZ s.r.o.). Kód kontrolní organizace najedete pod biozebrou ve formátu CZ-BIO-00x.

Není jablko jako jablko, a i když jsou si velmi podobná, každé může mít jiné vlastnosti a hodí se k jinému účelu. Pokud si při výběru nedáte pozor, může se vám stát, že koláč či štrůdl nebude tak dobrý jako vždy, nebo že plody nevydrží uskladněné tak dlouho, jak jste zamýšleli.

 

Co dát do štrúdlu?

Pro přípravu tradičního rakouského dezertu, který v tuzemsku téměř zdomácněl, se nejlépe hodí šťavnatá sladkokyselá jablka. Chybu neuděláte, pokud zvolíte odrůdu Jonagold, která se vyznačuje zelenožlutou či červenou barvou. Její výrazné aroma vám při pečení provoní celou kuchyň. Plody lze využít také pro výrobu domácího džusu, perfektně se totiž hodí také pro odšťavnění.

 

A další dezerty?

Štrúdlu už jste přejedení? Vyzkoušejte méně tradiční sladké varianty, například francouzský obrácený koláč Tarte Tatin. Pro jeho přípravu sáhněte po typu Golden Delicious. Žluto-zelené šťavnaté plody patří mezi nejvyhledávanější.

 

Moštování

Lahodný oblíbený džus vyžaduje především voňavá jablka starších odrůd. Plody by měly být dostatečně zralé, ale ne přezrálé či moučné. Vhodné jsou kyselejší typy. Volit můžete například Matčino či mix několika druhů.

 

 

Co lze uskladnit?

Uchovávejte vždy pouze nepoškozené plody na čistém místě s malou vlhkostí, kde máte možnost pravidelně větrat. Do Vánoc na takovém místě přečká sladká česká odrůda Šampion, při delším skladování ale začíná moučnatět. Výdrž má také typ Rubín s malinko tužší, ale šťavnatou slupkou. Nejvíce si na těchto jablkách pochutnáte od října do ledna. Zelenožluté plody překryté červenou barvou se silnou slupkou, bílou dužinou a sladkou chutí. Tak by se dala charakterizovat odrůda Idared, která je konzumně zralá v prosinci a při vhodném skladování vydrží dokonce až do června.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy