REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podběl obecný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… velmi účinné jsou jak čerstvé, tak i sušené květy a to na suchý kašel, upravené v podobě čaje. Často se kombinuje podběl i s jinými bylinkami …


Latinský název: Tussilago farfara

Lidové názvy: Babuša, devaterník, devětsil, kopyto, lopuch, mají, podkova, zaječí lupen, vítěz

Vytrvalá bylina. Stvoly jsou jednoduché a porostlé šupinami. Listy tvoří přízemní růžici. Jsou srdčitě okrouhlé a zubaté. Květy jsou uspořádané do úboru a mají žluté, jazykovité samičí květy a okrajové samčí trubkovité v terči. Plod je válcovitá nažka s chmýřím. Kvete od března do dubna. Sbírá se list v období květen až červenec (po odkvětu) a květy v období únor až duben. Sušíme při teplotě max. 40 °C.

Podběl roste na břehách řek, ve vlhkých lesích u potoků, v lomech … Roste v nížinách i na horách po celé Evropě a Asi. Velmi účinné jsou jak čerstvé, tak i sušené květy a to na suchý kašel, upravené v podobě čaje. Často se kombinuje podběl i s jinými bylinkami. Podběl obecný má expektorační, dezinfekční a protizánětlivé účinky. Používá se při zánětech horních cest dýchacích k lepšímu odkašlávání a k potlačení zánětů. Užívá se v nálevu, samotný nebo v prsních čajových směsích. Má mírný močopudný a antiastmaický účinek. Lidové léčitelství doporučuje obklady z jeho výluhu na záněty žil a obtížně se hojící rány.

Čaj z podbělu, jitrocele a tymiánu:

3 díly podbělu, 2 díly jitrocele a 1 díl tymiánu přelijeme šálkem vroucí vody a necháme 10 minut odstát. Scedíme, osladíme medem a pijeme několikrát během dne.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy