REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pískavice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… nejvíce uplatnění stále nacházejí v indické kuchyni, hlavně jako součást kořenících směsí (čubrica, indické koření) a k aromatizování sýrů …


Botanický název: Pískavice řecké seno
Lidově: Kozí roh, řecké seno, seněnka

Původem je ze západní Asie, a Středomoří. Využívají se její semena a listy. Semana získávají chuť až vařením, přidávají se do luštěnin a k hovězímu, jehněčímu či vepřovému masu. Jsou velmi oblíbené ve vegetariánské kuchyni.

Nejvíce uplatnění stále nacházejí v indické kuchyni, hlavně jako součást kořenících směsí (čubrica, indické koření) a k aromatizování sýrů. Čerstvé i sušené listy se dávají do cibulové polévky nebo do vaječných pokrmů.

Dříve se pískovcem léčila horečka. Nálev z nemletých semen povzbuzuje trávení a ulevuje kašli. Placka ze semen a mléka léčí záněty, vředy a modřiny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy