REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pod skořápkou: Vyznejte se ve vejcích

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podestýlka, halový chov, bio či farmářské. Vyznat se v druzích vajec není jednoduché. Kromě původu byste však měli dobře vědět také to, jak vejce správně skladovat. V době, kdy jejich ceny rostou do závratných výšek, tak můžete ušetřit nemalou částku z nákupního rozpočtu. A to se vzhledem k blížícím se Velikonocům bude rozhodně hodit.


Vejce pro zdraví

Vejce jsou důležitou součástí jídelníčku a našemu tělu přinášejí řadu prospěšných látek. Především jsou skvělým zdrojem bílkovin a esenciálních aminokyselin, které si náš organismus neumí sám vyrobit, a také mastných kyselin, pomáhajících v prevenci kardiovaskulárních chorob. Najdeme v nich vitaminy B, A, D, E, a K a také minerální látky jako fosfor, draslík, zinek, selen a železo. Již dávno tak neplatí dříve hojně rozšířené tvrzení, že konzumace vajec je obecně nezdravá a zvyšuje hladinu cholesterolu.

„Vaječný žloutek sice obsahuje cholesterol, nicméně ten přijímaný ze stravy zásadně nezvyšuje hladinu krevního cholesterolu. Vliv má na něj spíše to, jaké tuky a v jakém množství konzumujeme. Samozřejmě je třeba jíst s rozumem – udělat si ráno horu smažených vajíček s porcí křupavé slaniny našemu tělu příliš neprospěje, ovšem příjem jednoho až dvou vajec denně je naprosto v pořádku, pokud je to spojeno s vhodnou úpravou a vyváženou stravou,“ dodává Jan Kovář, specialista na Vejce a chlazené potraviny z online supermarketu Košík.cz.

 

 

Jak na nákup

Ceny vajec rostou, ovšem ušetřit můžeme již při nákupu – prvním krokem je nezbytná vizuální kontrola vajec. Krabičku ještě v regále otevřete a každé vejce zkontrolujte – pokud má jakkoliv porušenou skořápku, vejce nekupujte. A jak je to s trvanlivostí? Od data snůšky mají vejce minimální trvanlivost 28 dní. Jejich kvalitu a vlastnosti však může ovlivnit řada věcí – velkou roli hraje především střídání teplot, které životnost vajec zkracuje.

Po nákupu vejce nikdy neomývejte, narušili byste tím ochranný film na skořápce. Umístěte je do lednice špičkou dolů a hlídejte spotřebu. Zvlášť ve chvíli, kdy vejce neskladujeme v původním obalu, můžeme totiž lehce ztratit přehled o trvanlivosti.

 

Tip:

Víte, jak poznat, která vejce jsou čerstvější?

  • ponořte vejce do sklenice s vodou. To čerstvější klesne ke dnu. Pokud vyplave na hladinu, vyhoďte ho.
  • nikdy vejce nerozklepávejte hned do těsta či jiného pokrmu. Použijte misku, abyste si nejdřív ověřili, že je v pořádku.
  • ve zkaženém vejci se smísí bílek se žloutkem a nedrží tvar, což můžete poznat i zatřesením
 

Od farmáře nebo z haly?

Od roku 2027 bude i v Česku platit zákaz klecových chovů a životní podmínky nosnic by se tak měly zlepšit. Zatím však při nákupu můžeme narazit na čtyři druhy číselného označení. Pod trojkou se skrývají právě vejce z klecových chovů, dvojka pak označuje nosnice v halách a pod jedničkou najdeme vejce od slepic žijících ve volném výběhu. 0 pak znamená vejce z ekologického zemědělství, kde může být maximálně šest nosnic na 1 m2 a krmivo musí pocházet z ekologického zemědělství.

„Při nákupu bychom si měli dát pozor na nejrůznější ‚vějičky‘ v podobě vajec označených jako farmářská, případně krabiček v barvách a designu evokujícím bio chov. Pojem ‚farmářský‘ totiž není v legislativě nijak ukotven a můžou se pod ním skrývat klidně i vejce z velkochovu. Správně nás tak navede skutečně jen kód na vajíčku,“ upozorňuje Jan Kovář z Košík.cz.

 

Nakupujte chytře

Pokud není váš soused chovatel slepic nebo nemáte babičku, která by vás zásobovala, pravděpodobně vás současné ceny vajec nepotěší. A vzhledem k tomu, že se blíží Velikonoce, hledá řada z nás možnosti, jak na jejich nákupu ušetřit a neslevit z kvality.

Jednou z možností je vytipovat si lokálního zemědělce, který prodává vejce „ze dvora“ – většinou je třeba trochu pátrat a ptát se, protože na internetu tyto prodejce většinou nenajdete. Na druhou stranu u nich nakoupíte vejce za výrazně nižší cenu a s možností si na vlastní oči ověřit, že nejde o nosnice chované ve špatných podmínkách.

Pokud žijete ve městě a o lokální produkci si můžete nechat jen zdát, vyzkoušejte nabídku online prodejců, kteří farmářským a lokálním produktům věnují vlastní sekce – na Košík.cz najdete taková vejce pod značkou Authentic. Když nákup spojíte s registrací ve věrnostním klubu, jako je třeba Benjamínek pro rodiče s dětmi, můžete nejen na Velikonoce nakoupit vše, co potřebujete, s dopravou zdarma a cashbackem za nákup.

 
  • Vejce jsou tradičním symbolem Velikonoc, nového života i zrození a vzkříšení, které tyto hlavní křesťanské svátky symbolizují. Zdobení vajec, které je oblíbenou činností už po staletí, má přitom své kořeny desítky tisíc let zpětně. Vejce zdobili již staří Egypťané a Sumeřané, a první dochované obarvené vejce bylo nalezeno v Africe a je datováno do doby před 60 000 lety!
 
  • Barvení vajec však mělo i praktický důvod – v době půstu se tak odlišily jednotlivé snůšky a jejich trvanlivost. A co v historii symbolizovaly první barvy na vejci? Červená krev Ježíše Krista, zlatá či žlutá pak připomíná legendu, podle které měnil Kristus skořápku obyčejného vejce ve zlatou. Modrá barva symbolizuje naději a víru a zelená pak zrození, život i přírodu.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší recepty z čerstvých jahod na jednom místě!

Na území Čech se začaly jahody pěstovat poměrně pozdě, až v 19 století a to nejprve v okolí Neveklova na Benešovsku. O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl. V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod. Od té doby jahody v Česku zdomácněly. Čerstvé jahody, jako surovina, dnes patří neodmyslitelně do stovky skvělých receptů. My jsme pro vás vybrali pár těch TOP receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

4x netradiční recepty na grilování

Milovníci grilování zbystřete! Vůně grilu se totiž co nevidět začnou šířit ze všech koutů, a proto je nasnadě být připraveni. Chcete-li si rozšířit obzory a neházet letos na rošt klasiku, jako každý rok, mrkněte na naše vyrožněné recepty, obsahujících ty nejlepší marinády, jež z vás udělají mistry každé grilovací party.

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy