REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pivo (nejen) v české kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pivo se používalo v české kuchyni od pradávna. Archeologové na našem území objevili důkazy o tom, že se tu už před příchodem Slovanů vyrábělo pivo. První dochované záznamy o výrobě piva se pojí k Břevnovskému klášteru a letopočtu 993 n. l. Benediktinští mniši už ve středověku dobře věděli, co je dobré. A tak není divu, že dříve či později někoho napadlo tento chutný mok přidat i do jídla!


Jak se v minulosti pivo využívalo v kuchyni?

Byly to především známé pivní polévky se žloutky, o nichž se tvrdilo, že posilují lidi zesláblé po nemoci. Dále se pivo přidávalo do různých omáček, pod maso, ryby i drůbež apod. Většinou to bylo pivo světlé, ale na kapra na černo, nebo i po staročesku se leckde v kraji přidávalo do omáčky i pivo černé.

 

A co je to vlastně pivo?

Pivo je nedokvašený nízkoalkoholický nápoj vyrobený ze sladu, chmele a pitné vody etanolovým kvašením za použití spodních várečných kvasnic (Saccharomyces cerevisiae). Podle tržního druhu obsahuje pivo 1,5 – 5,3 % etanolu a 2,5 – 5 % rozpustných (tzv. extraktních) látek (sacharidů, aminokyselin, minerálních látek, vitamínu B aj.).

Obsah oxidu uhličitého dodává pivu říznost, osvěžuje a podporuje trávení. Velké množství piva je však pro organismus škodlivé, zatěžuje příliš žaludek, játra, ledviny i nervovou soustavu.

 

Pivo v kuchyni

Využívání piva v gastronomii není ryze českou specialitou. Například výše uvedená pivní polévka se objevuje i za hranicemi Česka. Recepty se samozřejmě liší oblast od oblasti, stát od státu. V Anglii se jedná o tradiční “caudle”. Ve Francii se vaří jemnější a lehčí “soupe á la biére”. Jednou z nejchutnějších pivních polévek je pak údajně dánská chlebová polévka “ollebrod”.

Pivo je již tradiční přísadou při přípravě různých druhů masitých jídel. Můžeme jej použít při pečení nebo grilování vepřového a hovězího masa. Dále je skvělé při dušení masa v guláších. Při přípavě masa drůbežího se nabízí možnost používat pivo k podlévání pečené kachny, husy či kuřete. Kuřecí maso dochucené pivem se výtečně hodí k exotickému ovoci, anansu, pomeranči apod.

 

Proč je pivo vhodné na vaření?

Pivo je díky chmelu přirozeně hořké. Na druhou stranu, přítomnost pivovarnického sladu mu přidává nasládlou chuť a vytváří tak harmonickou kombinaci obojího. Sladší ingredience, jako například cibule, mrkev či kukuřice, po přidání piva do pokrmu, těží z hořkosti chmele a dotváří vyvážený celek.

Díky hořkosti pivo také pomáhá vyrovnávat plnost krémových, sýrových a na oleji založených jídel. Aniž bychom výrazně ovlivnili chuť pokrmu, stačí přidat jen malé množství piva, přibližně jednu lžíci.

Pivo činí maso křehčím a stává se tak dobrým pomocníkem při marinování například zvěřiny, či kuřecího masa. Pokud pivo použijeme na podlití, platí pravdlo, že čím déle se pivo v pokrmu vaří, tím výraznější mu dodává chuť. Pivo obsahuje pivní kvasnice, díky čemuž se výborně hodí i na pečení a grilování.

Jestliže pivo použijeme do těsta při pečení pečiva, to pak získá jemnější texturu a křupavější kůrčičku.

 

Slovo závěrem

Pivo je skvělou ingrediencí při vaření, ale i nepřitelem, pokud s ním nebudeme šetřit! Velké množství piva v pokrmu jídlo může také úplně znehodnotit, tak si dejte pozor a používejte náš národní mok s rozumem. Tak docílíte lehodné chuti s pivem připravovaných jídel, provázených výraznou, často neopakovatelnou vůní.

Zdroj: ReceptyOnLine.cz, Lidovky.cz

 

Některé vybrané recepty s pivem:

Pivovarský tokáň,  Jihočeský guláš,  Pivovarské buřty,  Selská pivní polévka,

Pivovarské koleno na pivu,  Chalupářská pivní polévka  …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy