REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pivo (nejen) v české kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pivo se používalo v české kuchyni od pradávna. Archeologové na našem území objevili důkazy o tom, že se tu už před příchodem Slovanů vyrábělo pivo. První dochované záznamy o výrobě piva se pojí k Břevnovskému klášteru a letopočtu 993 n. l. Benediktinští mniši už ve středověku dobře věděli, co je dobré. A tak není divu, že dříve či později někoho napadlo tento chutný mok přidat i do jídla!


Jak se v minulosti pivo využívalo v kuchyni?

Byly to především známé pivní polévky se žloutky, o nichž se tvrdilo, že posilují lidi zesláblé po nemoci. Dále se pivo přidávalo do různých omáček, pod maso, ryby i drůbež apod. Většinou to bylo pivo světlé, ale na kapra na černo, nebo i po staročesku se leckde v kraji přidávalo do omáčky i pivo černé.

 

A co je to vlastně pivo?

Pivo je nedokvašený nízkoalkoholický nápoj vyrobený ze sladu, chmele a pitné vody etanolovým kvašením za použití spodních várečných kvasnic (Saccharomyces cerevisiae). Podle tržního druhu obsahuje pivo 1,5 – 5,3 % etanolu a 2,5 – 5 % rozpustných (tzv. extraktních) látek (sacharidů, aminokyselin, minerálních látek, vitamínu B aj.).

Obsah oxidu uhličitého dodává pivu říznost, osvěžuje a podporuje trávení. Velké množství piva je však pro organismus škodlivé, zatěžuje příliš žaludek, játra, ledviny i nervovou soustavu.

 

Pivo v kuchyni

Využívání piva v gastronomii není ryze českou specialitou. Například výše uvedená pivní polévka se objevuje i za hranicemi Česka. Recepty se samozřejmě liší oblast od oblasti, stát od státu. V Anglii se jedná o tradiční “caudle”. Ve Francii se vaří jemnější a lehčí “soupe á la biére”. Jednou z nejchutnějších pivních polévek je pak údajně dánská chlebová polévka “ollebrod”.

Pivo je již tradiční přísadou při přípravě různých druhů masitých jídel. Můžeme jej použít při pečení nebo grilování vepřového a hovězího masa. Dále je skvělé při dušení masa v guláších. Při přípavě masa drůbežího se nabízí možnost používat pivo k podlévání pečené kachny, husy či kuřete. Kuřecí maso dochucené pivem se výtečně hodí k exotickému ovoci, anansu, pomeranči apod.

 

Proč je pivo vhodné na vaření?

Pivo je díky chmelu přirozeně hořké. Na druhou stranu, přítomnost pivovarnického sladu mu přidává nasládlou chuť a vytváří tak harmonickou kombinaci obojího. Sladší ingredience, jako například cibule, mrkev či kukuřice, po přidání piva do pokrmu, těží z hořkosti chmele a dotváří vyvážený celek.

Díky hořkosti pivo také pomáhá vyrovnávat plnost krémových, sýrových a na oleji založených jídel. Aniž bychom výrazně ovlivnili chuť pokrmu, stačí přidat jen malé množství piva, přibližně jednu lžíci.

Pivo činí maso křehčím a stává se tak dobrým pomocníkem při marinování například zvěřiny, či kuřecího masa. Pokud pivo použijeme na podlití, platí pravdlo, že čím déle se pivo v pokrmu vaří, tím výraznější mu dodává chuť. Pivo obsahuje pivní kvasnice, díky čemuž se výborně hodí i na pečení a grilování.

Jestliže pivo použijeme do těsta při pečení pečiva, to pak získá jemnější texturu a křupavější kůrčičku.

 

Slovo závěrem

Pivo je skvělou ingrediencí při vaření, ale i nepřitelem, pokud s ním nebudeme šetřit! Velké množství piva v pokrmu jídlo může také úplně znehodnotit, tak si dejte pozor a používejte náš národní mok s rozumem. Tak docílíte lehodné chuti s pivem připravovaných jídel, provázených výraznou, často neopakovatelnou vůní.

Zdroj: ReceptyOnLine.cz, Lidovky.cz

 

Některé vybrané recepty s pivem:

Pivovarský tokáň,  Jihočeský guláš,  Pivovarské buřty,  Selská pivní polévka,

Pivovarské koleno na pivu,  Chalupářská pivní polévka  …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy