REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pivní recepty podle Bohumila Hrabala

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Postřižinský pivovarSlavný český spisovatel Bohumil Hrabal se netajil láskou ke zlatavému moku. Ochutnejte s námi vylepšené sladké i slané pivní recepty.


Připravili jsme pro vás celé pivní menu:
Předkrm: Pikantní špekáčky v černém pivu
Polévka: Pepinova pivní
Hlavní chod: Barbarská krkovice na pivě
Dezert: Francinův jablečný štrúdl

 

Postřižinský pivovar

 

Pikantní špekáčky v černém pivu

Postřižinský pivovarNa 4 porce potřebujeme:

  • 1 kg špekáčků
  • 4 cibule
  • malá sklenka kečupu (asi 200ml)
  • 0,5 l Postřižinského piva tmavého
  • 2 feferonky
  • sůl, pepř

1. Do špekáčků uděláme několik řezů tak, abychom na jejich horní části vytvořili mřížku. Poté je podle chuti osolíme a okořeníme pepřem.

2. Cibuli nakrájíme na kolečka a polovinu rozprostřeme do pekáčku. Špekáčky potřeme kečupem, vložíme do pekáčku a zbytkem cibule je zasypeme. Vše podlijeme pivem.

3. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 170 stupňů, dokud  se na špekáčkách neyytvoří kůrčička. Před dopečením přidáme na pár minut nakrájené feferonky.

 

Pepinova pivní polévka

Postřižinský pivovarNa 4 porce potřebujeme:

  • 20 dkg žitného chleba
  • 0,5 l postřižinské Pepinovy desítky
  • 2 lžíce másla
  • 20 dkg kořenové zeleniny
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 0,3 l vývaru
  • 0,2 l smetany
  • sůl, pepř

1. Chléb nakrájíme na drobné kostičky a zalijeme ho pivem. Necháme odpočinout asi po dobu 15 minut do úplného změknutí.

2. Mezitím si nakrájíme mrkve, celer a petržel na větší kostky. Ve větším hrnci je pak na másle zprudka orestujeme do zlatova. Poté zeleninu zaprášíme moukou a zlehka osmažíme.

3. Zeleninu zalijeme vývarem, pořádně promícháme a necháme důkladně provařit, aby se chutě spojily. Do polévky přidáme chléb a necháme na plotně do jeho úplného rozvaření.

4. Těsně před dokončením zalijeme polévku smetanou a dochutíme solí a pepřem.

 

Barbarská krkovice na pivě

Postřižinský pivovarNa 4 porce potřebujeme:

  • 1 kg uzené krkovice
  • 1/2 kg cibule
  • 1/2 kg brambor
  • 20 dkg eidamu
  • 10 dkg slaniny
  • 200 ml kečupu
  • 1 l polotmavého piva Něžný Barbar
  • malá hlavička česneku
  • sůl, pepř
  • feferonky

1. Maso nakrájíme na plátky, potřeme česnekem, osolíme a opepříme, potřeme kečupem a necháme v lednici nejlépe přes noc uležet.

2. Brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka silná cca 0,5 cm. Do pekáče poklademe na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme krkovičku, potřeme nadrobno nakrájenými feferonkami a překryjeme kolečky brambor. Maso podlijeme postřižinským pivem.

3. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200 stupňů cca 45 minut. Po této době přidáme nakrájený plátky sýra a slaniny. Dopečeme při teplotě 160 stupňů dalších 20 minut.

 

Francinův jablečný štrúdl

Postřižinský pivovarNa 3 šišky potřebujeme:

  • 60 dkg hladké mouky
  • 1 ztužený tuk (nastrouhat)
  • 0,4 l Postřižinského piva Francinův ležák
  • 9 středně velkých jablek
  • vanilkový cukr
  • skořice
  • rozinky

1. Prosetou mouku ve větší míse smícháme s 250 g změklého ztuženého tuku. Můžeme si jej předem nastrouhat nebo nakrájet na malé kousky, aby se nám s ním lépe pracovalo. Poté do těsta po troškách přiléváme 0, 4 l Postřižinského piva.

2. Z ingrediencí uhněteme vláčné těsto, které necháme odpočívat po dobu 15 minut. Mezitím si připravíme náplň. Oloupeme 9 středně velkých jablek, nastrouháme je, přidáme vanilkový cukr, skořici a tři hrsti rozinek.

3. Těsto důkladně vyválíme na tloušťku 3 mm a rozdělíme jej na 3 díly. Každý díl pak naplníme směsí, pečlivě zavineme a dáme do předem vyhřáté trouby.

4. Při teplotě 180 stupňů pečeme po dobu 20 minut do zlatova.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Je libo hmyzí burger?

Náhražek masa a burgerů založených na rostlinném původu surovin najdete hned několik. Ale napadlo vás vyzkoušet pokrm z hmyzu? Jídlo vyrobené z hmyzu může znít v našich končinách jako sci-fi, ale kvůli dlouhodobé neudržitelnosti klasické živočišné výroby je právě hmyz jednou z potrav budoucnosti. Ochutnat můžete třeba hmyzí burger, který vyrábí německá firma Bug Foundation.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Výborné a zdravé? 4 tipy na letní dobroty pro děti, které hravě zvládnete připravit doma

Léto je tady a spolu s ním nastává čas zmrzlin, limonád, různých dezertů a dalších dobrot. Zodpovědní rodiče tak budou mnohdy řešit dilema, jak dopřát potěšení mlsnému jazýčku svých dětí, ale zároveň neohrozit jejich zdraví. Odpověď se přímo nabízí: připravte jim chutné a zdravé domácí dobroty, u nichž je složení plně ve vaší režii.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy