REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pivní recepty podle Bohumila Hrabala

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Postřižinský pivovarSlavný český spisovatel Bohumil Hrabal se netajil láskou ke zlatavému moku. Ochutnejte s námi vylepšené sladké i slané pivní recepty.


Připravili jsme pro vás celé pivní menu:
Předkrm: Pikantní špekáčky v černém pivu
Polévka: Pepinova pivní
Hlavní chod: Barbarská krkovice na pivě
Dezert: Francinův jablečný štrúdl

 

Postřižinský pivovar

 

Pikantní špekáčky v černém pivu

Postřižinský pivovarNa 4 porce potřebujeme:

  • 1 kg špekáčků
  • 4 cibule
  • malá sklenka kečupu (asi 200ml)
  • 0,5 l Postřižinského piva tmavého
  • 2 feferonky
  • sůl, pepř

1. Do špekáčků uděláme několik řezů tak, abychom na jejich horní části vytvořili mřížku. Poté je podle chuti osolíme a okořeníme pepřem.

2. Cibuli nakrájíme na kolečka a polovinu rozprostřeme do pekáčku. Špekáčky potřeme kečupem, vložíme do pekáčku a zbytkem cibule je zasypeme. Vše podlijeme pivem.

3. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 170 stupňů, dokud  se na špekáčkách neyytvoří kůrčička. Před dopečením přidáme na pár minut nakrájené feferonky.

 

Pepinova pivní polévka

Postřižinský pivovarNa 4 porce potřebujeme:

  • 20 dkg žitného chleba
  • 0,5 l postřižinské Pepinovy desítky
  • 2 lžíce másla
  • 20 dkg kořenové zeleniny
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 0,3 l vývaru
  • 0,2 l smetany
  • sůl, pepř

1. Chléb nakrájíme na drobné kostičky a zalijeme ho pivem. Necháme odpočinout asi po dobu 15 minut do úplného změknutí.

2. Mezitím si nakrájíme mrkve, celer a petržel na větší kostky. Ve větším hrnci je pak na másle zprudka orestujeme do zlatova. Poté zeleninu zaprášíme moukou a zlehka osmažíme.

3. Zeleninu zalijeme vývarem, pořádně promícháme a necháme důkladně provařit, aby se chutě spojily. Do polévky přidáme chléb a necháme na plotně do jeho úplného rozvaření.

4. Těsně před dokončením zalijeme polévku smetanou a dochutíme solí a pepřem.

 

Barbarská krkovice na pivě

Postřižinský pivovarNa 4 porce potřebujeme:

  • 1 kg uzené krkovice
  • 1/2 kg cibule
  • 1/2 kg brambor
  • 20 dkg eidamu
  • 10 dkg slaniny
  • 200 ml kečupu
  • 1 l polotmavého piva Něžný Barbar
  • malá hlavička česneku
  • sůl, pepř
  • feferonky

1. Maso nakrájíme na plátky, potřeme česnekem, osolíme a opepříme, potřeme kečupem a necháme v lednici nejlépe přes noc uležet.

2. Brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka silná cca 0,5 cm. Do pekáče poklademe na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme krkovičku, potřeme nadrobno nakrájenými feferonkami a překryjeme kolečky brambor. Maso podlijeme postřižinským pivem.

3. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200 stupňů cca 45 minut. Po této době přidáme nakrájený plátky sýra a slaniny. Dopečeme při teplotě 160 stupňů dalších 20 minut.

 

Francinův jablečný štrúdl

Postřižinský pivovarNa 3 šišky potřebujeme:

  • 60 dkg hladké mouky
  • 1 ztužený tuk (nastrouhat)
  • 0,4 l Postřižinského piva Francinův ležák
  • 9 středně velkých jablek
  • vanilkový cukr
  • skořice
  • rozinky

1. Prosetou mouku ve větší míse smícháme s 250 g změklého ztuženého tuku. Můžeme si jej předem nastrouhat nebo nakrájet na malé kousky, aby se nám s ním lépe pracovalo. Poté do těsta po troškách přiléváme 0, 4 l Postřižinského piva.

2. Z ingrediencí uhněteme vláčné těsto, které necháme odpočívat po dobu 15 minut. Mezitím si připravíme náplň. Oloupeme 9 středně velkých jablek, nastrouháme je, přidáme vanilkový cukr, skořici a tři hrsti rozinek.

3. Těsto důkladně vyválíme na tloušťku 3 mm a rozdělíme jej na 3 díly. Každý díl pak naplníme směsí, pečlivě zavineme a dáme do předem vyhřáté trouby.

4. Při teplotě 180 stupňů pečeme po dobu 20 minut do zlatova.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy