REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Magdalena Dobromila Rettigová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

(31.1.1785 – 5.8.1845) Tato gastronomka a spisovatelka se proslavila jako vynikající autorka kuchařských knih.


Narodila se ve Všeradicích, kde byl její otec purkrabím. Své první literární pokusy psala však ještě německy. Zásadní obrat v jejím životě znamenal sňatek s vlastencem Janem Rettigem. Vzali se v roce 1808 a o deset let později odešli z Prahy do Ústí nad Orlicí. A teprve zde začala psát česky.

Její nesmrtelnost si získala jako autorka Domácí kuchařky aneb pojednání o masitých pokrmech pro dcerky české a moravské (vyšlo v letech 1826 a 1831). Z kuchařek pak vydala ještě Pojednání o telecím mase (1843) a Kafíčko a vše, co je sladkého (1843).

Sepsala však také své celoživotní zkušenosti z chodu domácnosti. Sem spadají poučné spisy Dobrá rada slovanským vesničankám (1838) a Mladá hospodyňka v domácnosti (1840). Blýskla se také jako dramatička. Tiskem vyšly a hrály se její kusy Bílá růže (1827), Vdovec a vdova (1838) a Koš (1846).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy