REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Václav IV.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Václav IV. uvítán před branami Remeše, korunovačního města francouzských králů.


Francouzský král Karel VI. připravil svému hostu zcela neobvyklé, bohaté a vznešené pohoštění. Podle dochovaných účetních zpráv bylo do opatství denně dováženo deset tun slanečků a osm set kaprů, poněvadž byla postní doba. Vévoda Ludvík zajistil úctyhodný počet prvotřídního burgundského vína. Václav IV. jinak zdatný požívač vína, přebral, jak bylo jeho zvykem, tak dokonale, že byl teprve třetí den po příjezdu v dostatečně střízlivém stavu, aby byl vůbec schopen zúčastnit se slavnostní hostiny připravené k jeho poctě. Poněvadž byl francouzský král Karel VI. poněkud mdlého rozumu, nepůsobilo vystupování Václava IV. příliš otřeseně. Přesto to kronikáři zaznamenali.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy