REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pestřec bradavčitý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dá se konzumovat v malém množství jako koření do polévek a omáček. Při požití většího možství způsobuje velké zdravotní problémy!


Atlas hub - BřichatkovitéLatinsky: Scleroderma verrucosum

Jedlý i nejedlý! ………………… Je jedlý jen v malém množství jako koření, ve větším množství je jedovatý!

Doba výskytu: červen až říjen

Roste dost hojně, jednotlivě nebo ve skupinách, v listnatých lesích, parcích a zahradách, na písčitých půdách i na půdách bohatých na živiny.

Plodnice až 80 mm na kulovité, na vrcholu smačklé s tenkou okrovkou 1 mm, rozpukanou v umbrově hnědé vločkovité šupiny, ve stáří hladké, okrově hnědé až červenohnědé, na bázi stažené až 100 mm třeňovou část. Teřich zpočátku špinavě bílý, později purpurově černý, jemně bělavě mramorovaný se mění ve stáří v šedohnědý výtrusný prach.

Atlas hub - BřichatkovitéMožná záměna:

Za pestřec obecný (Scleroderma citrinium) nebo za pestřec jamkatý (Scleroderma areolatum), který má menší plodnice, ty jsou červenohnědé, někdy s růžovým nebo fialovým nádechem.

Autor textu i fotgrafií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy