REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pestřec obecný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Používá se v malém množství jako koření do polévek a omáček. Ve větším množství je pestřec obecný jedovatý!


Atlas hub - BřichatkovitéLatinsky: Scleroderma citrinium

Jedlý i nejedlý! ………………… Pestřec obecný je jedlý jen v malém množství jako koření, ve větším množství je jedovatý!

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste velmi hojně jednotlivě nebo ve skupinách, především na lehkých písčitých půdách v lese i mimo les.

Dává přednost písčitým borům, ale tvoří mykorhizu s břízou, bukem, dubem, smrkem a pravděpodobně i s jinými dřevinami.

Plodnice až 150 mm v průměru, hlízovité až nepravidelně kulovité, na temeni bradavčitě rozpukané, slámově až okrově žluté, přirostlé k zemi bez třeně. V dospělosti se na vrcholu nepravidelně roztrhávají a uvolňují zelenočerný až černý výtrusný prach. Teřich s tlustou okrovkou až 5 mm na řezu špinavě bílý, ve stáří se zbarví přes fialově růžovou až do černé nebo modročerné barvy se silným kořeněným pachem.

Atlas hub - BřichatkovitéMožná záměna:

V úvahu by připadal pestřec bradavčitý (Scleroderma verrucosum), má však hladký teřich bez bradavek jen hnědé vločkovité šupiny, jiné druhy vzácnějších pestřeců, kde je nutné mikroskopování.

Atlas hub - BřichatkovitéVyužití v kuchyni:

Pestřec obecný se používá jako koření když jsou plodnice mladé a tvrdé, pokrájí se na tenké plátky 2-3 mm a usuší. Takto upravený je skvělý jako koření do omáček a polévek, přidáváme pár plátků, asi 3-5, které po uvaření vyjmeme.

Autor textu i fotgrafií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy