REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pepř černý, bílý, zelený, růžový, barevný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Černý pepř jsou vlastně nezralé zelené plody usušené na slunci. Bílý pepř jsou dozrálé plody fermentované a loupané. Zelený pepř jsou nezralé plody pepřovníku, které mají ovocnou pálivou chuť. Růžový pepř jsou zralé bobule stromu Schinus. Pozor! Ve větším množství působí toxicky.


Botanický název: Pepřovník černý

Černý pepř se používá k přípravě masa, do polévek, marinád i omáček. Je to univerzální koření do všech hlavně pikantních jídel. Bílý pepř je používán hlavně v anglické a francouzské kuchyni. Nejlépe je ho těsně před aplikací rozdrtit v hmoždíři, tak nestratí svou chuť a aroma. Zeleným pepřem se ochucují polévky, saláty, omáčky a sladká jídla. Barevná směs pepře černého, bílého, růžového a zeleného se používá k ochucování grilovaného nebo dušeného masa, polévek, omáček a salátů nebo při výrobě uzenin.

Pepř je také výborný jako konzervační prostředek.

Stimuluje srdeční činnost a příznivě dráždí, v malém množství, žaludeční sliznici. Působí močopudně, funguje také proti zácpě, nevolnosti, artritidě a závratím. Má také mírný antibakteriální efekt.

Další druhy pepřů:

Pepř červený japonský

Listy se hodí jako zelenina do polévek a pikantních vegetariánských pokrmů, ale i do dušených masových jídel.

Pepř kayenský

Není zvláštní rostlinou, ale jde o usušené a pomleté chilli papričky. Používá se při přípravě ostrých omáček a kořenících směsí. Základ pro klasické mexické koření cilli con carne.

Pepř kubebový

Velni ostré koření. Pěstuje se hlavně na Nové Guineji a Sumatře. Používá se hlavně v indonéské kuchyni, z Evropy takřka vymizel.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy