REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pelyněk pravý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rostlina se vyskytuje od nížin až po podhorské pásmo. Roste zejména na suchých místech, kamenitých stráních, rumištích, navážkách, podél cest apod. Dává přednost teplým, zejména vápencovým podkladům s dostatkem dusíku. Používá se spíše v lidovém léčitelství. V kuchyni se musí s pelyňkem velmi opatrně. Jako koření se používají jeho listy, a to jeden, maximálně dva čerstvé nebo sušené lístky.


Bylinky, koření a kořenící směsiLatinský název: Artemisia absinthium

Jiné názvy: absint, peluň, hořký stříbrník, chlebníček

Pelyněk je vytrvalá bylina, hořce aromatická a až 120 cm vysoká. Celá rostlina, zejména listy, je stříbrošedě plstnatá. Lodyhy vytváří trsy, jsou silně rozvětvené a v dolní části dřevnaté. Listy přízemní jsou dlouze řapíkaté, 3 krát peřenodílné s úzce kopinatými úkrojky.

Lodyžní listy jsou krátce řapíkaté, dvakrát nebo jednoduše peřenodílné. Z úžlabí horních listů vyrůstají latovitá květenství drobných kulovitých květních úborů. Květy v úborech jsou žluté a pouze trubkovité. Pelyněk kvete během července a srpna. Plodem je nažka.

Pelyněk pravý obsahuje řadu účinných látek. Zejména silici s hlavní obsahovou složkou Thujonem a Azulenem. Pak obsahuje glykosidní hořčiny Absinthin a Anabsinthin, které společně se silicí vytváří typickou pelyňkovou hořkou chuť. Obsah těchto látek kolísá, největší je v době zralosti.

Nejvýznamnějším přínosem je velice efektivní působení pelyňku na trávení. Látky obsažené v této bylině mají téměř okamžitý povzbuzující účinek v případě nedostačující činnosti žaludku, žlučníku a jater, výrazně stimulují produkci žaludečních šťáv a žluči. Pelyňkový čaj odstraňuje pocit plnosti, nadýmání, pálení žáhy, pomůže i při otravách jídlem, pocitech žaludeční nevolnosti a podobně, a to většinou do několika minut po požití. Máte-li problémy s trávením tučných a těžkých jídel, pelyněk je pro vás tím pravým přítelem, dokáže nahradit i mnohé syntetické preparáty, určené na stimulaci trávení a podporu činnosti žlučníku. Málokterá bylina má v této oblasti tak efektivní a rychlé působení.

Někteří léčitelé příliš nedoporučují aplikaci pelyňku vnitřně, a to kvůli látce jménem thujon, která může při vysokých dávkách a dlouhodobém užívání způsobit otravu . Pravdou však je, že onen obávaný thujon se ve vodním nálevu téměř neuvolňuje, umírněné pití pelyňkového čaje je proto téměř bez nebezpečí, negativní účinky thujonu se projevují až při vysokých dávkách, což nám v případě vodního nálevu nehrozí.

Pouze těhotné ženy by se měly pití pelyňkového čaje a užívání preparátů s jeho výtažkem úplně vyvarovat, tato bylina totiž pomáhá vyvolat měsíční krvácení u žen a mohlo by dojít k potratu.

Pelyněk v gastronomii

Největší slávu pelyněk získal u milovníků tvrdého alkoholu. Je totiž součástí různých likérů a vermutů. Nejslavnějším je bohémský a v mnoha zemích zakázaný absint.

Dříve se také tradičně vyrábělo pelyňkové víno, a to mnoha různými způsoby, nejjednodušeji prostým výluhem byliny v dobrém víně. Užívalo se stejně, jako čaj, hlavně na zažívací potíže.

Pelyněk pravý tedy používáme především v léčitelství. V kuchyni se musí s pelyňkem velmi opatrně. Jako koření se používají jeho listy, a to jeden, maximálně dva čerstvé nebo sušené lístky. Zapracovat jej můžete například do těsta na palačinky. Pelyněk se dá ale uplatnit také jako koření na pečení a grilování tučnějšího masa, dávkujeme ho však rovněž velmi opatrně, má tendenci při tepelné úpravě hořknout.

Pro gastronomii se spíše hodí jeho blízký příbuzný, tedy Pelyněk estragon (Artemisia dracunculus), též zvaný pelyněk kozalec. Pokrmům dodává pikantně trpkou příchuť. Používá se k aromatizování vinných nebo ovocných octů, bylinkových másel, do nádivek, drůbeže, k pečeným a dušeným masům, do omáček, při nakládání zeleniny, k přípravě estragonové hořčice, při nakládání okurek, do čínských a francouzských pokrmů, k rýži a vařeným rybám, do salátů, polévek a marinád. Jako koření se používají čerstvé i sušené listy, často spolu se stonky.

V kuchyni jako koření je oblíbený i Pelyněk černobýl, který se využívá především na dochucování tučnější drůbeže.

Zdroje: www.fiftyfifty.cz, byliny.

vitalion.cz, lecive-bylinky.

celyden.cz, zlinsky.

denik.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy