REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pažitka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je nepostradatelná v českých receptech na polévky a pomazánky. Výborná je také v zapékaných pokrmech …


Bylinky, koření a kořenící směsiBotanický název: Pažitka setá
Lidově: Šnitlik, šnytlík, ošlejch menší, luček, luk drobný

Původem ze středomoří

Nepostradatelná v českých polévkách a pomazánkách. Výborná je také v zapékaných pokrmech. Ochutí i ozdobí máslo, tvaroh, ryby a vaječná jídla.

Používá se hlavně čerstvá, lze ji ale i zamrazit. Můžeme ji pěstovat celoročně. Postupně dle potřeby odřezáváme část výhonků. Do plévek a omáček ji přidáváme až na konec, aby nestratila chuť.

Upravuje trávení, snižuje krevní tlak a posiluje žaludek. Je bohatá na vitamin C, kterého má 50 až 100 mg ve 100 g, dodává i velice prospěšný karoten, vitamíny B1 a B2, silice se sírou, sodík, vápník, draslík, fosfor a především pak železo. Užívá se jako mírné projímadlo.

Další články o pažitce:

Pažitka, nepostradatelná bylinka pro budoucí maminky i kojící ženy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy