REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Penízovka sametonohá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roste hojně v trsech na mrtvém i živém dřevě listnáčů, kmenech, pařezech, ve vlhkých listnatých lesích, ale také v parcích, sadech a zahradách a to od října do března.


Latinsky: Flammulina velutipes

Jedlá ………… Velmi chutný zimní druh houby ceněný svojí dobou výskytu. Roste i vmírné zimě, když se téměř žádné jedlé druhy nevyskytují. Sbírají se jen kloboučky, nožky jsou tuhé. Vhodná do polévek, salátů a různých směsí.

Doba výskytu: říjen až březen

 

 

Klobouk až 60 mm, v mládí polokulovitý, později plochý, tence masitý, za vlhka slizský, lesklý a lepkavý, na okraji prosvítavě rýhovaný, žlutooranžový, medově žlutý až žlutohnědý.

Lupeny poměrně řídké, břichaté, zoubkem připojené ke třeni, v mládí bělavé, později nažloutlé až světle okrové. Třeň až 80 mm, tuhý, válcovitý, v mládí plný, později dutý, pod kloboukem medově žlutý, jinde tmavě hnědý, kaštanově hnědý až černohnědý.

Dužnina bělavá nebo krémová, tence masitá s příjemnou vůní a nasládlou chutí.

 

 

Možná záměna:

Vzhledem a dobou růstu prakticky nezaměnitelná. Velmi podobná je vzácná penízovka stepní, česky též penízovka jehlicová – Flammulina onotidis, která roste na mrtvých oddencích jehlice trnité v podobnou dobu. Nověji se rozlišuje i jedlá penízovka pružná – Flammulina elastica, která je makroskopicky stejná a lze rozlišit jen mikroskopicky.

 

Zajímavost:

Tato houba se pěstuje i uměle, například v Japonsku. Udává se, že je čtvrtou, co do spotřeby pěstovaných hub. Byli u ní zjištěny i léčivé účinky, proti rakovinová aktivita a imunomodulační účinky.

 

Příklad receptu (objeví se po kliknutí na název receptu!):

 

Autor textu i fotografií: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jak využít zbytky ovoce a zeleniny z odšťavňovače? Možnosti vás překvapí!

Připravujete si doma ovocné nebo zeleninové šťávy a je vám líto, že nevyužitá dužina končí v bioodpadu nebo kompostéru? Foodblogerka a influencerka Anna Růžičková, která svoje chutné a zdravé recepty sdílí na svém blogu a sociálních sítích, nabízí několik tipů, jak zbytky z ovoce a zeleniny dále zpracovat, a ještě si na nich i pochutnat.

číst dále ...

Co dělat, když vám doma nechutná voda z kohoutku? Řešením je filtrace s Lokni HOME

Pokud vám nechutná voda z kohoutku, případně v ní cítíte chlor, není nutné hned kupovat balenou. Řešením může být domácí filtrace, která umí výrazně zlepšit vlastnosti pitné vody v domácnosti, aniž by z ní odváděla důležité minerály. Namísto pití vody z plastových lahví zvolte takové řešení, které pomůže dlouhodobě a ekologicky zajistit zdravý pitný režim pro celou rodinu.

číst dále ...

Pekařina má budoucnost, říká chlebový someliér

V rámci veletrhu Czech Food Expo, který se konal od 9. do 12. května na prostorném výstavišti v srdci České republiky, se odehrávala řada událostí, které přitahovaly jak pozornost laické veřejnosti, tak odborníků z oboru. Jednou z nejvýraznějších atrakcí bylo stanoviště Svazu pekařů a cukrářů v ČR, které zažívalo nevídaný nával návštěvníků díky své unikátní koncepci – funkční miniatuře pekárny přímo na místě.

číst dále ...

To nejlepší z Českých luhů a hájů: Jak oslavit jaro s lokálními potravinami?

Jaro je obdobím květu a vůně přírody. Vychutnejte si jej naplno a vyzkoušejte lokální suroviny od českých farmářů, které jsou pro jaro typické a stávají se v poslední době stále oblíbenějšími. Jaké ingredience toto roční období nabízí, jak je můžete správně připravit a kde se můžete inspirovat? A proč stále více Čechů podporuje udržitelné lokální producenty?

číst dále ...

Gastronomické lahůdky v elitních kasinových restauracích v Praze

Praha je pohádkové město, kde každý kout nese ozvěnu dávných časů a každý dlažební kámen vypráví svůj příběh. Jedná se o místo, kde se nad střechami tyčí majestátní hrady a katedrály, které vytvářejí jedinečnou siluetu města proti obloze. Praha je město, které nikdy nespí, plné života a hudby, kde se historie a moderna prolíná v jediném tanci. Zde, mezi úzkými uličkami a širokými náměstími, nacházejí turisté a místní obyvatelé společnou řeč v lásce ke kráse a umění.

číst dále ...

Objevujte nejsladší chutě Španělska aneb Jaké dezerty vám učarují?

Je známo, že španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Paella, gazpacho, tortilly nebo tapas, to vše si vychutnáváme na mnoho způsobů i u nás. Co když jste ale milovníci sladkého a chcete objevit něco nového? Objevte ty nejoblíbenější španělské dezerty, které si můžete připravit i z pohodlí domova. Pro milovníky zdravého životního stylu je dobrou zprávou, že španělské dezerty jsou oproti těm českým o něco zdravější. “​​Česká kuchyně je známá pro své dezerty z kynutého těsta – buchty, koláče nebo štrúdly. Naopak španělské dezerty často obsahují olivový olej, mandle, med, vaječné bílky a citrusové plody, což je pro zdravý životní styl vhodnější,” říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.