Houbová polévka plná vitamínů, připravená z kuřecího vývaru, pórku, cibule a především kloboučků zimní houby penízovky sametonohé, servírovaná s vložkou vařené pohanky.
Ingredience:
200 g | kloboučků penízovky sametonohé |
200 g | dopředu uvařené pohanky |
1,5 l | kuřecího vývaru |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | mrkve |
1 ks | cibule |
1/2 ks | pórku |
hladká mouka | |
máslo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Na másle osmahneme nakrájenou cibuli nastrouhanou na nudličky, kolečka pórku, lehce zaprášíme moukou, zamícháme, pak zalijeme vývarem
- Přidáme nakrájené kloboučky penízovky, plátky česneku, osolíme, opepříme, vaříme až houby a zelenina změkne
- Na závěr přidáme do polévky jako vložku uvařenou pohanku, nalijeme do talířů, posypeme nasekanou petrželkou.
Recept, jak uvařit pohanku, najdete zde: Vařená pohanka
Poznámka:Penízovka sametonohá patří k zimním druhům hub, které nevadí mrazy. Začíná růst, nejčastěji na listnáčích, jak teploty klesnou k nule. Roste od listopadu do března, jakmile teploty klesnou na -5 C, růst se zarazí, při oteplení pokračuje růst dál. Sbírají se jen kloboučky, nožky jsou tuhé. Prokazatelné léčivé účinky. Letos díky teplé zimě roste velmi hojně.
Text i foto: D. Marounek