REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zimní polévka z penízovky sametonohé

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Houbová polévka plná vitamínů, připravená z kuřecího vývaru, pórku, cibule a především kloboučků zimní houby penízovky sametonohé, servírovaná s vložkou vařené pohanky.


Ingredience:
200 gkloboučků penízovky sametonohé
200 gdopředu uvařené pohanky
1,5 lkuřecího vývaru
2 ksstroužky česneku
1 ksmrkve
1 kscibule
1/2 kspórku
hladká mouka
máslo
pepř
sůl

Postup:
  1. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli nastrouhanou na nudličky, kolečka pórku, lehce zaprášíme moukou, zamícháme, pak zalijeme vývarem
  2. Přidáme nakrájené kloboučky penízovky, plátky česneku, osolíme, opepříme, vaříme až houby a zelenina změkne
  3. Na závěr přidáme do polévky jako vložku uvařenou pohanku, nalijeme do talířů, posypeme nasekanou petrželkou.
Doporučení:

Recept, jak uvařit pohanku, najdete zde: Vařená pohanka

Poznámka:

Penízovka sametonohá patří k zimním druhům hub, které nevadí mrazy. Začíná růst, nejčastěji na listnáčích, jak teploty klesnou k nule. Roste od listopadu do března, jakmile teploty klesnou na -5 C, růst se zarazí, při oteplení pokračuje růst dál. Sbírají se jen kloboučky, nožky jsou tuhé. Prokazatelné léčivé účinky. Letos díky teplé zimě roste velmi hojně.

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy