REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Penízovka nahloučená

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houbička rostoucí od července do října. Díky své velikosti ji používáme jen do směsí a polévek.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Gymnopus acervatus

Jiný název: Špička nahlučená

Jedlá ………………… Penízovka nahloučená je jedlý druh houby podřadnější kvality. Pro svoji velikost vhodná do polévek a směsí.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste ve vyšších polohách v jehličnatých a smíšených lesích na ztrouchnivělém dřevě smrků a borovic často ukrytém v zemi, v trsech. Česky též špička nahlučená.

Klobouk až 50 mm, polokulovitý, pak sklenutý až plochý, s tenkým okrajem, žlutohnědý, červenohnědý na okraji světlejší, lysý, hladký. Lupeny husté, tenké, nízké u třeně volné až zúženě připojené, bělavé až narůžovělé. Třeň až 100 mm, válcovitý, hnědý, červenohnědý, lesklý, na bázi bělavě plstnatý, dutý. Dužnina tenká hnědavá, vůně lehce kumarínová, chuť nahořklá.

Možná záměna:

Za penízovku červenonohou (Gymnopus erythropus) se živě červeným třeněm, světlejším kloboukem a výskytem v nižších polohách a růstem na listnáčích. V úvahu by ještě připadla penízovka splývavá (Gymnopus confluens), která také roste v trsech v lesním opadu a vyskytuje se v nižších polohách.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: Martin Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy