REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Penízovka máslová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba, hodí se především do polévek.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Rhodocollybia butyracea

Jedlá………………………… Penízovka máslová je jedlý druh houby využitelný nejčastěji do polévek, má zemitou chuť, osvědčila se v bramborové polévce, kde její chuť podtrhne. Pár plodnic je možné přidat také do směsí.

Doba výskytu: léto až podzim

Běžnou houbou v jehličnatých lesích, a to zejména na podzim, je penízovka máslová. Roste až do zámrazu, ale je třeba dát pozor na přemrznutí, které nemusí být na prbní pohled vidět. Přemrzlé plodnice mohou být snadno napadeny plísněmi, což může být po konzumaci nebezpečné.

Klobouk je velký v průměru 3-7 cm. V mládí má sklenutý tvar, později je rozloženě plochý s podvinutým a slabě rýhovaným okrajem. Povrch je hladký a za vlhka lepkavý. Zbarven je za sucha hnědě až červenohnědě, ve stáří okrově až kožově hnědě. Lupeny jsou volně připojené, husté, bělavé. Třeň je tuhý, dole ztloustlý a bíle vlnutý. Barvy červenavě hnědé až okrové. Dužnina je bělavá až nažloutlá. Vůně je slabě zatuchlá.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Za penízovku kuželovitou (Rhodocybe butyracea f.

asema), která je hojnější, nemá tak mohutný třeň, klobouk jinak zbarvený světle šedý, šedohnědý, někdy s olivovým nádechem, za sucha vybledá do našedlé až bělavé barvy.

Autor textu a fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

O chlup zdravější Vánoce

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

číst dále ...

Fenomén jménem hranolka

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy