REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Papírové tašky bez špatného svědomí. Košík je dokáže rozvláknit a vyrobit z nich kompostovatelné a recyklovatelné obaly….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velké množství papírových tašek, ve kterých se vozí potraviny objednané po internetu, dlouhodobě trápí jak zákazníky, tak samotné online supermarkety. Košík.cz nyní přichází s revoluční myšlenkou, která z problému dělá naopak výhodu. Z každé tašky, kterou vybere od zákazníka, udělá Cirkutašky se sedmi životy. Ve spolupráci s finskou společností Huhtamaki začne své papírové tašky spolu s ostatním odpadem ze skladu ekologicky přetvářet pomocí v Česku unikátní technologie rozvláknění, která neničí papírové vlákno. Vše, co z tašek vznikne, tak bude nadále recyklovatelné a kompostovatelné. Jako první Košík představí obaly na vlastní vajíčka z volného chovu z mobilních kurníků pod značkou Authentic.


Košík začne tašky od zákazníků vybírat ve velkém

Potravinářství patří k jednomu z největších producentů papírových obalů, Košík nevyjímaje.

Na průměrný nákup Košík v současnosti využívá asi 5-7 papírových tašek a přestože jejich počet v průběhu posledního roku snížil o třetinu, je jejich množství jedním z nejčastějších podnětů ke zlepšení ze strany zákazníků. Desítky tun papírového odpadu z přijatého zboží zároveň produkuje sklad Košíku.

Košík proto přichází s projektem papírových „Cirkutašek“. Tedy tašek, u kterých je zajištěna kompletní ekologická recyklace, blížící se efektivitou ke stoprocentní hranici. Od zákazníků začne papírové tašky vybírat ve velkém a spolu s dalším papírovým odpadem z distribučního centra se postará o jejich přeměnu v nové užitečné obaly. To vše bez toxické chemie.

 

 

„Bez papírových tašek se na Košíku ještě nějakou dobu neobejdeme – mají skvělou nosnost, věci nemačkají a pokud se nedopatřením dostanou do volné přírody, papír se rychle rozloží. Testovali jsme i možnost opakovaně využitelných obalů, ale u nich je zase problém s vodou i chemií, kterou spotřebujete při praní a čištění,“ vysvětluje Tomáš Jeřábek, CEO Košík. „Papírová taška zároveň není neekologická, pokud ji recyklujete citlivě a tak, že nezničíte původní surovinu – tedy vlákna papíru. A to přesně budeme s Cirkutaškami dělat.“

V Česku se sice každoročně vytřídí asi 90 % papírového odpadu, přičemž 96 % z vysbírané suroviny je možné využít k další recyklaci. Většina recyklačních zařízení však používá technologie, která přináší ekologickou zátěž a zároveň ničí původní papírová vlákna. Tím se surovina znehodnotí natolik, že ji není možné využít v maximálním množství cyklů jako při citlivém rozvláknění. A to není jediný problém.

„Dnes v modrých kontejnerech stále častěji končí třeba znečištěné obaly od jídel, mastné krabice od pizzy nebo termokelímky. To vše je třeba vytřídit, protože se tu míchají s recyklovatelným papírem, který navíc mohou znečistit. Stojí to zbytečnou námahu i energii.,“ zmiňuje Jeřábek. „Neříkám, že tento systém nefunguje dobře. My však chceme mít plnou kontrolu nad tím, aby byla surovina zpracovaná co nejefektivněji a nejekologičtěji. Díky novému projektu můžeme zákazníkům garantovat, že se z každé vrácené tašky stane Cirkutaška, která dostane nový ekologický život a po něm se opět může vrátit jako surovina k dalšímu zpracování.”

 

Zodpovědný obal, který při výrobě čistí řeku

Nový užitečný život pro papírové tašky s Košíkem zajistí finská společnost Huhtamaki. Její provoz v Přibyslavích totiž patří k nejekologičtějším v Evropě. Vodu, kterou využívá ke zpracování papírové hmoty, vrací do řeky Jihlavy díky soustavě vlastních biologických čističek a odkališť výrazně čistší, než jakou odebírá. Odpadové teplo, které vzniká při procesu sušení výrobků, zároveň vytápí kancelářské prostory. Díky použité technologii dokáže využít papírové vlákno až sedmkrát. Všechny obaly, které v Huhtamaki vzniknou, tak mohou být dále recyklovány – což je v případě kartonů výjimečné.

„K výrobě krabiček na vejce používáme technologii nasávané kartonáže, pomocí které jsme schopni papírenské vlákno využít výrazně víc než u jiných technologií. Naše výrobky jsou díky technologii výroby kompostovatelné a splňují podmínky pro získání certifikace Ekologicky šetrného výrobku,“ přibližuje Ondřej Havlín, marketingový a obchodní manažer Huhtamaki.

 

Jak budou Cirkutašky z Košíku cirkulovat

  • Papírové tašky se od zákazníků vrátí na sklad. Od té chvíle nastupují cestu Cirkutašky.
  • S veškerým papírovým odpadem budou připraveny na odvoz do recyklačního zařízení společnosti LeoCzech, dceřiné společnosti finské skupiny Huhtamaki.
  • V recyklačním zařízení není třeba papír třídit, čímž se ušetří spousta práce.
  • Papír je rozmělněn metodou nasákavé kartonáže, jeho vlákna se tedy nesekají. Díky tomu se surovina neznehodnotí ani pro další recyklaci.
  • Z látky se následně vyrobí krabičky na vajíčka.
  • Do nich putují vejce z chovu na louce z vlastních mobilních kurníků Authentic.
  • Vysoce ekologická vajíčka v platech z bývalých tašek je možné koupit na Košíku.
  • Plata lze vyhodit do modrého kontejneru, protože se mohou i nadále recyklovat.
  • Z obalu na vajíčka tak může opět vzniknout třeba taška.
  • Cyklus se může opakovat klidně 7x a ani potom není hmota z papíru ztracena – bude nadále sloužit jako příměs do výroby.
  • Díky ekologičnosti celého procesu je karma papírové tašky zachráněna.
 

Z Cirkutašek vzniknou obaly pro nejekologičtější vejce na trhu

Z tašek bude Košík vyrábět nové ekologické obaly. Jako první Košík s Huhtamaki představí obaly na vajíčka, do kterých zamíří novinka značky Authentic – vejce od farmáře Františka Starého, který provozuje vlastní mobilní kurníky. Ty umožňují slepicím trávit celý den na rozlehlých loukách a pastvinách a zároveň se starají o jejich blaho při nocování a krmení.

„A přesně tak by do budoucna měly vypadat všechny produkty naší privátní značky Authentic. Pokud dlouhodobě voláme na trhu po změně v přístupu, pak musíme být ti, kteří zkoumají možnosti, jak dělat věci jinak a lépe,“ vysvětluje Jeřábek. „Pokud si tedy zákazník koupí naše vajíčka Authentic v zodpovědném obalu, může mít jistotu, že ekologičtější alternativa v ten moment na trhu není.“

U plat na vajíčka to však neskončí. Spolupráce nejen s Huhtamaki Košíku umožní postupem času úzce provázat obaly z vlastního odpadu s privátními produkty. Už v příštích měsících by tak mohly vzniknout například vaničky na ovoce a zeleninu, květníky na čerstvé bylinky nebo organizéry na zálohované plechovky, které na trh jako první uvedl Košík s Mattoni.

 

Košík se chystá rozjet EkoCirkus

Cirkutaška je navíc jen z prvních „taškařic“, které Košík chystá v rámci svých ekologických aktivit. Ty bude zákazníkům v příštím roce nově prezentovat pod konceptem EkoCirkusu.

„Máme za sebou celou řadu ekologických projektů, od jednodušších po složité, za kterými stojí desítky stran studií. A já osobně cítím, že s každou další odbornou větou se začínám vzdalovat původnímu záměru. Přiznejme si, že kdo umí přečíst studii, ten pravděpodobně ví, jestli žije vůči svému svědomí zodpovědně či nikoli. Jenže my se bavíme o změně přemýšlení naprosto běžných Čechů, pro které musíme udělat z ekologie a zodpovědného chování něco samozřejmého, nad čím se ani nemusí pozastavovat,“ vysvětluje Tomáš Jeřábek. „Vědět, do jakého kontejneru co hodit, neplýtvat a dojídat zbytky, kompostovat nebo vracet baterky, to prostě není věda. Pokud to mají vzít domácnosti za své, musíme je vtáhnout do hry, k ničemu je nenutit. Prostě se učit společně tak, aby to bavilo je i jejich děti. Proto Ekocirkus – naše ekologická dřina, know-how, disciplína a spousta zkoušení okořeněná bičem principála, ze které je na venek vidět jen ta část, kterou potřebujete vidět. Která vzbuzuje pozitivní emoce a vy chcete být její součástí. Kterou si prostě můžete naplno užít.“

 

O online supermarketu Košík.cz

Košík.cz je online supermarket s potravinami, drogerií a potřebami pro domácnost, které dokáže přivézt na jakoukoli adresu v České republice. Čtyřem milionům zákazníků v Praze a středních Čechách, Polabí, na Plzeňsku, Liberecku, Ústecku, v Hradci Králové a na Pardubicku, ale také v jižních Čechách nebo okolí Litoměřic, Teplic, Mostu, Litvínova a Chomutova pak Košík přiveze také čerstvé, chlazené nebo mražené položky.

Skvělé produkty za férovou cenu pak přináší v rámci své výběrové značky Authentic, která si zakládá na řemeslném zpracování a kvalitních surovinách. Do oříškového a cereálního světa pak zákazníky zavede další privátní značka – Mr. Nutly.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Je vaření váš koníček? Pořiďte si vhodné vybavení!

Den bez toho, abyste uvařili nějakou dobrotu pro sebe nebo své blízké, si nedovedete představit? Je čas nad sporákem pro vás relaxem, během kterého popustíte uzdu fantazii, zapomenete na běžné starosti a prostě si to jen užíváte? Když si do kuchyně pořídíte to správné vybavení, posunete to zase o level výš. Nevěříte?

číst dále ...

Kouřový bod hlavních typů olejů

“Je sice pravda, že smažení není nejvhodnějším způsobem přípravy pokrmů ve zdravé výživě. Stejně tak však je i pravda, že velký rozdíl může být v době a způsobu přípravy, a především v druhu použitého tuku”, říká úvodem Oliver Fecko z online tržiště s potravinami Everli. Při smažení potravin, se kterým byste to neměli přehánět, byste měli dodržovat určitá pravidla, díky nimž jsou pokrmy nejen chutnější, ale také méně škodlivé.

číst dále ...

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.

číst dále ...

Sůl nad zlato? Omyl! Sůl a pepř z Kampotu na zlato!

Kouzlete v kuchyni. V každé správně kuchyni nesmí chybět základní výbava. A tou je jednoznačně pepř a sůl. A pak také určitě odhodlání a chuť připravit pro sebe a své blízké něco chutného z kvalitních surovin. Pokud spadáte do tohoto týmu, určitě musíte vyzkoušet unikátní Kampotský černý a fermentovaný pepř. Pepře La Plantation jsou jedničkou na světovém trhu. Získali mnoho cen na mezinárodních gastronomických soutěžích a mnoho uznávaných šéfkuchařů na Kampotský pepř nedá dopustit. I vy teď můžete kouzlit s tímto unikátním pepřem ve své kuchyni a povznést vaše pokrmy na vyšší level.

číst dále ...

Jedinečná Božská kuchařka má už druhý díl!

Velký úspěch prvního dílu nakopnul autorku k sepsání pokračování, které vám nesmí chybět v knihovně kuchařek. Na jaře ředkvičky, na podzim jablka a švestky přímo ze stromu. V zimě zásoby kořenové zeleniny, brambory a zelí. A léto? To je plné hojnosti. Dozrávají rajčata, mrkev, hrách a všechno možné ovoce. Recepty v nové Božské kuchařce využijete po celý rok. Budete potřebovat běžně dostupné suroviny, které seženete v každém obchodě nebo na trhu. Ani v tomto pokračování nečekejte žádné složité postupy a hodiny v kuchyni, většinu jídel připravíte do 30 minut. Stejně jako u prvního dílu.

číst dále ...

BRAND BOX prosinec 2021 – balíček plný novinek

Sice už máme po Vánocích, ale pojďme se podívat, co bylo v posledním Brand Boxu pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Zimní období máme neodmyslitelně spjato s perníčky, a tak přichází Babiččina volba se speciální limitovanou edicí hladké mouky – Mouka na perníčky. Směs pšeničné a žitné mouky na pečení voňavých domácích perníčků. Cena je: 17,90 Kč (1 Kg).

číst dále ...

Prosecco pod lupou: Co ukrývá oblíbené šumivé víno?

Ačkoliv první zmínky o proseccu se datují do konce 18. století, sklenku šumivého nápoje si pravděpodobně dopřávali už staří Římané. Svůj název získalo podle vesničky blízko italského Terstu a dnes je prosecco základním kamenem italských vín. Jak si ho vychutnat nejlépe a jak poznat, že si kupujete pravé prosecco?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy