Obecně Smetanka podporuje chuť k jídlu, příznivě ovlivňuje činnost ledvin a jater. Pampeliška pomáhá i při jiných chorobách. Odstraňuje svrbění kůže, lišeje a vyrážky, vylepšuje žaludeční šťávy a celkově pročišťuje žaludek.
Botanický název: Smetanka lékařská
Pampeliška má všestrané využití. Mladé lístky s vysokým obsahem vitaminu C se používají na saláty nebo do masových nádivek.
Z květů můžeme připravit výborný pampeliškový med nebo víno, výborný je i sirup. Čerstvý stvol pomáhá při chronickém zánětu jater (hepatitidě) a u cukrovkářů. Stvoly mohou rozpustit žlučníkové kameny.
Kořen využíváme na přípravu zdravotních čajů. Je třeba ho sbírat před rozkvětem (obsahuje latex) a pak ho usušit.
Čaj pomáhá především diabetikům snižovat hladinu krevního cukru. Obecně Smetanka podporuje chuť k jídlu, příznivě ovlivňuje činnost ledvin a jater. Pampeliška pomáhá i při jiných chorobách. Odstraňuje svrbění kůže, lišeje a vyrážky, vylepšuje žaludeční šťávy a celkově pročišťuje žaludek.
Způsoby využívání:
Čaj
Jedna vrchovatá čajová lžička kořene se dá na noc do 1/4 l studené vody. Druhý den se zahřeje do varu a pak se scedí. Pije se po doušcích půl hodiny před a po snídani.
Stonky
Denně pět až deset syrových, umytých stvolů dobře rozžvýkáme a po té spolkneme.
Salát
Po celou dobu květu mají listy pampelišky nejvíce vítamínů a proto v této době přidáváme listy do všech možných zeleninových salátů.
Sirup
Sirup: Do 1 l studené vody nasypeme dvě vrchovaté dvojhrstě květů a pomalu vše přivedeme do varu. Necháme vzkypět, hrnec odstavíme a necháme stát přes celou noc. Další den šťávu scedíme přes sítko a květy rukou dobře vymačkáme. Do šťávy přidáme 1 kg cukru, půlku na plátky nakrájeného citronu a pak hrnec opět postavíme na vařič a slabě ohříváme tak, aby se tekutina odpařovala bez varu. Sirup se nechá cca dvakrát vychladnout a tak docílíme správné hustoty. Sirup se musí táhnout, pokud bude moc hustý, začne po čase krystalizovat a pokud bude moc řídký, bude časem kvasit.
Víno
1 kg rozvitých květů pampelišek spaříme ve 4 l vařící vody. 1 kg cukru, 15 g kyseliny citronové vhodíme do budoucího vína a dobře vše promícháme. Po 24 hodinách se víno scedí a nechá zakvasit. Po 3-4 dnech znovu celý obsah přecedíme a tzv. naflaškujeme. Skladujeme v chladném místě.
Med
250 kusů květů pampelišek přelijeme 1,5 l vařící vody. Přidáme na kolečka nakrájenou půlku pomeranče a to i s kůrou a 1 nakrájený citrón. Vše bez jader! Po povaření necháme 24 hodin stát. Vývar scedíme, přidáme 1 kg cukru a svaříme tak dlouho, až je sirup hustý. Nadávkujeme do zavařovacích sklenic a necháme vychladnout. Zazátkujeme a můžeme sterilizovat, nebo stačí kvalitně uzávěr zavřít za studena. Skladujeme v temné a chledné komoře.
Recepty z pampelišek v naší databázi:
Pampeliškové falešné kapary, Pampelišková polévka, Pampeliškový med III.
Sirup z pampelišek, Pampeliškový špenát …