REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pampeliška

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Obecně Smetanka podporuje chuť k jídlu, příznivě ovlivňuje činnost ledvin a jater. Pampeliška pomáhá i při jiných chorobách. Odstraňuje svrbění kůže, lišeje a vyrážky, vylepšuje žaludeční šťávy a celkově pročišťuje žaludek.


Bylinky, koření a kořenící směsiBotanický název: Smetanka lékařská

Pampeliška má všestrané využití. Mladé lístky s vysokým obsahem vitaminu C se používají na saláty nebo do masových nádivek.

Z květů můžeme připravit výborný pampeliškový med nebo víno, výborný je i sirup. Čerstvý stvol pomáhá při chronickém zánětu jater (hepatitidě) a u cukrovkářů. Stvoly mohou rozpustit žlučníkové kameny.

Kořen využíváme na přípravu zdravotních čajů. Je třeba ho sbírat před rozkvětem (obsahuje latex) a pak ho usušit.

Čaj pomáhá především diabetikům snižovat hladinu krevního cukru. Obecně Smetanka podporuje chuť k jídlu, příznivě ovlivňuje činnost ledvin a jater. Pampeliška pomáhá i při jiných chorobách. Odstraňuje svrbění kůže, lišeje a vyrážky, vylepšuje žaludeční šťávy a celkově pročišťuje žaludek.

 

Způsoby využívání:

Čaj

Jedna vrchovatá čajová lžička kořene se dá na noc do 1/4 l studené vody. Druhý den se zahřeje do varu a pak se scedí. Pije se po doušcích půl hodiny před a po snídani.

Stonky

Denně pět až deset syrových, umytých stvolů dobře rozžvýkáme a po té spolkneme.

Salát

Po celou dobu květu mají listy pampelišky nejvíce vítamínů a proto v této době přidáváme listy do všech možných zeleninových salátů.

Sirup

Sirup: Do 1 l studené vody nasypeme dvě vrchovaté dvojhrstě květů a pomalu vše přivedeme do varu. Necháme vzkypět, hrnec odstavíme a necháme stát přes celou noc. Další den šťávu scedíme přes sítko a květy rukou dobře vymačkáme. Do šťávy přidáme 1 kg cukru, půlku na plátky nakrájeného citronu a pak hrnec opět postavíme na vařič a slabě ohříváme tak, aby se tekutina odpařovala bez varu. Sirup se nechá cca dvakrát vychladnout a tak docílíme správné hustoty. Sirup se musí táhnout, pokud bude moc hustý, začne po čase krystalizovat a pokud bude moc řídký, bude časem kvasit.

Víno

1 kg rozvitých květů pampelišek spaříme ve 4 l vařící vody. 1 kg cukru, 15 g kyseliny citronové vhodíme do budoucího vína a dobře vše promícháme. Po 24 hodinách se víno scedí a nechá zakvasit. Po 3-4 dnech znovu celý obsah přecedíme a tzv. naflaškujeme. Skladujeme v chladném místě.

Med

250 kusů květů pampelišek přelijeme 1,5 l vařící vody. Přidáme na kolečka nakrájenou půlku pomeranče a to i s kůrou a 1 nakrájený citrón. Vše bez jader! Po povaření necháme 24 hodin stát. Vývar scedíme, přidáme 1 kg cukru a svaříme tak dlouho, až je sirup hustý. Nadávkujeme do zavařovacích sklenic a necháme vychladnout. Zazátkujeme a můžeme sterilizovat, nebo stačí kvalitně uzávěr zavřít za studena. Skladujeme v temné a chledné komoře.

 

Recepty z pampelišek v naší databázi:

Pampeliškové falešné kaparyPampelišková polévkaPampeliškový med III.

Sirup z pampelišekPampeliškový špenát

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy