REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pampeliška

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Obecně Smetanka podporuje chuť k jídlu, příznivě ovlivňuje činnost ledvin a jater. Pampeliška pomáhá i při jiných chorobách. Odstraňuje svrbění kůže, lišeje a vyrážky, vylepšuje žaludeční šťávy a celkově pročišťuje žaludek.


Bylinky, koření a kořenící směsiBotanický název: Smetanka lékařská

Pampeliška má všestrané využití. Mladé lístky s vysokým obsahem vitaminu C se používají na saláty nebo do masových nádivek.

Z květů můžeme připravit výborný pampeliškový med nebo víno, výborný je i sirup. Čerstvý stvol pomáhá při chronickém zánětu jater (hepatitidě) a u cukrovkářů. Stvoly mohou rozpustit žlučníkové kameny.

Kořen využíváme na přípravu zdravotních čajů. Je třeba ho sbírat před rozkvětem (obsahuje latex) a pak ho usušit.

Čaj pomáhá především diabetikům snižovat hladinu krevního cukru. Obecně Smetanka podporuje chuť k jídlu, příznivě ovlivňuje činnost ledvin a jater. Pampeliška pomáhá i při jiných chorobách. Odstraňuje svrbění kůže, lišeje a vyrážky, vylepšuje žaludeční šťávy a celkově pročišťuje žaludek.

 

Způsoby využívání:

Čaj

Jedna vrchovatá čajová lžička kořene se dá na noc do 1/4 l studené vody. Druhý den se zahřeje do varu a pak se scedí. Pije se po doušcích půl hodiny před a po snídani.

Stonky

Denně pět až deset syrových, umytých stvolů dobře rozžvýkáme a po té spolkneme.

Salát

Po celou dobu květu mají listy pampelišky nejvíce vítamínů a proto v této době přidáváme listy do všech možných zeleninových salátů.

Sirup

Sirup: Do 1 l studené vody nasypeme dvě vrchovaté dvojhrstě květů a pomalu vše přivedeme do varu. Necháme vzkypět, hrnec odstavíme a necháme stát přes celou noc. Další den šťávu scedíme přes sítko a květy rukou dobře vymačkáme. Do šťávy přidáme 1 kg cukru, půlku na plátky nakrájeného citronu a pak hrnec opět postavíme na vařič a slabě ohříváme tak, aby se tekutina odpařovala bez varu. Sirup se nechá cca dvakrát vychladnout a tak docílíme správné hustoty. Sirup se musí táhnout, pokud bude moc hustý, začne po čase krystalizovat a pokud bude moc řídký, bude časem kvasit.

Víno

1 kg rozvitých květů pampelišek spaříme ve 4 l vařící vody. 1 kg cukru, 15 g kyseliny citronové vhodíme do budoucího vína a dobře vše promícháme. Po 24 hodinách se víno scedí a nechá zakvasit. Po 3-4 dnech znovu celý obsah přecedíme a tzv. naflaškujeme. Skladujeme v chladném místě.

Med

250 kusů květů pampelišek přelijeme 1,5 l vařící vody. Přidáme na kolečka nakrájenou půlku pomeranče a to i s kůrou a 1 nakrájený citrón. Vše bez jader! Po povaření necháme 24 hodin stát. Vývar scedíme, přidáme 1 kg cukru a svaříme tak dlouho, až je sirup hustý. Nadávkujeme do zavařovacích sklenic a necháme vychladnout. Zazátkujeme a můžeme sterilizovat, nebo stačí kvalitně uzávěr zavřít za studena. Skladujeme v temné a chledné komoře.

 

Recepty z pampelišek v naší databázi:

Pampeliškové falešné kaparyPampelišková polévkaPampeliškový med III.

Sirup z pampelišekPampeliškový špenát

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy