REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pampeliška

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Obecně Smetanka podporuje chuť k jídlu, příznivě ovlivňuje činnost ledvin a jater. Pampeliška pomáhá i při jiných chorobách. Odstraňuje svrbění kůže, lišeje a vyrážky, vylepšuje žaludeční šťávy a celkově pročišťuje žaludek.


Bylinky, koření a kořenící směsiBotanický název: Smetanka lékařská

Pampeliška má všestrané využití. Mladé lístky s vysokým obsahem vitaminu C se používají na saláty nebo do masových nádivek.

Z květů můžeme připravit výborný pampeliškový med nebo víno, výborný je i sirup. Čerstvý stvol pomáhá při chronickém zánětu jater (hepatitidě) a u cukrovkářů. Stvoly mohou rozpustit žlučníkové kameny.

Kořen využíváme na přípravu zdravotních čajů. Je třeba ho sbírat před rozkvětem (obsahuje latex) a pak ho usušit.

Čaj pomáhá především diabetikům snižovat hladinu krevního cukru. Obecně Smetanka podporuje chuť k jídlu, příznivě ovlivňuje činnost ledvin a jater. Pampeliška pomáhá i při jiných chorobách. Odstraňuje svrbění kůže, lišeje a vyrážky, vylepšuje žaludeční šťávy a celkově pročišťuje žaludek.

 

Způsoby využívání:

Čaj

Jedna vrchovatá čajová lžička kořene se dá na noc do 1/4 l studené vody. Druhý den se zahřeje do varu a pak se scedí. Pije se po doušcích půl hodiny před a po snídani.

Stonky

Denně pět až deset syrových, umytých stvolů dobře rozžvýkáme a po té spolkneme.

Salát

Po celou dobu květu mají listy pampelišky nejvíce vítamínů a proto v této době přidáváme listy do všech možných zeleninových salátů.

Sirup

Sirup: Do 1 l studené vody nasypeme dvě vrchovaté dvojhrstě květů a pomalu vše přivedeme do varu. Necháme vzkypět, hrnec odstavíme a necháme stát přes celou noc. Další den šťávu scedíme přes sítko a květy rukou dobře vymačkáme. Do šťávy přidáme 1 kg cukru, půlku na plátky nakrájeného citronu a pak hrnec opět postavíme na vařič a slabě ohříváme tak, aby se tekutina odpařovala bez varu. Sirup se nechá cca dvakrát vychladnout a tak docílíme správné hustoty. Sirup se musí táhnout, pokud bude moc hustý, začne po čase krystalizovat a pokud bude moc řídký, bude časem kvasit.

Víno

1 kg rozvitých květů pampelišek spaříme ve 4 l vařící vody. 1 kg cukru, 15 g kyseliny citronové vhodíme do budoucího vína a dobře vše promícháme. Po 24 hodinách se víno scedí a nechá zakvasit. Po 3-4 dnech znovu celý obsah přecedíme a tzv. naflaškujeme. Skladujeme v chladném místě.

Med

250 kusů květů pampelišek přelijeme 1,5 l vařící vody. Přidáme na kolečka nakrájenou půlku pomeranče a to i s kůrou a 1 nakrájený citrón. Vše bez jader! Po povaření necháme 24 hodin stát. Vývar scedíme, přidáme 1 kg cukru a svaříme tak dlouho, až je sirup hustý. Nadávkujeme do zavařovacích sklenic a necháme vychladnout. Zazátkujeme a můžeme sterilizovat, nebo stačí kvalitně uzávěr zavřít za studena. Skladujeme v temné a chledné komoře.

 

Recepty z pampelišek v naší databázi:

Pampeliškové falešné kaparyPampelišková polévkaPampeliškový med III.

Sirup z pampelišekPampeliškový špenát

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy