REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pampeliška, proklatý plevel, ale také úžasně zdravá bylinka – téma měsíce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zatím, co zahrádkáři Smetánku lékařskou, jak se také pampeliška jmenuje nenávidí, a snaží se jí většinou neúspěšně ze zahrádek vyhubit, bylinkáři či milovníci dobré kuchyně ji zase milují pro její všestranné využití nejen v bylinkářství, ale také v kuchyni.


Pampeliška roste snad všude, především ji však najdeme na lukách, pastvinách, mezích a také na zahrádkách, ovšem tam je spíše na obtíž, než pro krásu. Bývá až 40 cm vysoká, s přízemní růžicí kracovitých listů a zářivě žlutými květními úbory na dutých stvolech. Plody jsou bílé ochmýřené nažky. Rostlina je celá prostoupená mléčnicemi, které při utržení roní bílou hořkou šťávu.

A kterou část pampelišky tedy využíváme? Světe div se, ale úplně všechny!

Z pampelišek využíváme například kořen, který obsahuje mléčnou lepivou tekutinu (latex), s hlavními složkami jako hořčina taraxacin, inulin, cukry a bílkoviny. Tato droga je bez úplně zápachu a má mírně nahořklou chuť. Kořen pak využíváme na léčivé čaje, které pijeme například při zánětu močových cest, ledvin, při zácpě, nechutenství, pálení žáhy a podobně. Čaje z kořene pampelišky jsou také skvělé na pročištění krve.

Listy pampelišek zase obsahují velké množství vitamínu C a skvěle se hodí jako ingredience do kuchyně například na přípravu salátů, polévek nebo špenátu, úžasné přílohy například k masům. Z mladých poupat pampelišek, ještě pevně uzavřených se pak připravuje falešné kapary. Ovšem výčet pochutin z pampelišek tímto rozhodně nekončí!

Snad nejznámější jsou medy připravené z květů pampelišek, ty chutnají výtečně a hodí se nejen na ochucení čajů v zimních měsících, ale také se z nich dají upéci skvělé medové sladké dobrůtky.

Aby toho nebylo málo, z pampelišek můžeme připravit také lahodné víno, šampaňské, nebo sirup na rozpuštění a pití v letních měsících.

Slovo závěrem

Je tedy pampeliška otravná trvalka, která na zahrádkách jen škodí, nebo je to úžasná bylinka, která je všestranně využitelná? No, názor nechám na vás, ale je pravda, že chápu jak zahrádkáře, kteří se snaží smetánku na svých zahrádkách zničit, tak vášnivé gurmány, kteří z pampelišek připravují skvělé doborty. Bylinkáři jsou pak kategorie lidí, co ji rozhodně milují.

Autor: ReceptyOnLine.cz

Některé vybrané recepty z pamelišek:

Pampeliškové falešné kaparyPampelišková polévkaPampeliškový med III.

Sirup z pampelišekPampeliškový špenátPampeliškový likér, Pampeliškový čaj

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

BistRAWveg má ambici být zdravým „mekáčem“

Budoucnost bez civilizačních nemocí a budoucnost plná energie. Živá syrová RAW strava, kterou nebudete jíst, protože je zdravá, ale protože bude chutnat. Tak představuje koncept bister bistRAWveg Stanislav Petříček, zakladatel a popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti Tp Consulting.

číst dále ...

Nejlepší hovězí steak? Ten vyzrálý

Abyste si na steaku opravdu pochutnali, nemusíte chodit do luxusní restaurace. Výtečný kus hovězího připravíte i v pohodlí domova. Klíčem není tajný recept, ale především výběr správného masa a jeho vlastnosti. Prozradíme vám, na co si dát pozor. Až budete příště zvát přátele na podvečerní grilovačku, nemáte se čeho obávat.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Grilování hovězího z bio farmy? Nejen původ, ale i chuť vás přesvědčí

S letními měsíci je nerozlučně spjato grilování. K tomu, aby byl váš kulinářský výtvor opravdu stoprocentní, je ale třeba se soustředit zejména na výběr kvalitního kousku hovězího masa. Sázkou na jistotu jsou produkty ekologického zemědělství s garantovaným původem. Poradíme vám nejen s výběrem nejlepšího hovězího, ale podělíme se také o recept na lahodnou přílohu.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy