REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pampeliška, proklatý plevel, ale také úžasně zdravá bylinka – téma měsíce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zatím, co zahrádkáři Smetánku lékařskou, jak se také pampeliška jmenuje nenávidí, a snaží se jí většinou neúspěšně ze zahrádek vyhubit, bylinkáři či milovníci dobré kuchyně ji zase milují pro její všestranné využití nejen v bylinkářství, ale také v kuchyni.


Pampeliška roste snad všude, především ji však najdeme na lukách, pastvinách, mezích a také na zahrádkách, ovšem tam je spíše na obtíž, než pro krásu. Bývá až 40 cm vysoká, s přízemní růžicí kracovitých listů a zářivě žlutými květními úbory na dutých stvolech. Plody jsou bílé ochmýřené nažky. Rostlina je celá prostoupená mléčnicemi, které při utržení roní bílou hořkou šťávu.

A kterou část pampelišky tedy využíváme? Světe div se, ale úplně všechny!

Z pampelišek využíváme například kořen, který obsahuje mléčnou lepivou tekutinu (latex), s hlavními složkami jako hořčina taraxacin, inulin, cukry a bílkoviny. Tato droga je bez úplně zápachu a má mírně nahořklou chuť. Kořen pak využíváme na léčivé čaje, které pijeme například při zánětu močových cest, ledvin, při zácpě, nechutenství, pálení žáhy a podobně. Čaje z kořene pampelišky jsou také skvělé na pročištění krve.

Listy pampelišek zase obsahují velké množství vitamínu C a skvěle se hodí jako ingredience do kuchyně například na přípravu salátů, polévek nebo špenátu, úžasné přílohy například k masům. Z mladých poupat pampelišek, ještě pevně uzavřených se pak připravuje falešné kapary. Ovšem výčet pochutin z pampelišek tímto rozhodně nekončí!

Snad nejznámější jsou medy připravené z květů pampelišek, ty chutnají výtečně a hodí se nejen na ochucení čajů v zimních měsících, ale také se z nich dají upéci skvělé medové sladké dobrůtky.

Aby toho nebylo málo, z pampelišek můžeme připravit také lahodné víno, šampaňské, nebo sirup na rozpuštění a pití v letních měsících.

Slovo závěrem

Je tedy pampeliška otravná trvalka, která na zahrádkách jen škodí, nebo je to úžasná bylinka, která je všestranně využitelná? No, názor nechám na vás, ale je pravda, že chápu jak zahrádkáře, kteří se snaží smetánku na svých zahrádkách zničit, tak vášnivé gurmány, kteří z pampelišek připravují skvělé doborty. Bylinkáři jsou pak kategorie lidí, co ji rozhodně milují.

Autor: ReceptyOnLine.cz

Některé vybrané recepty z pamelišek:

Pampeliškové falešné kaparyPampelišková polévkaPampeliškový med III.

Sirup z pampelišekPampeliškový špenátPampeliškový likér, Pampeliškový čaj

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

O chlup zdravější Vánoce

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy