REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Otázky začínajícího bezlepkáře

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - VitanaCo je celiakie? Celiakie je nemoc, vyznačující se poruchou trávení a vstřebávání živin. Pokud vám byla tato diagnóza stanovena, je potřeba se již celoživotně vyhýbat lepku – rostlinné bílkovině obsažené v obilí.  Mezi zakázané potraviny patří ječmen, pšenice, špalda, žito, žitovec, oves (a veškeré výrobky, které jmenované obilí obsahují), vločky, kroupy, krupice, kuskus, otruby, naklíčené obilí, rostlinné maso a další. Jde o závažné onemocnění, které není radno brát na lehkou váhu. Nedodržování rad lékařů může vést k trávicím potížím, ale i závažným stavům anémie, osteoporózy, extrémní únavnosti či depresím.


Co tedy budu jíst?

Většina lidí, která se pro bezlepkovou dietu rozhodne, je po přečtení několika odborných textů zneklidněna tím, co vše nesmí jíst a jak to celé naruší jejich stravovací návyky. Není ale třeba se ničeho obávat. Pokud jste se rozhodli s bezlepkovou dietou začít, nemusíte se bát, že už se nikdy nenajíte jako dřív. Ač se to na první pohled nezdá, možností je spousta a většinu těchto potravin jste již ve svém jídelníčku měli. A to od přirozeně bezlepkových potravin, jakými jsou rýže, brambory, kukuřičné výrobky, až po speciálně upravené pokrmy, díky kterým nebudete mít pocit žádného stravovacího omezení. Na pulty přicházejí i bezlepkové polotovary, které velmi usnadňují lidem s dietou život v běžném denním shonu.

 

PR - Vitana

 

Jaké mám možnosti?

V dnešní době je výběr poměrně pestrý. „Výrobci si uvědomují narůstající počet stravujících se bezlepkově a snaží se jim vyjít maximálně vstříc. Společnost Vitana tak chystá rozšíření svého sortimentu i o další výrobky.“  říká Michal Panocha, ředitel marketingového oddělení společnosti Vitana. Na pulty přichází novinky pro celiaky, které do dnešní doby nebyly v běžných obchodních řetězcích k dispozici. Každý zákazník si bude moci pochutnat na tradičních polévkách, omáčkách i cenově dostupné bezlepkové sójové omáčce, díky které nebude žádný pokrm mdlý a bez chuti. Jak celiaci, tak stoupenci zdravého životního stylu si tak mohou pochutnat na potravinách, které garantují bezlepkovost, jsou bez glutamátu, konzervantů a přirozeně neobsahují mléko.

 

Na co si dávat pozor?

Pokud vám byla diagnostikována celiakie, je nutné být obzvlášť obezřetný. Mnohé potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové, mohou obsahovat skrytý lepek. Je tedy potřeba nakupovat pouze takové potraviny, které svou bezlepkovost opravdu garantují. Nevyplácí se riskovat, protože i nepatrné množství lepku může lidem se zmíněným zdravotním omezením velmi uškodit. Odborníci proto radí vždy důkladně sledovat etikety a spoléhat se na ověřené výrobce.

 

PR - Vitana

 

Kde hledat další informace?

Je přirozené, že při každé významné změně životního stylu vyplývá na povrch spousta otázek a nejasností. Neváhejte se tedy ohledně bezlepkové stravy celoživotně vzdělávat. Informace získáte nejen z odborných knih a časopisů. Každým rokem se na trhu objevují novinky, které jednoduše usnadní život. Zavítejte proto na akce zaměřené na tento typ diety a poraďte se osobně s odborníky na místě.

 

Bezlepkové potraviny

Vitana rozšířila své portfolio o produkty v bezlepkovém provedení. Výbornou chuť zajišťují léty prověřené tradiční receptury, díky kterým si na rajské omáčce a gulášové, rajčatové či hrachové polévce pochutnají nejen celiaci, ale i lidé, kteří hodlají lepek ve stravě omezit. Bezlepkovu řadu doplňuje také přirozeně fermentovaná sojová omáčka, která vyniká delikátní chutí. Všechny výrobky jsou bez přidaného glutamátu a konzervantů.

 

Smažené rýžové nudle se spoustou zeleniny

Potřebné suroviny:

  • Rýžové nudle 300 g
  • Sojová bezlepková omáčka Vitana 3 lžíce
  • Kuřecí prsa 300 g
  • Mrkev 1 ks
  • Bílé zelí 100 g
  • Pórek 1 ks
  • Rostlinný olej 50 ml
  • Chilli mleté Vitana špetka

Příprava:

Kostky kuřecího masa řádně osolte a opepřete a poté na ojeli osmažte. Následně maso podlijte trochou vody a duste asi 10 minut. Mezi tím nakrájejte mrkev, zelí i pórek na tenké nudličky. K dusícímu se masu pak přidáte mrkev, po několika minutách i zelí a vše dokořeníte dle chuti mletým chilli. Poté, co se voda vypaří, všechny suroviny krátce orestujte a přidejte bezlepkovou sojovou omáčku Vitana. Příprava rýžových nudlí je snadná. Stačí je asi na 4 minuty vložit do vroucí vody a slít. Poté přidejte hotové nudle k předem připravené směsi a vše dohromady krátce osmažte. Rychlý bezlepkový pokrm s nádechem exotiky je na světě!

 

PR - Vitana

 

Bezlepková rajská omáčka s jáhlovými knedlíky

Potřebné suroviny:

  • Rajská omáčka Vitana bez lepku 1 balení (3-4 porce)
  • Hovězí přední bez kosti, krk 1 kg
  • Tymián Vitana snítka
  • Jáhly půl balíčku
  • Vejce 1 ks
  • Trochu bezlepkové mouky dle potřeby, aby knedlíky držely u sebe
  • Sůl dle chuti

Příprava:

Hovězí svažte kuchyňským provázkem do válečku, zalijte 1,5 litrem vody, přidejte přepůlenou cibuli a tymián a vařte, než maso náležitě změkne. Poté maso vyndejte a po vychladnutí nakrájejte na plátky. Pak se vrhněte na rajskou bezlepkovou omáčku Vitana. Obsah sáčku rozmícháte v 0,5 litru studené vody. Směs přiveďte k varu a za stálého míchání pozvolna vařte 5 minut. Na výrobu bezlepkových knedlíků použijte jako základ jáhly, které 20 minut povařte. Poté je nechte vychladnout, přidejte sůl, vejce a tolik bezlepkové mouky, aby těsto bylo trochu lepivé, ne však tuhé. Ze vzniklé směsi vypracujte těsto a vytvořte váleček dlouhý 10 cm a široký 5 cm. Ten nechte v páře 30 min vařit; po 15 minutách otočte. Knedlíky nakrájejte nití a servírujte společně s dušeným hovězím plátkem a rajskou bezlepkovou omáčkou.

Zdroj: Vitana.cz

 

PR - Vitana

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy