REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Originální džemy ze sezónních dobrot. Oslaďte si konec léta výtečnými recepty

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zavařeniny v podobě lahodných džemů a marmelád jsou v Česku starou dobrou klasikou. A i když většina z nás nedá na tradiční a osvědčené recepty dopustit, občas stojí za to pustit do kuchyně i svěží vítr v podobě něčeho nového. Zkuste naše originální tipy a vyzkoušejte výborné džemy z letních surovin.


Do koláčů, na palačinky, lívance, do jogurtů nebo jen tak namazané na chlebu. Způsobů, jak využít marmelády a džemy, je opravdu mnoho. Největší výhodou těch po domácku připravených je bezesporu to, že máte pod kontrolou kvalitu surovin i množství přidaného cukru. Můžete si tak směs připravit zcela podle svého gusta.

 

Dopřejte si to nejlepší, je to na vás

Chcete-li se před rodinou či návštěvou pochlubit, jaký báječný džem se vám letos povedl, vsaďte při jeho výrobě na suroviny z ekologického zemědělství. Ovoce i zelenina s certifikátem bio totiž nebude zatížena žádnou zbytečnou chemií.

Víte, jak biopotraviny vlastně poznat? Nenechte se mezi regály zmást líbivými slůvky jako „babiččino“, „domácí“ či „farmářské“. Zapomeňte na lákadla z dílny marketingových odborníků a vždy se řiďte značkami kvality. Certifikované bioprodukty, tedy potraviny z ekologické produkce, poznáte jedině podle log biozebry či biolistu na etiketě. Nakupujete-li na trhu ovoce bez obalu, požádejte prodávajícího o certifikát, ať máte jistotu, že to, na co si děláte zálusk, je skutečně bio.

Potřebujete vědět ještě něco dalšího? Na stránkách myjsmebio.cz najdete nejen spoustu zajímavých a užitečných informací, ale také nepřeberné množství receptů a inspirace k vaření. Na webech kamprobio.cz a lovime.bio zase najdete ekofarmy a jejich nabídku.

Zkusit můžete třeba ekofarmu Schauerovy zahrady na úpatí Českého středohoří, kde přímo ze dvora prodávají spoustu druhů ovoce i zeleniny v bio kvalitě. Více informací na schauerovyzahrady.cz.

 

Září je měsícem biopotravin, oslavte ho skvělým nákupem

Jako každý rok i letos v září startuje další ročník kampaně Ministerstva zemědělství. Nejen, že září je měsícem biopotravin, nově můžete oslavit také Den ekologického zemědělství, kterým bylo vyhlášeno 23. září po tom, co Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, podepsaly společné prohlášení.

 

Podrobné recepty k tématu se objeví po kliknutí na název receptu nebo jeho fotografii!

 

 

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

 

Více, nejen o BIO, se dozvíte v článku zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Jak odlehčit štědrovečerní hostinu

Nesou se vaše Vánoce ve znamení opulentních obědů a večeří, ať už doma či u příbuzných? Možná přišel ten správný čas vyzkoušet lehčí variantu štědrovečerního jídla. Koneckonců Vánoce by neměly být svátky obžerství a bolavý žaludek nepotěší asi nikoho. Vyzkoušejte tipy na odlehčení klasických vánočních jídel, po kterých kila nahoru nepůjdou.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy