REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Opravdu plané plodiny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V zahradách a parcích se skrývá řada rostlin s jedlými plody, které nejsou vždy skvělé chuti, ale slibují do budoucna velké možnosti pro jejich zušlechtění. Následující druhy jsou jen malým výběrem mnoha plodin, jež se příležitostně konzumují, nenašly však doposud širší uplatnění.


Asimina triloba, asimína trojlaločná, muďoul, Annonaceae. Je blízce příbuzná papáji, ale podstatně odolnější. Ve své americké domovině se vyskytuje až daleko na severu po Michigan a New York. Je to velký, atraktivně vyhlížející keř s četnými výhony a dlouhými listy, odolný vůči škůdcům. Je jednodomá, opylení zajišťují mouchy. Zelené plody, dlouhé až 5 až 15 cm, během zrání žloutnou až do bronzova. Žlutá dužina s velkými hnědými semeny a pryskyřičnou vůní se tepelně upravuje.

 

Annonaceae

 

Carpobrotus edulis, „Hottentotský fík“, Aizoaceae pochází z Jižní Afriky, zplanělá se však vyskytuje na pobřeží jihozápadní Anglie a jižní Evropy. Z velkých červených, někdy i žlutých květů se vytvářejí drobné plody podobné fíkům, které se konzumují syrové, tepelně upravené, nakládané nebo zavařené. Z dužnatých listů se připravuje salát.

Ceratonia siliqua, rohovník obecný, Caesalpiniaceae. Rohovník neboli svatojánský chléb má jedlé červenohnědé lusky, podobné fazolovým. Chutí natolik připomínají čokoládu, že se občas využívá jako její náhražka. Semena se nejí, vyznačují se však takovou vyrovnaností rozměrů a váhy, že se používají jako zlatnické závaží. Hmotnost jednoho semene – karát – je dodnes užívanou jednotkou. Lusky se používají jako krmivo pro zvířata.

Eleagnus umbellata, hlošina, Eleagnaceae je bujný, rozložitý keř původem z Asie s vonnými žlutými květy a drobnými oranžovými nebo červenými plody, které se používají podobně jako červený rybíz nebo sušené jako „rozinky“. Mnohé druhy tohoto rodu mají jedlé plody. Hlošina stříbrná (E. commutata) má vodnaté stříbřité plody a stejně zbarvené listy. Sladké plody hlošiny úzkolisté jsou dosud oblíbené v jihovýchodní Evropě.

Humulus lupulus, chmel otáčivý, Cannabidaceae je odolná popínavá rostlina s listy podobnými javorovým, je blízce příbuzná konopí a pochází z Evropy. Na dvojitém stonku vyrůstají převislé šištice aromatických zelenožlutých květů, které se postupně zvětšují a vytvářejí hlávky. Práškový lupulin z nich se pro svou nahořklou chuť přidává do piva. Mladé rašící výhonky se mohou časně zjara jíst podobně jako chřest.

Rhus glabra, škumpa hladká, Anacardiaceae. Nenáročný keř, často se pěstuje pro své ozdobné listy, které se na podzim zbarvují šarlatově. Na samčích i samičích rostlinách však vyrůstá také množství plodů, které kdysi pojídali Indiáni. Mají kyselou chuť a uívali se jako náhražka octa. Usušené a drcené sloužily k okořenění masitých a tučných pokrmů. Rovněž několik dalších druhů rodu Rhus má jedlé plody nebo listy, při jejich sběru je však na místě nějvětší opatrnost, neboť blízce příbuzný R. toxicodendrom je jedovatý!

Yucca filamentosa, juka, Liliaceae. Známá zahradní trvalka s mečovitými listy. Ve své domovině, na jihozápadě Severní Ameriky, sbírali domorodci plody velikosti broskve a poupata pojídali vařená nebo pražená.

Hippophae rhamnoides, rakytník řešetlákový, Eleagnaceae. Vysoký, trnitý keř, rodí žluté či oranžové kyselé plody. Syrové plody jsou pro většinu lidí příliš hořké, pojídali se však v době nouze. V Rusku se hojně sbírá jako bohatý zdroj vitamínu C. Ve Francii se z nich vyrábí omáčka k rybám a masu a ve střední Evropě se zavařují do rosolů, které se pojídají s rybou nebo se sýrem.

Druhy rodu Tilia, lípa, Tiliaceae. Všeobecně známý strom poskytuje mízu, z níž se dříve vařil cukr. Plody se kdysi rozemílaly na „čokoládu“, která si však pro svou malou trvanlivost nezískala širší oblibu.

Gaultheria procumbens, libavka, Ericaceae. Nízká stálezelená rostlina s bílými květy a červenými plody pochází ze Severní Ameriky. Plody se mohou jíst syrové, spíše se z nich dělají zavařeniny a dorty. Z listů se dříve vařil čaj.

Smilacina racemosa, smilacína, Liliaceae je zahradní květina s načechranými bílými květy a červenými, jedlými a sladkými plody.

 

Zdroj: Velká kniha zeleniny,bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Viarová, Bob Flowedew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Bylinky, nepostradatelná součást kuchyně!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy