REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Opravdu plané plodiny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V zahradách a parcích se skrývá řada rostlin s jedlými plody, které nejsou vždy skvělé chuti, ale slibují do budoucna velké možnosti pro jejich zušlechtění. Následující druhy jsou jen malým výběrem mnoha plodin, jež se příležitostně konzumují, nenašly však doposud širší uplatnění.


Asimina triloba, asimína trojlaločná, muďoul, Annonaceae. Je blízce příbuzná papáji, ale podstatně odolnější. Ve své americké domovině se vyskytuje až daleko na severu po Michigan a New York. Je to velký, atraktivně vyhlížející keř s četnými výhony a dlouhými listy, odolný vůči škůdcům. Je jednodomá, opylení zajišťují mouchy. Zelené plody, dlouhé až 5 až 15 cm, během zrání žloutnou až do bronzova. Žlutá dužina s velkými hnědými semeny a pryskyřičnou vůní se tepelně upravuje.

 

Annonaceae

 

Carpobrotus edulis, „Hottentotský fík“, Aizoaceae pochází z Jižní Afriky, zplanělá se však vyskytuje na pobřeží jihozápadní Anglie a jižní Evropy. Z velkých červených, někdy i žlutých květů se vytvářejí drobné plody podobné fíkům, které se konzumují syrové, tepelně upravené, nakládané nebo zavařené. Z dužnatých listů se připravuje salát.

Ceratonia siliqua, rohovník obecný, Caesalpiniaceae. Rohovník neboli svatojánský chléb má jedlé červenohnědé lusky, podobné fazolovým. Chutí natolik připomínají čokoládu, že se občas využívá jako její náhražka. Semena se nejí, vyznačují se však takovou vyrovnaností rozměrů a váhy, že se používají jako zlatnické závaží. Hmotnost jednoho semene – karát – je dodnes užívanou jednotkou. Lusky se používají jako krmivo pro zvířata.

Eleagnus umbellata, hlošina, Eleagnaceae je bujný, rozložitý keř původem z Asie s vonnými žlutými květy a drobnými oranžovými nebo červenými plody, které se používají podobně jako červený rybíz nebo sušené jako „rozinky“. Mnohé druhy tohoto rodu mají jedlé plody. Hlošina stříbrná (E. commutata) má vodnaté stříbřité plody a stejně zbarvené listy. Sladké plody hlošiny úzkolisté jsou dosud oblíbené v jihovýchodní Evropě.

Humulus lupulus, chmel otáčivý, Cannabidaceae je odolná popínavá rostlina s listy podobnými javorovým, je blízce příbuzná konopí a pochází z Evropy. Na dvojitém stonku vyrůstají převislé šištice aromatických zelenožlutých květů, které se postupně zvětšují a vytvářejí hlávky. Práškový lupulin z nich se pro svou nahořklou chuť přidává do piva. Mladé rašící výhonky se mohou časně zjara jíst podobně jako chřest.

Rhus glabra, škumpa hladká, Anacardiaceae. Nenáročný keř, často se pěstuje pro své ozdobné listy, které se na podzim zbarvují šarlatově. Na samčích i samičích rostlinách však vyrůstá také množství plodů, které kdysi pojídali Indiáni. Mají kyselou chuť a uívali se jako náhražka octa. Usušené a drcené sloužily k okořenění masitých a tučných pokrmů. Rovněž několik dalších druhů rodu Rhus má jedlé plody nebo listy, při jejich sběru je však na místě nějvětší opatrnost, neboť blízce příbuzný R. toxicodendrom je jedovatý!

Yucca filamentosa, juka, Liliaceae. Známá zahradní trvalka s mečovitými listy. Ve své domovině, na jihozápadě Severní Ameriky, sbírali domorodci plody velikosti broskve a poupata pojídali vařená nebo pražená.

Hippophae rhamnoides, rakytník řešetlákový, Eleagnaceae. Vysoký, trnitý keř, rodí žluté či oranžové kyselé plody. Syrové plody jsou pro většinu lidí příliš hořké, pojídali se však v době nouze. V Rusku se hojně sbírá jako bohatý zdroj vitamínu C. Ve Francii se z nich vyrábí omáčka k rybám a masu a ve střední Evropě se zavařují do rosolů, které se pojídají s rybou nebo se sýrem.

Druhy rodu Tilia, lípa, Tiliaceae. Všeobecně známý strom poskytuje mízu, z níž se dříve vařil cukr. Plody se kdysi rozemílaly na „čokoládu“, která si však pro svou malou trvanlivost nezískala širší oblibu.

Gaultheria procumbens, libavka, Ericaceae. Nízká stálezelená rostlina s bílými květy a červenými plody pochází ze Severní Ameriky. Plody se mohou jíst syrové, spíše se z nich dělají zavařeniny a dorty. Z listů se dříve vařil čaj.

Smilacina racemosa, smilacína, Liliaceae je zahradní květina s načechranými bílými květy a červenými, jedlými a sladkými plody.

 

Zdroj: Velká kniha zeleniny,bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Viarová, Bob Flowedew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Výtečná příloha s ještě širším využitím. Dopřejte si zelí, jak ho neznáte!

Zelí patří mezi nepostradatelné ingredience české kuchyně. Kromě toho, že bývá součástí tradičních pokrmů, jako je vepřové s knedlíkem, pečená kachna nebo oblíbená zelňačka, je doslova vitamínovou bombou. A proto by ve vašich podzimních receptech rozhodně nemělo chybět. Vyzkoušejte jeho přednosti v neotřelých receptech. Doporučujeme například zeleninové závitky se zelím, v kombinaci s pečeným kuřetem nebo si můžete připravit výtečnou polévku z červeného zelí. Uvidíte, že si určitě pochutnáte!

číst dále ...

Chystáte se na vinobraní? Fakta, co byste měli znát

Vinobraní je za dveřmi, a tak jsme připravili pár zajímavostí, které není na škodu připomenout. Třeba se dozvíte i pár novinek, o kterých jste doposud nevěděli.

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překročte hranice běžného pečení, vyzkoušejte nevšední mouky a pečte díky nim s minimem lepku

Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy