REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Opěnka měnlivá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velice chutná, ale přesto poměrně přehlížená houba.


Atlas hubLatinsky: Kuehneromyces mutabilis

Jedlá …………. můžeme ji dávat do polévky, smažit i nakládat do octa, výborně se hodí pod maso, neboť dává šťávě sytě hnědou barvu, chuťově je velice jemná a pikantní, obzvlášť když ji narychlo orestujeme na rozpáleném oleji

Doba výskytu: léto až podzim

Roste na dřevě listnáčů, zřídka i jehličnanů. Její klobouky jsou hygrofánní, což znamená, že jejich barva je za vlhka tmavá a za sucha světlejší. Roste v trsech a na jedené lokalitě lze často nasbírat i celý koš.

 

Atlas hub - houby lupenaté

 

Klobouky jsou 3 – 6 cm široké, zprvu polokulovitě sklenuté, později až rozložené, hladké, žlutohnědé až skořicově hnědavé, za vlhka na okrajích tmavší, naspodu s bledě hlínovými, později až rezavohnědými lupeny a tuhým, rezavohnědým, pod prstenem odstále šupinkatým, 3 – 8 cm dlouhým a 6 – 12 mm širokým třeněm s bělavým prstenem, vůně houbová. Výtrusy rezavé.

Opeňka měnlivá je podobná větším plodnicím smrtelně jedovaté čepičatky jehličnanové (Galerina marginata), která se liší lehce rýhovaným okrajem klobouku, přitiskle bíle šupinkatým až vláknitým třeněm a moučnou vůní, která opeňce schází.

 

Atlas hub - houby lupenaté

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy