REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ondřej Hutnik: kuchařem se stal omylem, dotáhl to do michelinských restaurací a k Ramsaymu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V dětství zrovna nesníval o tom, že bude jednou trávit celé dny v kuchyni. Osud tomu ale chtěl jinak. Dnes má za sebou zkušenosti z michelinských restaurací, kuchyně Gordona Ramsayho a jeho jídla ochutnaly i mlsné jazýčky celebrit. Gastronomie různých koutů světa pro něj byla inspirací, díky které objevil také svůj oblíbený Kampotský pepř. Přesto nedá dopustit na českou kuchyni.


Cesta Ondřeje Hutnika mezi kuchařskou elitu začala naprostým omylem ve Skotsku, kam vycestoval po ukončení střední školy. Chtěl si tehdy jen vydělat nějaké peníze, naučit se pořádně anglicky a užít si trochu dobrodružství. Stát se kuchařem ho ani ve snu nenapadlo.

„V hotelu, kde jsem pracoval, potřebovali nutně obsadit pozici kuchaře. Když s tím přišli za mnou, odpověděl jsem ‚Yes, no problem‘. To však byla tehdy moje odpověď komukoliv a na cokoliv, protože jsem anglicky neuměl vůbec nic,“ vzpomíná se smíchem Ondřej, který je dnes rád, že to tehdy nevzdal a neutekl. „Každým dnem to bylo lepší a já zjišťoval, jak mě to baví! Teď jsem šťastný, díky tomu dělám práci, kterou miluji,“ dodává.

 

 

V záři michelinských i světových hvězd

Jeho kroky pak postupně vedly do různých restaurací, v nichž zdokonaloval své kuchařské umění. V portfoliu Ondřejových zkušeností tak září i michelinské restaurace jako La Degustation Boheme Bourgeoise v Praze, Yong Yi Ting v hotelu Mandarin Oriental Pudong v čínské Šanghaji či Geranium v dánské Kodani. „Každá ze stáží mi dala hrozně moc a rozhodně doporučuji všem kuchařům takto vycestovat a vzdělávat se. Restaurace, která na mě ale zapůsobila nejvíce, byla Geranium v Dánsku. V roce 2022 získala dokonce ocenění nejlepší restaurace světa.“

Významnou zkušeností se pro Ondřeje stala práce v pražské restauraci Maze Gordona Ramsaye, který je jeho kuchařským vzorem. Dodnes ho však mrzí, že se nesetkali osobně. Posunula jej i možnost vařit pro mlsné jazýčky celebrit světového formátu, k nimž patří hollywoodští herci, hudební hvězdy či Dalajláma.

Ačkoliv Ondřej vařil v několika zemích a okusil nejrůznější kuchyně, mezi nimiž nechybí italská, francouzská, skandinávská či asijská, považuje stále za tu nejlepší českou. „Miluji asijská jídla a dost asijských zemí jsem procestoval právě kvůli jídlu, nejraději mám ale stejně naši českou kuchyni. Hlavním důvodem je, že právě česká mi dává možnost držet se filosofie sezónnosti, lokálnosti a spolupráce s farmáři z nejbližšího okolí. Je to taková přirozená harmonie, kterou s radostí plníme i u nás ve Dvoře Perlová voda,“ upřesňuje Hutnik v souvislosti se svým aktuálním působištěm.

 

Oblíbená surovina? Kampotský pepř

Základem dobrého jídla je nejen um kuchaře, ale především také právě kvalitní suroviny včetně použitého koření. V žádné kuchyni nesmí chybět pepř a sůl a ani u tohoto základního koření není radno slevovat z kvalitativních požadavků. „Při jedné velké grilovací kampani jsem si zamiloval Kampotský pepř, který u nás dováží .pepper..field. Dodává jídlu další chuťový rozměr,“ říká Ondřej.

Kampotský pepř si Ondřeje získal natolik, že vytvořil vlastní speciální omáčku obsahující nakládané zelené kuličky tohoto pepře od .pepper..field, jenž získal také prestižní ocenění – tři hvězdičky Great Taste. „Chtěli jsme omáčku, která podtrhne dominantní chuť kampotského pepře a zároveň se bude chuťově doplňovat nejen s pečenými brambory patatas,“ přibližuje Ondřej, jak vznikala omáčka, kterou lze ochutnat v Bageterii Boulevard. Doplňuje nabídku omáček tohoto řetězce a ocení ji především milovníci pikantnějších chutí.

Kromě Kampotského pepře obsahuje také konfitovaný česnek, med, citronovou šťávu, bylinky a další ingredience. „Tou nejdůležitější je však právě rozmixovaný čerstvý zelený pepř nakládaný v solném květu z Kambodži od .pepper..field. Celou omáčku posouvá a vystřelí vás do nebes,“ zdůrazňuje Hutnik.

 

Restaurace, jakou svět neviděl

Od kluka, který chtěl jen zažít trochu dobrodružství ve Skotsku, urazil Ondřej Hutnik opravdu dlouhou cestu. Načerpal řadu zkušeností, splnil si několik snů. Avšak jeden Ondřejovi ještě zůstává. „Od té doby, co mě vaření pohltilo, mám jeden cíl. Jednou bych si chtěl otevřít vlastní podnik, kde bych zúročil všechny zkušenosti nasbírané během všech těch let. Pak už budu mít opravdu vše, po čem jsem v životě toužil,“ uzavírá.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

26 nejlepších receptů z houbařské kuchařky – TOP recepty na zpracování a přípravu hub

Ty nejlepší houbařské recepty z naší databáze webu ReceptyOnLine.cz pro inspiraci na jednom místě. Vybrali jsme pro vás klasické, ale i méně známé recepty na zpracování a úpravu hub. Vyzkoušené, oblíbené recepty na naložení a zavaření hub, ale také recepty na jejich tepelné zpracování. Prostě TOP recepty na houby 26x jinak!

číst dále ...

Vaření s dětmi: Proč je důležité zapojovat děti už od útlého věku a co všechno je díky tomu naučíme?

Zapojte své nejmenší do přípravy snídaní, obědů i večeří. Je to nejen nová výzva, ale také cenná aktivita, díky které si děti už v mládí osvojí řadu důležitých dovedností. A co víc, naučíte je jíst zdravě a vyváženě. Vaření je základní dovedností, kterou si děti ponesou i do dospělosti. Pomáhá jim rozumět potravinám, výživě a základním dovednostem v kuchyni. Kromě toho se učí matematiku a vědu při měření ingrediencí a při hlídání teploty a času. Malí pomocníci také rozvíjejí své jemné a hrubé motorické dovednosti při krájení, míchání, tvarování a přípravě jídel. Tyto dovednosti jsou zásadní pro koordinaci ruky a oka.

číst dále ...

Tradiční, ale přesto moderní. Těchto pět odrůd vína patří mezi naši nesmrtelnou klasiku, která ale pořád překvapuje

Odměňujete se víkendem na jižní Moravě nebo ve vinařských Čechách, kde si můžete dopřát svěží víno z místního vinařství? Případně máte svůj večerní rituál se sklenkou našeho vína? A pochutnáváte si spíše na módních výstřelcích, nebo vsázíte na klasiku tradičních odrůd, z kterých však naši šikovní vinaři dokáží vytvořit trendy zázraky? Nejste si jisti, které ty tradiční odrůdy vlastně jsou? Pojďme si je představit.

číst dále ...

Zázračná červená řepa

Červená řepa získává v současné české kuchyni stále větší oblibu. Někomu ji však v mládí neznechutili. Za socialismu, ve školní jídelně, bývala často jako jediná příloha ke školním obědům. Nejvíce je oblíbená v Polsku, na Ukrajině, ale také Rusku a Bělorusku a pobaltských státech. Bez červené řepy klasický boršč prostě neuděláte. Oblibu si získala i jako známý prostředek k posílení imunitního systému a bohatá zásobárna přírodních látek, bránících, kromě jiného, vzniku rakoviny. Zatím se to však bezpečně nepodařilo prokázat, jak tvrdí lidová léčitelství v mnoha státech bývalého východního bloku.

číst dále ...

Žlutá řepa

Při vyslovení slova řepa nás hned napadne červená řepa, řepa cukrovka, nebo krmná řepa. V posledních letech se však objevuje v řetězcích a na farmářských trzích, na zahrádkách u drobných pěstitelů žlutá řepa, někdy nazývaná také zlatá řepa. Není tak běžná jako její příbuzná červená řepa, má ale řadu předností. Je jemnější a sladší, při vaření pak nepouští červenou šťávu, nezbarví vám nádobí, ruce ani oblečení, kuchyň a ani vaše děti.

číst dále ...

Olivy: Španělský klenot i zdravá delikatesa

Olivy jsou jedním z nejcharakterističtějších pokrmů středomořské kuchyně a postupem času si našly své místo i v českých domácnostech. Tyto malé kulaté plody jsou nejen lahodným doplňkem spousty jídel, ale také mají mnoho zdravotních benefitů.

číst dále ...

Chcete si upéct domácí chléb? Nebojte se kombinovat mouky, poradíme jak

Znáte ten pocit, když dostanete chuť na čerstvý křupavý chléb, ale není, kam si pro něj zrovna doběhnout? Právě v tu chvíli přichází na řadu chlebové směsi, které jsou vyladěné do posledního zrnka mouky a můžete je snadno vytáhnout ze skříně. A pokud zrovna žádnou chlebovou směs doma nemáte, můžete si mouky na domácí chléb samozřejmě nakombinovat i sami podle své chuti a požadavků.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy