REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ondřej Hutnik: kuchařem se stal omylem, dotáhl to do michelinských restaurací a k Ramsaymu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V dětství zrovna nesníval o tom, že bude jednou trávit celé dny v kuchyni. Osud tomu ale chtěl jinak. Dnes má za sebou zkušenosti z michelinských restaurací, kuchyně Gordona Ramsayho a jeho jídla ochutnaly i mlsné jazýčky celebrit. Gastronomie různých koutů světa pro něj byla inspirací, díky které objevil také svůj oblíbený Kampotský pepř. Přesto nedá dopustit na českou kuchyni.


Cesta Ondřeje Hutnika mezi kuchařskou elitu začala naprostým omylem ve Skotsku, kam vycestoval po ukončení střední školy. Chtěl si tehdy jen vydělat nějaké peníze, naučit se pořádně anglicky a užít si trochu dobrodružství. Stát se kuchařem ho ani ve snu nenapadlo.

„V hotelu, kde jsem pracoval, potřebovali nutně obsadit pozici kuchaře. Když s tím přišli za mnou, odpověděl jsem ‚Yes, no problem‘. To však byla tehdy moje odpověď komukoliv a na cokoliv, protože jsem anglicky neuměl vůbec nic,“ vzpomíná se smíchem Ondřej, který je dnes rád, že to tehdy nevzdal a neutekl. „Každým dnem to bylo lepší a já zjišťoval, jak mě to baví! Teď jsem šťastný, díky tomu dělám práci, kterou miluji,“ dodává.

 

 

V záři michelinských i světových hvězd

Jeho kroky pak postupně vedly do různých restaurací, v nichž zdokonaloval své kuchařské umění. V portfoliu Ondřejových zkušeností tak září i michelinské restaurace jako La Degustation Boheme Bourgeoise v Praze, Yong Yi Ting v hotelu Mandarin Oriental Pudong v čínské Šanghaji či Geranium v dánské Kodani. „Každá ze stáží mi dala hrozně moc a rozhodně doporučuji všem kuchařům takto vycestovat a vzdělávat se. Restaurace, která na mě ale zapůsobila nejvíce, byla Geranium v Dánsku. V roce 2022 získala dokonce ocenění nejlepší restaurace světa.“

Významnou zkušeností se pro Ondřeje stala práce v pražské restauraci Maze Gordona Ramsaye, který je jeho kuchařským vzorem. Dodnes ho však mrzí, že se nesetkali osobně. Posunula jej i možnost vařit pro mlsné jazýčky celebrit světového formátu, k nimž patří hollywoodští herci, hudební hvězdy či Dalajláma.

Ačkoliv Ondřej vařil v několika zemích a okusil nejrůznější kuchyně, mezi nimiž nechybí italská, francouzská, skandinávská či asijská, považuje stále za tu nejlepší českou. „Miluji asijská jídla a dost asijských zemí jsem procestoval právě kvůli jídlu, nejraději mám ale stejně naši českou kuchyni. Hlavním důvodem je, že právě česká mi dává možnost držet se filosofie sezónnosti, lokálnosti a spolupráce s farmáři z nejbližšího okolí. Je to taková přirozená harmonie, kterou s radostí plníme i u nás ve Dvoře Perlová voda,“ upřesňuje Hutnik v souvislosti se svým aktuálním působištěm.

 

Oblíbená surovina? Kampotský pepř

Základem dobrého jídla je nejen um kuchaře, ale především také právě kvalitní suroviny včetně použitého koření. V žádné kuchyni nesmí chybět pepř a sůl a ani u tohoto základního koření není radno slevovat z kvalitativních požadavků. „Při jedné velké grilovací kampani jsem si zamiloval Kampotský pepř, který u nás dováží .pepper..field. Dodává jídlu další chuťový rozměr,“ říká Ondřej.

Kampotský pepř si Ondřeje získal natolik, že vytvořil vlastní speciální omáčku obsahující nakládané zelené kuličky tohoto pepře od .pepper..field, jenž získal také prestižní ocenění – tři hvězdičky Great Taste. „Chtěli jsme omáčku, která podtrhne dominantní chuť kampotského pepře a zároveň se bude chuťově doplňovat nejen s pečenými brambory patatas,“ přibližuje Ondřej, jak vznikala omáčka, kterou lze ochutnat v Bageterii Boulevard. Doplňuje nabídku omáček tohoto řetězce a ocení ji především milovníci pikantnějších chutí.

Kromě Kampotského pepře obsahuje také konfitovaný česnek, med, citronovou šťávu, bylinky a další ingredience. „Tou nejdůležitější je však právě rozmixovaný čerstvý zelený pepř nakládaný v solném květu z Kambodži od .pepper..field. Celou omáčku posouvá a vystřelí vás do nebes,“ zdůrazňuje Hutnik.

 

Restaurace, jakou svět neviděl

Od kluka, který chtěl jen zažít trochu dobrodružství ve Skotsku, urazil Ondřej Hutnik opravdu dlouhou cestu. Načerpal řadu zkušeností, splnil si několik snů. Avšak jeden Ondřejovi ještě zůstává. „Od té doby, co mě vaření pohltilo, mám jeden cíl. Jednou bych si chtěl otevřít vlastní podnik, kde bych zúročil všechny zkušenosti nasbírané během všech těch let. Pak už budu mít opravdu vše, po čem jsem v životě toužil,“ uzavírá.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Inspirace na zpracování a uchování zeleninové úrody

Období zpracování úrody je tady, nemusíte se ale omezovat pouze na zpracování ovoce a výrobu džemů. Když má sezónu vaše oblíbená zelenina a všude je jí dostatek za dobrou cenu, využijte toho. Ať už máte plody z vlastní zahrádky, nebo si je koupíte na trhu, je to chytrý způsob, jak si zajistit zdroj zeleniny v zimních měsících. Jak na to vám poradí lektorka zdravého vaření Ing. Kamila Metzová.

číst dále ...

Houbaři mají žně

Letošní sezóna hub, díky srážkám a teplým nocím je o měsíc posunutá. Bližším nahlédnutí do našich lesů tak zjistíte, že houbaři z většiny území ČR nosí plné koše. Nejlépe jsou na tom houbaři v okolí Brna a Zlína, kde byly opravdu nadprůměrné srážky. Úlovky ale nosí houbaři i z Jižních Čech, místy rostou také v Severních Čechách, Středních Čechách a v Západních Čechách, slabší je zatím například růst hub v Pardubickém kraji.

číst dále ...

Červený poklad aneb jahody hlavní hvězdou našich kuchyní

Jahody jsou bezesporu jedním z nejvíce očekávaných letních plodů. Jejich sladká chuť a šťavnatá textura si nás podmanily. Když přijde sezóna jahod, stává se tento červený poklad hlavní hvězdou našich kuchyní. Voňavé a šťavnaté jahody jako ze zahrádky si můžete nakoupit v PENNY nebo vyrazit s dětma na samosběr. Výlety na jahodové farmy nejsou jen možností, jak si přinést domů čerstvé a chutné plody, ale také příležitostí strávit čas s rodinou a přáteli. Samosběr umožňuje vychutnat si čerstvé jahody přímo z keříků a zároveň podporovat místní farmáře. Děti milují běhat mezi řádky jahod a hledat ty nejčervenější a nejzralejší plody. Pro dospělé je to zase skvělý způsob, jak se na chvíli odpojit od každodenního shonu a užít si chvíle na čerstvém vzduchu.

číst dále ...

Skvělá italská pizza v domácích podmínkách? Jde to – klíčem je mouka, vysoká teplota v troubě a ingredience bez kompromisů

Když se řekne pizza, mnohým z nás se pravděpodobně vybaví vůně čerstvě upečeného křupavého těsta, lahodná rajčatová omáčka a bohatá vrstva rozpuštěného sýra. Tento kulinářský skvost, který se zrodil v Itálii, si získal srdce gurmánů po celém světě. A co když vám řekneme, že tajemství dokonalé domácí pizzy není jen v Itálii, ale i ve vašich rukou a ve správné volbě ingrediencí?

číst dále ...

Kroketový minifestival osloví vegetariány i masožravce

Kulaté, šišaté nebo oválné – takové mohou být krokety. Mohou se lišit tvarem, ale i náplní. To, že krokety nemusí být jen přílohou k masu, ale plnohodnotné jídlo, vám dokáží v restauraci Brambory na Pankráci, kam můžete vyrazit ochutnat krokety plněné syrečky, trhaným hovězím masem, buvolí mozzarellou nebo cheddarem. Když se řeknou krokety, mnohým se jistě vybaví bramborové kuličky s křupavou kůrčičkou na povrchu, které jsou oblíbené jako příloha k masu s omáčkou. Ostatně takhle je miloval už sám Král Slunce, Ludvík XIV. Původem tedy krokety pochází z Francie, ale postupně si získaly popularitu po celém světě.

číst dále ...

Ozvláštněte si letní grilování s recepty na oblíbený burger nebo hot dog – trochu jinak!

Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny.  Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy. Pohostit nejbližší a připravit jim společně strávený čas plný pohody s gurmánským zážitkem navíc je snad snem každého kuchaře. V teplém počasí potěší lehké pokrmy a jednoduché chutě. 

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.