REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Okounek pstruhový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

U nás nepůvodní druh, vysazen v roce 1889 do třeboňských rybníků. Byl u něho propracován umělý výtěr. Ojediněle se s ním můžete setkat v revírech okolo jižních Čech. Snáší i teplotu kolem 28 °C. Hospodářský význam zatím malý.


 

Atlas sladkovodních ryb - OkounkovitíLatinsky: Micropterus salmoides

Jiný název: Largemouth bass, Forellenbarsch, Perche truitée, Ostračka veľkoústa

Rozpoznávací znaky:

Okounek pstruhový má robusnější, vyšší tělo, než okoun říční s velkou hlavou se svrchními ústy s velkými pysky. Oči má umístěné v horní části hlavy. Hřbetní ploutev se skládá ze dvou částí, ta přední, nižší, je tvořena z tvrdých kosticových paprsků, zadní část je vyšší. Zadní ploutev má pak homocerkní, tedy zaoblenou s mírným náznakem vykrojení. Jsou olivově-žlutě zbarvené, hřbetní a řitní někdy s náznakem mramorování. Při pohledu z boku, přímo pod prsními ploutvemi jsou umístěny ploutve břišní. Šupiny má ktenoidní. Zbarvení hřbetu je nazelenalé, tmavě-hnědo-zelené, někdy s mramorováním, boky jsou více světlé, zbarvené až do stříbřita, středem celého těla se pak táhne pás, tmavě-zelený, který je zřetelně vidět. Na střeli má nápadnou černou skvrnu. Od ukouna říčního se liší především velikostí, zbarvením a nemá tak typické boční pruhy, jako okoun říční.

 

Obecně:

Živí se nejprve planktonem, pak až poporoste, tak vodním hmyzem, měkkýši, dospělý pak převážně rybami, ale smlsne si i na žábě nebo pulci.

Dorůstá do průměrné délky 30-35 cm o váze do 1 kg, v zahraničí však byly chyceny kusy velké 1 metr, vážící přes 10 kg! Dožívá se 23 let.

Vytírá se ke konci jara, někdy až do začátku léta, vytváří hnízda v písku, nebo detritu, mlíčňák pak hnízdo hlídá a to plůdek, asi 1 měsíc po vylíhnutí.

Kuchyňské využití:

Okounek pstruhový má velmi chutné maso a málo kostí. Upravuje se jako všechny ryby s řádu ostnoploutvích (candát, okoun …). Může se tedy grilovat, péci, smažit, dusit i vařit.

 

Recepty na okounka pstruhového:

Okounek zapečený ve formě Okoun (okounek) na grilu

…………………  všechny recepty na okouna říčního lze použít i na okounka pstruhového.

 

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy