REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slunečnice pestrá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nepůvodní druh. Žije v pomalu tekoucích vodách, v tůních, odvodňovacích kanálech. Je bez hospodářského významu. U nás se vyskytuje jen zřídka. Do Česka zavlečena s plůdkem kapra v roce 1929.


Atlas sladkovodních ryb - OkounkovitíLatinský název: Lepomis gibbosus

Jiný název: Pumpkinseed, Sunfish, Sonnenbarsch, Slnečnica pestrá, Crappie, Perche-soleil, Carek

Rozpoznávací znaky:

Má vysoké tělo, placaté, úžasně zbarvené. Má malá, koncová ústa, oko postaveno dál za pomyslnou svislicí konce úst. Skřele vybíhají v kožovitý lalok. Má jednu hřbetní ploutev, první část je nižší, druhá, směrem k ocasu je vyšší. Ocas má zaoblený, jen mírně vykrojený. Jsou žlutavé, měkká, zadní část hřbetní ploutve a řitní ploutev mají světlý lem po okrajích. Hřbetní, řitní a ocasní ploutve mají také nevýrazné tmavé skvrny, umístěné v několika vrstvách za sebou. vrchní část, tedy hlava, hřbet a vrchní boky jsou zlato-hnědě zbarvené, někdy olivově-zelené, přes boky jsou nepravidelně umístěny vlnité, zeleno-modré pásky. Po bocích těla jsou pak zřetelné i červené, nebo pomerančovo-červené skvrny. Z boku hlavy se objevují výrazné vlnité zeleno-modré proužky. Na skřeli, v jejím nejvzdálenějším konci od oka, je umístěná skvrna lemovaná různými barevnými pruhy, která je ukončená jasnou, podstatně menší skvrnou. Nejevíce barevní, jak to tak bývá, jsou vyspělí mlíčňáci, jirknačky jsou méně zbarvené, mladé rybky pak jsou spíše zeleno-olivové, bez ostřejších barevných odstínů.

 

Obecně:

Tato hejnová rybka v mládí miluje slunce (možná proto se tak jmenuje), žije v hejnech u břehů, na mělčině, těsně pod hladinou. Dospělí, starší jedinci pak žijí spíše v menších skupinách a raději u dna. Živí se korýši, larvami hmyzu, vodními plži, větší ryby pak loví i malé rybky.

U nás dorůstá do délky 1,6 cm a váhy do 200 g, v zahraničí však dorůstá až do 40 cm o váze přes 0,5 kg. Dožívá se asi 12 let.

Při tření mlíčňáci budují hnízda na prosluněných místech, mezi rostlinami, ale v blízkosti břehů. Tření má zvláštní rituál, kdy mlíčňák honí jikrnačku kolem hnízda. Mlíčňák je vzorný otec, chrání nejen snůšku jiker, ale i vylíhnutý plůdek. Často útočí na kolem plující ryby, které jsou i několikanásobně větší jak on.

Příprava v kuchyni:

Slunečnice pestrá je malá rybka, která v našich podmínkách málo kdy dosahuje více jak 16 cm délky. Ani její maso nepatří mezi nejchutnější. Vzhledem k jejímu nepatrnému výskytu, chuti masa i velikosti je v Česku zcela bez gastronomického významu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy