REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Obliba mušlí roste: Naučte se je připravovat jako v restauraci

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mušle i další mořské plody se na jídelníčku Čechů začínají objevovat stále častěji. Jsou totiž nejen lahodnou delikatesou, ale také zdrojem zdraví prospěšných látek, které z nich právem dělají superpotravinu. Pokud jste dosud mušle nevyzkoušeli, měli byste to napravit. Co v sobě ukrývají a jak si je můžeme připravit v pohodlí domova?


Nutriční poklad z moře

Mušle často bývají zařazované mezi tzv. superpotraviny, a není se čemu divit. Jsou nabité vitaminy a minerály, které bychom v jiných potravinách v podobném množství hledali jen stěží. Mušle jsou mimo jiné cenným zdrojem vitaminu B12, který příznivě působí na nervovou soustavu a podílí se na tvorbě červených krvinek. Dobře známé jsou také protizánětlivé účinky mušlí a jejich pozitivní vliv na stav pokožky a kloubů díky vysokému obsahu železa, zinku, fosforu, jódu i selenu. Bohaté jsou i na omega-3 mastné kyseliny, napomáhající správné funkci našeho kardiovaskulárního a imunitního systému. Pro milovníky zdravého životního stylu a vyváženého stravování představují mušle malý poklad – obsahují totiž velké množství bílkovin a minimum tuku, takže jsou vhodnou volbou i na dietní jídelníček.

 

 

„Velkou výhodou mušlí je i jejich příznivá cena. Rozhodně tedy neplatí, že by šlo o delikatesu, kterou si může dovolit jen málokdo. Naopak – za kilogram mušlí zaplatíte okolo 150 Kč, což je méně než zaplatíte například za hovězího maso s kostí, které přitom obsahuje podobné množství bílkovin,“ dodává Václav Tringela, specialista na maso, ryby a mořské plody z Košík.cz.

 

Jak nakupovat

Mušle si můžete dopřát v řadě restaurací, ale v dnešní době už není problém ani sehnat čerstvé a připravit si je doma. V České republice se nejčastěji setkáte se slávkami z Nizozemska, které patří mezi jejich největší producenty. V rybářském městě Yerseke se tu ročně zpracuje 90 milionů kilogramů slávek, které pak putují i do českých obchodů.

A jak poznáme, že je mušle opravdu čerstvá? Základním ukazatelem je lastura – ta by měla být zavřená a neporušená. Po rozbalení čerstvých mušlí se na chvíli otevře, ale poté by se měla opět uzavřít. Pokud ne, je mušle mrtvá a je třeba ji vyhodit. Platí to i pro ty mušle, které se po tepelné úpravě nerozevřou.

„Při nákupu mušlí bychom měli sledovat nejen vzhled samotných mušlí, ale také se zajímat o oblast chovu a způsob odlovu, který by měl každý prodejce jasně uvádět. Pokud sáhneme po slávkách z přírodního chovu, máme tak jistotu, že se do vody nedostala hnojiva, chemikálie a další nebezpečné látky, které by měly vliv na kvalitu mušlí,“ doplňuje Václav Tringela, specialista na maso, ryby a mořské plody z Košík.cz.

 

Není mušle jako mušle

Kromě holandských slávek si můžete dopřát i další druhy mušlí. Mezi nejznámější patří také hřebenatka, známá jako mušle svatého Jakuba. Její maso je velmi křehké a vynikne například v těstovinách nebo rizotu. Hřebenatky se ale mohou konzumovat také syrové, jako tzv. sashimi.

 

Příprava není věda

Mušle si většinou koupíte již očištěné. Pokud ne, zbavte se nečistot pomocí malého kartáčku a poté mušle namočte na cca dvacet minut do studené vody, aby se z nich vyplavil písek. „Čerstvé mušle vždy ihned spotřebujeme a v lednici je neskladujeme déle než dva dny. Můžeme samozřejmě zakoupit i zmražené, musíme však počítat s tím, že kvalita masa už nebude taková jako u čerstvých a pravděpodobně bude i lehce gumové. Pokud si netroufáte na jejich přípravu, není problém zakoupit i hotové mušle uvařené v omáčce. U nich máte jistotu, že jsou všechny v pořádku a můžete je bez obav sníst,“ radí Václav Tringela, specialista na maso, ryby a mořské plody z Košík.cz.

Samotné vaření mušlí je poměrně jednoduché. Základní pravidlo zní – nepřevařit. Čím déle mušle vaříte, tím bude jejich maso tužší a gurmánský zážitek menší. Nejsnazší cestou je vložit mušle do páry a upravovat po dobu přibližně pěti minut nebo do jejich rozevření. Přidat je můžete i do omáčky, kde je pak stačí jen několik minut povařit.

 

Slávky na bílém víně

A jaký je nejoblíbenější způsob přípravy mušlí? Jednoznačně vyhrávají slávky na bílém víně. Stačí na pánvi rozehřát máslo či olivový olej, zpěnit česnek a šalotku, přidat zelenou petrželku, bílé víno a poté mušle, které krátce opečeme po obou stranách. Hotový pokrm podáváme s bílou bagetkou a sklenkou vína.

 

Špagety se slávkami

Na pánvi krátce osmažíme slávky na olivovém oleji, z mušlí vyjmeme vnitřek a slijeme šťávu z pánve. Poté na oleji zpěníme dva až tři stroužky česneku, přidáme konzervu loupaných rajčat, dochutíme solí a pepřem a do omáčky přidáme šťávu z mušlí. Uvaříme špagety a smícháme s omáčkou, do které jsme přidali maso z mušlí.

 

Rizoto se slávkami

Na pánvi rozpustíme máslo, zesklovatíme šalotku a poté na ní krátce orestujeme rýži (ideálně typ arborio). Rýži zalijeme bílým vínem, necháme ho odpařit a postupně přiléváme zeleninový vývar. Rýži vaříme, dokud není hotová, poté do ní přidáme parmezán dle chuti a maso ze slávek, které jsme předtím několik minut restovali z obou stran na pánvi.

 

Tip:

Slávka jedlá

Vyzkoušejte chuť čerstvých slávek z Nizozemí. Společnost Delta Mossel byla založena v roce 1978 a z malého rodinného podniku se postupně proměnila v jednoho z největších dodavatelů mušlí a ústřic v Evropě. Mušle se chovají ve volné přírodě a přirozeném prostředí a od počátku jsou pod přísnou kontrolou kvality. Na váš stůl se tak dostanou jen čerstvé a kvalitní mušle.

 

Poznámka redakce:

Košík je partnerem Prague mussel week, který se koná 26.9 – 2.10. 2022. Aktuálně tak můžete zakoupit slávky na Košík.cz za skvělou cenu 99,90 Kč za 1 kg neuvařených slávek nebo 109,90 Kč za 500 g uvařených v jedné ze tří různých druhů omáčky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Jak odlehčit štědrovečerní hostinu

Nesou se vaše Vánoce ve znamení opulentních obědů a večeří, ať už doma či u příbuzných? Možná přišel ten správný čas vyzkoušet lehčí variantu štědrovečerního jídla. Koneckonců Vánoce by neměly být svátky obžerství a bolavý žaludek nepotěší asi nikoho. Vyzkoušejte tipy na odlehčení klasických vánočních jídel, po kterých kila nahoru nepůjdou.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy