REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

O žabách obecně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

K přípravě pokrmů ze žab používáme pouze zadních žabích stehýnek. I když maso žab je velmi hodnotné, počátá se s ním jen jako s vhodnou surovinou k přípravě speciální lahůdky.


Ze všech žabích druhů u nás žijících jsou pouze dva druhy žab, ze kterých se dá k přípravě pokrmů použít stehýnek: skokan zelený a rosnička.

Skokan zelený

Tento druh skokana žije u nás ve třech různých odrůdách, které se od sebe liší jednak délkou (od 8-15 cm), jednak zbarvením. Hřbet skokana zeleného je barvy zelené se šedými nebo černavými skvrnami a má skoro vždy uprostřed světlejší žlutavý podélný pruh. Bříško je bledší, nažloutlé, s řídkými našedivělými skvrnami. Skokani zelení obývají nejraději břehy u vod zarostlé trávou nebo rákosím a živí se červy, plži, hmyzem a také rybím plůdkem. V době rozmnožování, tj. od května až do července, jsou pro úpravu v kuchyni nevhodní.

Rosnička zelená neboli obecná

Je obyčejně na zádech barvy zelené a vespod barvy bělavé nebo trochu nažloutlé, s bočním načernalým pruhem. Žije v křovinách a na stromech a jenom v době rozmnožování, tj. na jaře vyhledává vodu. Živí se hlavně hmyzem. Je malá, také její stehýnka jsou poměrně malá a proto se jí v kuchyni méně používá.

Kromě těchto dvou druhů jedlých žab je ještě jedlá žába tzv. obrovská, volská, dosahující až 25 cm délky. Podle jejího známého silného hlasu se jí také říká žába řvavá. Žije ve východní části Severní Ameriky. Tam se tyto žáby prodávají na trhu zvlášť vykrmené, živé v klecích; jejich stehýnka, která váží 10-15 dkg, přicházejí do prodeje také konzervovaná. Pokusy o její aklimatizaci v Evropě se dosud nepodařily.

Výživnost a upotřebení žabího masa

Žabí maso je bílé, měkké a lehce stravitelné. Obsahuje hodně bílkovin, tj. asi 24 %, dále asi 1 % tuku a vydá ve 100g tolik kalorií jako libové maso hovězí (tj. asi 120 kalorií ve 100 g masa).

Žabí stehýnka, která jsou nejchutnější v pozdních letních měsících a na podzim, přicházejí na trh již stažená. Ponejvíce se smaží, ale i v jiných úpravách, th. Dušená, opékaná, pečená nebo upravovaná jako ragú jsou oblíbenou lahůdkou. Také recepty na úpravu pokrmů z kuřat, telecího masa, brzlíku atd. Jsou vhodné k přípravě žabích stehýnek. Upravená žabí stehýnka mají velmi jemnou chuť (připomínají chuť mezi kuřetem a jemnou vařenou rybou).

Pár žabích stehýnek váží přibližně 3 dkg a na jednu porci počítáme 4 – 6 párů.

Kromě čerstvých žabích stehýnek přicházejí na trh také žabí stehýnka konzervovaná ve vlastní šťávě.

Dle Viléma Vrabce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy