REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

O žabách obecně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

K přípravě pokrmů ze žab používáme pouze zadních žabích stehýnek. I když maso žab je velmi hodnotné, počátá se s ním jen jako s vhodnou surovinou k přípravě speciální lahůdky.


Ze všech žabích druhů u nás žijících jsou pouze dva druhy žab, ze kterých se dá k přípravě pokrmů použít stehýnek: skokan zelený a rosnička.

Skokan zelený

Tento druh skokana žije u nás ve třech různých odrůdách, které se od sebe liší jednak délkou (od 8-15 cm), jednak zbarvením. Hřbet skokana zeleného je barvy zelené se šedými nebo černavými skvrnami a má skoro vždy uprostřed světlejší žlutavý podélný pruh. Bříško je bledší, nažloutlé, s řídkými našedivělými skvrnami. Skokani zelení obývají nejraději břehy u vod zarostlé trávou nebo rákosím a živí se červy, plži, hmyzem a také rybím plůdkem. V době rozmnožování, tj. od května až do července, jsou pro úpravu v kuchyni nevhodní.

Rosnička zelená neboli obecná

Je obyčejně na zádech barvy zelené a vespod barvy bělavé nebo trochu nažloutlé, s bočním načernalým pruhem. Žije v křovinách a na stromech a jenom v době rozmnožování, tj. na jaře vyhledává vodu. Živí se hlavně hmyzem. Je malá, také její stehýnka jsou poměrně malá a proto se jí v kuchyni méně používá.

Kromě těchto dvou druhů jedlých žab je ještě jedlá žába tzv. obrovská, volská, dosahující až 25 cm délky. Podle jejího známého silného hlasu se jí také říká žába řvavá. Žije ve východní části Severní Ameriky. Tam se tyto žáby prodávají na trhu zvlášť vykrmené, živé v klecích; jejich stehýnka, která váží 10-15 dkg, přicházejí do prodeje také konzervovaná. Pokusy o její aklimatizaci v Evropě se dosud nepodařily.

Výživnost a upotřebení žabího masa

Žabí maso je bílé, měkké a lehce stravitelné. Obsahuje hodně bílkovin, tj. asi 24 %, dále asi 1 % tuku a vydá ve 100g tolik kalorií jako libové maso hovězí (tj. asi 120 kalorií ve 100 g masa).

Žabí stehýnka, která jsou nejchutnější v pozdních letních měsících a na podzim, přicházejí na trh již stažená. Ponejvíce se smaží, ale i v jiných úpravách, th. Dušená, opékaná, pečená nebo upravovaná jako ragú jsou oblíbenou lahůdkou. Také recepty na úpravu pokrmů z kuřat, telecího masa, brzlíku atd. Jsou vhodné k přípravě žabích stehýnek. Upravená žabí stehýnka mají velmi jemnou chuť (připomínají chuť mezi kuřetem a jemnou vařenou rybou).

Pár žabích stehýnek váží přibližně 3 dkg a na jednu porci počítáme 4 – 6 párů.

Kromě čerstvých žabích stehýnek přicházejí na trh také žabí stehýnka konzervovaná ve vlastní šťávě.

Dle Viléma Vrabce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Výtečná příloha s ještě širším využitím. Dopřejte si zelí, jak ho neznáte!

Zelí patří mezi nepostradatelné ingredience české kuchyně. Kromě toho, že bývá součástí tradičních pokrmů, jako je vepřové s knedlíkem, pečená kachna nebo oblíbená zelňačka, je doslova vitamínovou bombou. A proto by ve vašich podzimních receptech rozhodně nemělo chybět. Vyzkoušejte jeho přednosti v neotřelých receptech. Doporučujeme například zeleninové závitky se zelím, v kombinaci s pečeným kuřetem nebo si můžete připravit výtečnou polévku z červeného zelí. Uvidíte, že si určitě pochutnáte!

číst dále ...

Chystáte se na vinobraní? Fakta, co byste měli znát

Vinobraní je za dveřmi, a tak jsme připravili pár zajímavostí, které není na škodu připomenout. Třeba se dozvíte i pár novinek, o kterých jste doposud nevěděli.

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překročte hranice běžného pečení, vyzkoušejte nevšední mouky a pečte díky nim s minimem lepku

Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy