REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

O žabách obecně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

K přípravě pokrmů ze žab používáme pouze zadních žabích stehýnek. I když maso žab je velmi hodnotné, počátá se s ním jen jako s vhodnou surovinou k přípravě speciální lahůdky.


Ze všech žabích druhů u nás žijících jsou pouze dva druhy žab, ze kterých se dá k přípravě pokrmů použít stehýnek: skokan zelený a rosnička.

Skokan zelený

Tento druh skokana žije u nás ve třech různých odrůdách, které se od sebe liší jednak délkou (od 8-15 cm), jednak zbarvením. Hřbet skokana zeleného je barvy zelené se šedými nebo černavými skvrnami a má skoro vždy uprostřed světlejší žlutavý podélný pruh. Bříško je bledší, nažloutlé, s řídkými našedivělými skvrnami. Skokani zelení obývají nejraději břehy u vod zarostlé trávou nebo rákosím a živí se červy, plži, hmyzem a také rybím plůdkem. V době rozmnožování, tj. od května až do července, jsou pro úpravu v kuchyni nevhodní.

Rosnička zelená neboli obecná

Je obyčejně na zádech barvy zelené a vespod barvy bělavé nebo trochu nažloutlé, s bočním načernalým pruhem. Žije v křovinách a na stromech a jenom v době rozmnožování, tj. na jaře vyhledává vodu. Živí se hlavně hmyzem. Je malá, také její stehýnka jsou poměrně malá a proto se jí v kuchyni méně používá.

Kromě těchto dvou druhů jedlých žab je ještě jedlá žába tzv. obrovská, volská, dosahující až 25 cm délky. Podle jejího známého silného hlasu se jí také říká žába řvavá. Žije ve východní části Severní Ameriky. Tam se tyto žáby prodávají na trhu zvlášť vykrmené, živé v klecích; jejich stehýnka, která váží 10-15 dkg, přicházejí do prodeje také konzervovaná. Pokusy o její aklimatizaci v Evropě se dosud nepodařily.

Výživnost a upotřebení žabího masa

Žabí maso je bílé, měkké a lehce stravitelné. Obsahuje hodně bílkovin, tj. asi 24 %, dále asi 1 % tuku a vydá ve 100g tolik kalorií jako libové maso hovězí (tj. asi 120 kalorií ve 100 g masa).

Žabí stehýnka, která jsou nejchutnější v pozdních letních měsících a na podzim, přicházejí na trh již stažená. Ponejvíce se smaží, ale i v jiných úpravách, th. Dušená, opékaná, pečená nebo upravovaná jako ragú jsou oblíbenou lahůdkou. Také recepty na úpravu pokrmů z kuřat, telecího masa, brzlíku atd. Jsou vhodné k přípravě žabích stehýnek. Upravená žabí stehýnka mají velmi jemnou chuť (připomínají chuť mezi kuřetem a jemnou vařenou rybou).

Pár žabích stehýnek váží přibližně 3 dkg a na jednu porci počítáme 4 – 6 párů.

Kromě čerstvých žabích stehýnek přicházejí na trh také žabí stehýnka konzervovaná ve vlastní šťávě.

Dle Viléma Vrabce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy