REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

O žabách obecně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

K přípravě pokrmů ze žab používáme pouze zadních žabích stehýnek. I když maso žab je velmi hodnotné, počátá se s ním jen jako s vhodnou surovinou k přípravě speciální lahůdky.


Ze všech žabích druhů u nás žijících jsou pouze dva druhy žab, ze kterých se dá k přípravě pokrmů použít stehýnek: skokan zelený a rosnička.

Skokan zelený

Tento druh skokana žije u nás ve třech různých odrůdách, které se od sebe liší jednak délkou (od 8-15 cm), jednak zbarvením. Hřbet skokana zeleného je barvy zelené se šedými nebo černavými skvrnami a má skoro vždy uprostřed světlejší žlutavý podélný pruh. Bříško je bledší, nažloutlé, s řídkými našedivělými skvrnami. Skokani zelení obývají nejraději břehy u vod zarostlé trávou nebo rákosím a živí se červy, plži, hmyzem a také rybím plůdkem. V době rozmnožování, tj. od května až do července, jsou pro úpravu v kuchyni nevhodní.

Rosnička zelená neboli obecná

Je obyčejně na zádech barvy zelené a vespod barvy bělavé nebo trochu nažloutlé, s bočním načernalým pruhem. Žije v křovinách a na stromech a jenom v době rozmnožování, tj. na jaře vyhledává vodu. Živí se hlavně hmyzem. Je malá, také její stehýnka jsou poměrně malá a proto se jí v kuchyni méně používá.

Kromě těchto dvou druhů jedlých žab je ještě jedlá žába tzv. obrovská, volská, dosahující až 25 cm délky. Podle jejího známého silného hlasu se jí také říká žába řvavá. Žije ve východní části Severní Ameriky. Tam se tyto žáby prodávají na trhu zvlášť vykrmené, živé v klecích; jejich stehýnka, která váží 10-15 dkg, přicházejí do prodeje také konzervovaná. Pokusy o její aklimatizaci v Evropě se dosud nepodařily.

Výživnost a upotřebení žabího masa

Žabí maso je bílé, měkké a lehce stravitelné. Obsahuje hodně bílkovin, tj. asi 24 %, dále asi 1 % tuku a vydá ve 100g tolik kalorií jako libové maso hovězí (tj. asi 120 kalorií ve 100 g masa).

Žabí stehýnka, která jsou nejchutnější v pozdních letních měsících a na podzim, přicházejí na trh již stažená. Ponejvíce se smaží, ale i v jiných úpravách, th. Dušená, opékaná, pečená nebo upravovaná jako ragú jsou oblíbenou lahůdkou. Také recepty na úpravu pokrmů z kuřat, telecího masa, brzlíku atd. Jsou vhodné k přípravě žabích stehýnek. Upravená žabí stehýnka mají velmi jemnou chuť (připomínají chuť mezi kuřetem a jemnou vařenou rybou).

Pár žabích stehýnek váží přibližně 3 dkg a na jednu porci počítáme 4 – 6 párů.

Kromě čerstvých žabích stehýnek přicházejí na trh také žabí stehýnka konzervovaná ve vlastní šťávě.

Dle Viléma Vrabce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare – pochutnáte si a po celé 3 měsíce můžete soutěžit o skvělé výhry!

Zapečené brambory nebo špagety s tuňákem? Milujete italskou kuchyni nebo jste zastánci tradiční klasiky? Rádi objevujete nové recepty a zkoušíte netradiční kombinace, ale zároveň hledíte na zdravou stravu a štíhlou linii? Pak neváhejte a vyzkoušejte zbrusu nové recepty od Rio Mare. Nejen, že si pochutnáte a prospějete svému zdraví, ale ještě můžete vyhrát parádní ceny! Sledujte www.riomaresoutez.cz a dozvíte se víc!

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Ochutnejte unikátní vajíčka z pastevního chovu

Statek Dvořák je rodinnou firmou, která v roce 1993 obnovila rodinnou tradici hospodaření přerušenou komunistickým režimem. Vedle rostlinné výroby se věnují chovu slepic a produkci vajec. Ve firmě si doslova „ujíždějí na trávě,“ protože slepice se s mobilním kurníkem každý týden posouvají po louce a tráví svůj čas ve volném výběhu plném nové a čerstvé potravy. Vajíčka jsou balena do krabiček, na jejichž výrobu se využívá právě tráva z louky. Způsob chovu slepic je u Dvořáků opravdu unikátní a projevuje se i na kvalitě vajec.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy