REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

O kapku lepší cukroví

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Letos si můžete pečení vánočního cukroví užít s o kapku větší radostí. Pokud budete péct s Herou, přispějete na podporu nadace Kapka naděje, která zastřešuje aktivity na pomoc nemocným dětem. Upečte si třeba skořicové cukroví podle ředitelky Nadačního fondu Kapka naděje Venduly Pizingerové nebo vanilkové hvězdičky podle blogerky Marzicake.


Oříškové hvězdy ala pracny trochu jinak – Vendula Pizingerová

Ingredience

  • 175 g hladká mouka
  • 70 g Hera máslová
  • 35 g mletých ořechů
  • 55 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • lžíce kakaa
  • citronová kůra a šťáva z 1/2 citronu
  • špetka skořice

Postup:

Vše zpracujeme v těsto, které následně vyválíme a vykrajujeme. Pečeme na 165 °C horkovzduch do zhnědnutí. Po upečení hned horké pocukrujeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.

 

 

 

Vanilkové rohlíčky a hvězdičky – Marzicake

Ingredience

  • 240 hladké mouky (křehké těsto Babiččina volba)
  • 45 g cukru moučka
  • 160 g Hera máslová
  • 1 -2 žloutky
  • 100 g mletých ořechů nebo mandlí (ořechy máme raději)

Postup:

Těsto zpracujeme a tvarujeme malé rohlíčky, které pokládáme na plech a následně pečeme na 160°C. Vyndavám z trouby než zhnědnou. Pak obaluji v cukru moučka smíchaný s vanilkovým cukrem.

Dnes můžete zakoupit spousty různých forem, ale pro mě je to taková vánoční tradice tvarovat je rukou, popíjet vaječný koňak a povídat si. Prostě taková ta správná vánoční atmosféra…

 

 

PERNÍČKY – Marzicake

Základní ingredience:

  • 100 g Hera
  • 200 g medu

Ostatní:

  • 200 g cukru moučka
  • 4 celé vejce
  • perníkové koření  (melu si sama -skořice, citronová kůra, hřebíček, anýz, nové koření)
  • trochu perníkového koření (kupované mleté)
  • kakao (dle toho jak chcete mít perníčky tmavé)

Dohotovení:

  • 2 lžičky jedlé sody
  • 650 g hladké mouky
  • vejce na potření

Postup:

Heru s medem rozehřejte v kastrůlku a nechejte malinko vychladit. Nesmí se přidávat teplé do dalších ingrediencí.
Všechno ostatní promíchejte. Nakonec přidejte 2 lžičky jedlé sody promíchejte s 650 g hladké mouky. Těsto v robotu zpracujte a pak dopracujte na vále. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici do druhého dne.

A pak už je to jen a jen na nápadech…  Vykrojte tvary a pečte na 160°C. Hned jak vyndáte z trouby, potřete rozšlehaným vajíčkem.

 

 

Tyto recepty také najdete přímo v naší databázi zde:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy