REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

O hlemýždích obecně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pokrmy upravené z hlemýždího masa jsou jednou z četných pochoutek, které se objevují v našich kuchyních.


O hlemýždích obecně

Nejchutnější maso z jedlých hlemýžďů (šneků) mají hlemýždi zahradní a viniční, méně chutné maso je z hlemýžďů, žijících na lukách a velkých lesích. Vyskytují se skoro všude ve střední Evropě, obzvláště v sušších oblastech. Mnohdy se také pěstují v tzv. hlemýždích zahradách. Sbírají se hlavně v pozdních podzimních měsících, v zimě a začátkem jara, tj. v době, kdy jsou ve své ulitě uzavřeni vápnitým víčkem k zimnímu spánku. Hlemýždě dobře uzavřené a čistě otřené můžeme na delší dobu, tj. na 1-2 měsíce, uchovat v chladné, suché a vzdušné místnosti. Je však nutno během této doby je občas převracet, aby neplesnivěli. Jen živí hlemýždi, dobře uzavření ve své ulitě vápnitým víčkem, jsou vhodní k přípravě pokrmů, pokud ovšem nejsou konzervováni. Hlemýždě s otevřenými nebo rozbitými ulitami, nebo dokonce zapáchající hlemýždě musíme vyřadit.

Hlemýždí maso má přibližně stejnou výživnou hodnotu jako jiné libové maso. Obsahuje 16,3 % bílkovin, 1,4 % tuku, takže vydá asi 82 kalorií ve 100 gramech. Je však tíže stravitelné.

Čistá užitková část hlemýžďů, připravená ke kuchyňskému použití, je asi 40%. Pro jednu osobu počítáme přibližně 4-6 hlemýžďů.

Hlemýždí maso se vaří, peče, dále se ho používá do polévek, do omáček, nebo se upravuje s nádivkou a také je vhodné k přípravě salátů.

Čištění a příprava (usmrcování) hlemýžďů

Hlemýždě vápnitým víčkem dobře uzavřené nejdříve kartáčkem ve vlažné vodě dobře omyjeme a pak pod tekoucí vodou opláchneme. Očištěné vložíme do vařící osolené vody a asi 10 minut povaříme, čímž je také hned usmrtíme. Potom z ulit odstraníme vápnitou skořápku a ještě za horka vyjmeme tělíčka hlemýžďů silnou jehlou nebo špičatým nožem z ulit. Vnitřnosti, které jsou měkké a narostlé na horní části tělíčka, jakož i špičku hlavy a konec černého ocásku odkrojíme, při čemž současně vytáhneme střívko. To znamená, že upotřebíme pouze onu tvrdší část tělíčka, po níž se živý hlemýžď pohybuje. Očištěná tělíčka hlemýžďů pak v dostatečném množství soli dobře promneme, abychom s nich dokonale odstranili sliz. Nakonec je v několikeré vodě dobře vypereme. Takto připravená hlemýždí tělíčka můžeme dále tepelně upracovávat.

Příprava hlemýždích ulit k plnění

Použijeme-li ulit, musíme je nejdříve pod tekoucí vodou dobře propláchnout a pak v silně osolené vodě, kterou po dobu vaření asi jednou nebo dvakrát vyměníme, 2 hodiny vyvářet. Vyvařené ulity z vody vyjmeme, znovu ve studené vodě opláchneme a necháme je důkladně odkapat. Pak teprve ulity dáme na mřížku a v mírně teplé troubě vysušíme.

Dle Viléma Vrabce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Jahody, konečně!

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

číst dále ...

Bio MatchaTea Harmony už počtvrté produktem roku

Produkt Bio MatchaTea Harmony obhájil pozici vítěze v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2019 v kategorii čajů. Ocenění bylo uděleno na základě vyhodnocení nejpopulárnějších výrobků v jednotlivých kategoriích dle zájmu spotřebitelů. Zohledněn byl počet vyhledávání, oblíbenost a zájem spotřebitelů. Ocenění tedy není výsledkem rozhodnutí komise, ale opravdové spokojenosti a zájmu zákazníků.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy