REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

O hlemýždích obecně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pokrmy upravené z hlemýždího masa jsou jednou z četných pochoutek, které se objevují v našich kuchyních.


O hlemýždích obecně

Nejchutnější maso z jedlých hlemýžďů (šneků) mají hlemýždi zahradní a viniční, méně chutné maso je z hlemýžďů, žijících na lukách a velkých lesích. Vyskytují se skoro všude ve střední Evropě, obzvláště v sušších oblastech. Mnohdy se také pěstují v tzv. hlemýždích zahradách. Sbírají se hlavně v pozdních podzimních měsících, v zimě a začátkem jara, tj. v době, kdy jsou ve své ulitě uzavřeni vápnitým víčkem k zimnímu spánku. Hlemýždě dobře uzavřené a čistě otřené můžeme na delší dobu, tj. na 1-2 měsíce, uchovat v chladné, suché a vzdušné místnosti. Je však nutno během této doby je občas převracet, aby neplesnivěli. Jen živí hlemýždi, dobře uzavření ve své ulitě vápnitým víčkem, jsou vhodní k přípravě pokrmů, pokud ovšem nejsou konzervováni. Hlemýždě s otevřenými nebo rozbitými ulitami, nebo dokonce zapáchající hlemýždě musíme vyřadit.

Hlemýždí maso má přibližně stejnou výživnou hodnotu jako jiné libové maso. Obsahuje 16,3 % bílkovin, 1,4 % tuku, takže vydá asi 82 kalorií ve 100 gramech. Je však tíže stravitelné.

Čistá užitková část hlemýžďů, připravená ke kuchyňskému použití, je asi 40%. Pro jednu osobu počítáme přibližně 4-6 hlemýžďů.

Hlemýždí maso se vaří, peče, dále se ho používá do polévek, do omáček, nebo se upravuje s nádivkou a také je vhodné k přípravě salátů.

Čištění a příprava (usmrcování) hlemýžďů

Hlemýždě vápnitým víčkem dobře uzavřené nejdříve kartáčkem ve vlažné vodě dobře omyjeme a pak pod tekoucí vodou opláchneme. Očištěné vložíme do vařící osolené vody a asi 10 minut povaříme, čímž je také hned usmrtíme. Potom z ulit odstraníme vápnitou skořápku a ještě za horka vyjmeme tělíčka hlemýžďů silnou jehlou nebo špičatým nožem z ulit. Vnitřnosti, které jsou měkké a narostlé na horní části tělíčka, jakož i špičku hlavy a konec černého ocásku odkrojíme, při čemž současně vytáhneme střívko. To znamená, že upotřebíme pouze onu tvrdší část tělíčka, po níž se živý hlemýžď pohybuje. Očištěná tělíčka hlemýžďů pak v dostatečném množství soli dobře promneme, abychom s nich dokonale odstranili sliz. Nakonec je v několikeré vodě dobře vypereme. Takto připravená hlemýždí tělíčka můžeme dále tepelně upracovávat.

Příprava hlemýždích ulit k plnění

Použijeme-li ulit, musíme je nejdříve pod tekoucí vodou dobře propláchnout a pak v silně osolené vodě, kterou po dobu vaření asi jednou nebo dvakrát vyměníme, 2 hodiny vyvářet. Vyvařené ulity z vody vyjmeme, znovu ve studené vodě opláchneme a necháme je důkladně odkapat. Pak teprve ulity dáme na mřížku a v mírně teplé troubě vysušíme.

Dle Viléma Vrabce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Ledové kávové drinky – TOHLE JE IN…stantní káva

Léto a prázdniny doslova vyzývají k experimentování. Třeba s kávou a ledem a… To už záleží na vás. Míchané drinky s instantní kávou jsou nový trend. Perfektně vypadají i chutnají, a hlavně jsou jednoduché na přípravu. Nabízejí osvěžení, energii a relax v jednom. Můžete zkoušet různé druhy limonád nebo ovocných šťáv, (ne)mlék a přidávat i alkohol. Inspirujte se vybranými recepty s instantními novinkami Jacobs – s jemnější Jacobs Velvet Crema, která je vyráběna ze světleji pražených zrn a nabízí velice jemnou, vyváženou chuť a bohatou pěnu, nebo Jacobs Intense, která naopak vyniká plnou a intenzivní chutí s neodolatelným aroma díky tmavšímu stupni pražení kávových zrn. Více na www.kavajacobs.cz/recepty. Je léto, míchejte a bavte se!

číst dále ...

Letní grilování s pokrmy z místních specialit

Léto je v plném proudu a nejen krásné počasí v průběhu dne, ale i příjemné teplé večery doslova vybízejí ke grilování. Zcela jistě lze tento způsob tepelné úpravy potravin považovat za nejoblíbenější. Vůně dřevěného uhlí v kombinaci se šťavnatým masem nebo čerstvou zeleninou potěší každého milovníka dobrého jídla. Jako tip přinášíme několik zajímavých a netradičních receptů, které můžete vyzkoušet s přáteli nebo rodinou. Při výběru surovin pro přípravu receptů doporučujeme sledovat přítomnost loga Regionální potravina. Jedná se totiž o lokální produkty přímo z vašeho kraje, které jsou navíc kvalitní.

číst dále ...

Káva za studena? To není vtip

Také jste přesvědčeni, že káva zalitá studenou vodou je nepitelná? Chyba. Je to nový trend. Tzv. Cold Brew je dokonalý nápoj ideální na ledovou kávu, kterou navíc můžete vylepšovat přidáním šlehané smetany, mléka nebo ovoce, skvělá je i s tonikem. Prostě podle vaší fantazie.

číst dále ...

Spaluje tuk a snižuje hladinu cukru v krvi. Pivo umí zázraky

Říká se, že pivo dělá hezká těla. To ovšem nemusí být nadsázka. Jeho střídmá konzumace může posloužit nejen našemu vzhledu, ale také fungování organismu. V čem nám tedy může pivo prospívat?

číst dále ...

Tři kamarádi kuchaři objevují chuť Řecka

Gordon, Gino a Fred. To jsou jména tří kamarádů, kteří jsou zároveň proslulí svými kuchařskými show. Po úspěchu předchozích dvou sérií „Gordon, Gino a Fred na cestách“ znovu spojili své síly a vyrazili do slunného Řecka. Pánové zde okusili nejenom to nejlepší z řecké gastronomie, ale zakusili také trochu adrenalinu a dozvěděli se něco o místní kultuře, která historicky ovlivnila celý svět. Premiérové díly Gordon, Gino a Fred na cestách můžete sledovat na TV Paprika 19. srpna v 19 hodin.

číst dále ...

Čas sklizně je tu, připravte si přírodní zásoby zdraví

Způsobů, jak si uchovat letní úrodu na zimní měsíce je hned několik a tou nejstarší je sušení. Dle historiků se první recepty na sušení ovoce objevují již 1 800 let před Kristem. Tehdy se sušilo na slunci či ve vzdušných tunelech, dnes již máme mnohem rychlejší a jednodušší způsoby. Metoda sušení je oblíbená především pro svou snadnost a efektivnost. Odstraníte-li z potravin vodu, zpomalíte růst mikroorganismů a můžete je uchovávat dlouhou dobu a při dodržení několika pravidel si zachovají i všechny zdraví prospěšné látky. Mezi další oblíbené způsoby zpracování ovoce a zeleniny je třeba zavařování nebo sterilace.

číst dále ...

Mezinárodní den prosecca je tady. Jak si ho vychutnat a kdy si ho lidé nejčastěji dávají?

Připijte si s námi! Oblíbené prosecco slaví, a to rovnou mezinárodním dnem, který připadá na 13. srpna. Přečtěte si o tom, proč je u nás toto šumivé víno stále populárnější a který z krajů podle dat společnosti Dáme jídlo vede v jeho popíjení. A k tomu si nezapomeňte dát skleničku lahodného prosecca. Kurýři ze společnosti Dáme market Vám ho dovezou čerstvě vychlazené až ke dveřím během chvilky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy