REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nezdržujte se na home office s přípravou jídla! Vyzkoušejte 6 rychlých menu do 30 minut!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Epidemie koronaviru a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace… To vše nás letos donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Vaření však nemusí být „časožrout“. Máme pro vás nápady na rychlé recepty na kompletní menu, které zabere jen chvilku a celá rodina se bude olizovat až za ušima… 


Skloubit pracovní povinnosti s těmi domácími, a ještě mnohdy dohlédnout na úkoly dětí během distanční výuky je často výzvou! K tomu všemu navíc v řadě domácností přibyla také nutnost každodenního vaření. To ale neznamená, že byste se měli „odbývat“! Připravili jsme pro vás opravdu rychlá jídla, která jsou ale zároveň chutná a plnohodnotná. Všechna naše „meníčka“ se skládají z hlavního chodu a předkrmu nebo dezertu. S našimi nápady se stanete královnou kuchyně, zároveň ale můžete vše připravit klidně i na poslední chvíli. Navíc se recepty inspirují chutěmi a barvami léta, a tak vás ve vzpomínkách přenesou do letních měsíců. Můžete si k nim dopřát i sklenku doporučeného vína…

 

4 tipy, jak šetřit čas při vaření

  1. Zapojte celou rodinu! Víc rukou znamená rychlejší přípravu! Se spoustou věcí mohou pomoci i ti nejmenší.
  2. Sepište si jídelníček! Sestavte si týdenní plán vaření. Vždy v neděli si sedněte a vymyslete, co budete celý týden kuchtit. Zjednoduší a zefektivní vám to nákupy, navíc také snadno naplánujete vyváženou stravu, ve které nebudou chybět žádné podstatné složky.
  3. Minimalizujte prostoje! Přečtěte si důkladně recept a promyslete, co kdy budete dělat. Zatímco se vaří voda, krájejte zeleninu anebo připravujte dezert, prostoje využijte k úklidu kuchyně… Neplýtvejte časem!
  4. Poslouchejte! Máte-li home-office a znervózňuje vás, že vařením ukrajujete z pracovního času, své svědomí uklidněte například tím, že při přípravě jídla budete poslouchat profesně přínosný podcast či audioknihu, můžete také při míchání u plotny vyřizovat telefonáty… Anebo si aspoň pusťte svižnou hudbu, práce vám půjde rychleji od ruky!
 

1. Špagety hotové raz dva

 

SPAGHETTI ALLA CARBONARA SE SÝREM BURRATA

Pro 4 osoby: Uvařte 360 g špaget. Mezitím na velké pánvi opečte 100 g guanciale nakrájeného na kostičky. Sýr burrata nakrájejte na větší kousky. V míse vidličkou vyšlehejte 2 vejce a jeden žloutek spolu se 40 g nastrouhaného pecorina. Přidejte trochu černého, čerstvě namletého pepře. Slijte uvařené špagety a přendejte je na pánev ke guanciale. Dobře promíchejte, sundejte z plotny a přidejte rozšlehaná vejce, rychle promíchejte. Přidejte kousky burraty, včetně jejího vnitřku, a servírujte na talíře. Ozdobit můžete pár lístky šalvěje osmahnutými předem na pánvi.

 

 

RICOTTOVÝ KRÉM S AMARETTINKAMI

Smíchejte 60 ml mléka se 60 g cukru a jedním žloutkem. Přidejte jeden vanilkový lusk a v kastrůlku ohřejte. Plotnu vypněte, jakmile se začne mléko vařit. Promíchejte a nechte vychladnout. Poté přidejte 250 g ricotty a 160 g čerstvé smetany Gran Moravia 38 %, dobře promíchejte a rozdělte do šesti pohárků společně s rozdrobenými amarettinkami. Nechte vychladit a podávejte.

Doporučené víno: Pinot Grigio

 

2. Vzpomínka na letní večery

 

POLPETTE S MOZZARELLOU

Do mixéru dejte 150 g chlebové střídy rozdrobené na menší kousky, 150 g mozzarelly na kostičky, 3 vejce, špetku soli, 100 g nastrouhaného sýru Gran Moravia a špetku muškátového oříšku. Rozmixujte do jednolitého těsta. Vytvořte z něho kuličky o velikosti ořechu, obalte je v mouce a usmažte v dostatečném množství rozehřátého oleje dozlatova. Osušte na papírové utěrce a podávejte horké.

 

 

CAESAR SALÁT S GRAN MORAVIA

Rozehřejte gril, poprašte ho jemnou solí a ogrilujte na něm kuřecí prsa rozkrojená na čtyři silnější plátky. Každou stranu grilujte asi 5 minut. Chléb nakrájejte na kostičky a opečte je na pánvi na 3 lžicích oleje dokřupava. Uvařte 2 vejce naměkko. Nyní očistěte římský salát, natrhejte na kousky a rozdělte do 4 misek. Posypte 50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia. Rozšlehejte dva žloutky z čerstvých vajec se 3 lžícemi citronové šťávy, jednou lžicí worchesteru a 3 lžícemi extra panenského olivového oleje, osolte a opepřete. Do misek k salátu přidejte kuře nakrájené na proužky a opečené kostičky chleba a přelijte omáčkou. Na závěr posypte ještě hoblinkami Gran Moravia a každou mísu ozdobte půlkou vajíčka naměkko.

Doporučené víno: Negroamaro rosato

 

 

3. Chuť moře

 

TUŇÁKOVÁ PĚNA S GRISSINAMI A TMAVÝM CHLEBEM

Rozmixujte 200 g tuňáka v oleji se dvěma lžícemi vodky, nastrouhanou kůrou z jednoho citronu a špetkou bílého pepře. Vyšlehejte 200 ml čerstvé smetany Gran Moravia 38 % a jemně ji vmíchejte k tuňákovému krému. Uložte dobře zakryté do lednice a vyjměte až před konzumací. Podávejte společně s grissinami a opečeným tmavým chlebem. Vynikající je také společně s nakládanými okurkami a cibulkami. Můžete vyzkoušet i další varianty této pěny, např. s makrelou, lososem, prosciutto cotto či prosciutto crudo.

 

KUŘECÍ SALÁT S TUŇÁKEM

Do mísy dejte 200 g okapaného tuňáka v oleji, 150 g jogurtu, šťávu z půlky citronu, trochu nasekané petrželky, sůl, pepř a vše míchejte, až vznikne krém. Ten dejte do ledničky uležet a mezitím připravte ostatní. Uvařte 400 g brambor, oloupejte je a nakrájejte na kostičky. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte 600 g kuřecího masa nakrájeného na kousky a opečte je. Nyní připravte salát. Ve velké míse smíchejte kuřecí maso, brambory, tuňákový krém a dobře promíchejte. Podává se buď vlažné nebo za studena. Lze pár dnů uchovávat v ledničce – máte díky tomu vyřešené vaření i v některém z následujících dní.

Doporučené víno: Ribolla Gialla

 

4. Street food

 

SMAŽENÉ KOUSKY VERENY

Nakrájejte na kostičky 300 g sýru Verena dolce a obalte je v hladké mouce, pak ve vyšlehaném vejci, a nakonec ve strouhance. Usmažte je v dostatečném množství oleje, na kuchyňské utěrce je osušte a ihned podávejte.

 

PIADABURGER

Na pánvi na troše oleje opečte 200 g burgeru z mletého masa. Vezměte piadinu, z obou stran ji ohřejte na pánvi, pak na jednu polovinu položte upečené maso, na něj navršte dvě vrchovaté lžíce stracchina, pár naložených sušených rajčátek a několik listů salátu. Piadinu přeložte napůl a podávejte.

Doporučené víno: Lambrusco

 

5. Rychlá omeleta

 

POLPETTINE S TUŇÁKEM A RICOTTOU

Do mixéru vložte dva žloutky uvařené natvrdo. Přidejte 200 g ricotty, lžíci nastrouhaného sýru Gran Moravia, nastrouhanou kůru z 1 citronu, 250 g tuňáka v oleji, 20 g kaparů, dvě lžíce oleje, sůl a pepř. Rozmixujte a dejte na 10 minut do mrazničky. Pak vytvarujte 10 kuliček „polpettine“ a servírujte je spolu s rajčaty nebo kyselou okurkou.

 

OMELETA S LUŠTĚNINOU A CIBULÍ

Nakrájejte na kostičky dvě loupaná rajčata a ochuťte je solí, pepřem a trochou oleje. V míse vyšlehejte 5 vajec, přidejte 250 g uvařených luštěnin, 50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia, jednu najemno nakrájenou cibuli a připravená rajčata. Dle chuti osolte a opepřete a směs nalijte do vymazané pánve a na mírném žáru pod pokličkou vařte asi 10 minut. Omeletu otočte a nechte další asi dvě minuty dodělat. Podávejte ji nakrájenou na větší kousky a ozdobenou nastrouhanou citronovou kůrou (z citronů bez chemického ošetření).

Doporučené víno: Prosecco spumante Extra Dry

 

 

6. Rybí pochoutka

 

TAGLIATELLE SE SLEĎOVÝM MÁSLEM

Smíchejte 150 g změklého másla se 150 g uzeného sledě a nastrouhanou kůrou ze 2 citronů (použijte citrony bez chemického ošetření). Uvařte 500 g tagliatell a ochuťte je sleďovým máslem, jednou naběračkou vody z vaření těstovin a šťávou z jednoho citronu. Přidejte nasekanou pažitku a podávejte.

 

KRÉM „LODIGIANA“ S COOKIES

Vezměte tři čerstvá vejce a oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s 200 g cukru a pak přidejte 200 g mascarpone. Dobře promíchejte a přidejte kapku brandy. Z bílků vyšlehejte sníh a zabalováním jej vmíchejte do žloutkového krému. Dejte vychladit do lednice a podávejte společně s čokoládovými cookies.

Doporučené víno: Sauvignon Blanc

 

Bonus pro rodiny s dětmi: Ukuchtěte si společně bleskurychlou pizzu!

Tuto rychlou pizzu si mohou připravit i samy děti. Jejím základem je italská pšeničná placka piadina. Můžete si ji dát nejen na oběd, ale je také skvělou variantou teplé večeře, která není nijak složitá ani na přípravu, ani na čas. A navíc je pizza u dětí vždy sázkou na jistotu.

Budete potřebovat: pšeničné placky piadiny, rajčatovou passatu. Na obložení pizzy: sýry, uzeniny, čerstvou i nakládanou zeleninu apod.

Jak na to: Nejprve s dětmi nachystejte všechny ingredience, které mají na pizze rády. Zapněte troubu na 180 °C, v případě použití horkého vzduchu bude stačit 160 °C. A nyní již nechte prostor dětem. Piadinu položte na plech vystlaný pečicím papírem, pomocí lžíce na ni rovnoměrně rozetřete rajčatovou passatu a poté již jen doplňte vším, co máte rádi. Nejjednodušší je varianta se sýrem a italskou dušenou šunkou prosciutto cotto, piadinu ale můžete obložit mnohem více ingrediencemi.

Některé děti zase naopak ocení ochucení pouze rajčatovou passatou. Dejte péci do předem rozehřáté trouby asi na 8 minut a máte hotovo.

 

Naše tipy!

  • V La Formaggeria Gran Moravia si můžete vybrat ze dvou druhů piadiny – balení se 3 ks je s rostlinným olejem, větší balení s 5 ks je se sádlem.
  • Pokud použijete na obložení pizzy sušenou šunku prosciutto crudo nebo italský speck, je dobré je na pizzu pokládat až po upečení.
  • Piadiny samozřejmě můžete použít i jinak než jako základ na pizzu: stačí je z každé strany prohřát na pánvi necelou minutu, poté potřít pestem či jiným krémem a obložit sýry, uzeninami a čerstvou zeleninou a překlopit napůl.
  • Vegetariánský tip: výborná jsou na pizzu polosušená nakládaná rajčata, která můžete použít místo šunky spolu se sýrem.
 

Zdroj: La Formaggeria Gran Moravia

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Novoroční detoxikace i posílení organismu si žádají vodu

Příchod nového roku vítá po svátečních oslavách mnoho lidí s řadou předsevzetí, která si většinou kladou za cíl detoxikovat a posílit organismus a ideálně i zhubnout či zformovat postavu. Toto úsilí se neobejde bez pravidelného pohybu a dostatku tekutin. Hledáte-li jednoduché a chytré řešení, volte výrobníky SodaStream. V pohodlí a bezpečí domova vám během chvilky připraví čerstvou perlivou vodu a ušetří čas, námahu i výdaje.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy