REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nezdržujte se na home office s přípravou jídla! Vyzkoušejte 6 rychlých menu do 30 minut!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Epidemie koronaviru a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace… To vše nás letos donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Vaření však nemusí být „časožrout“. Máme pro vás nápady na rychlé recepty na kompletní menu, které zabere jen chvilku a celá rodina se bude olizovat až za ušima… 


Skloubit pracovní povinnosti s těmi domácími, a ještě mnohdy dohlédnout na úkoly dětí během distanční výuky je často výzvou! K tomu všemu navíc v řadě domácností přibyla také nutnost každodenního vaření. To ale neznamená, že byste se měli „odbývat“! Připravili jsme pro vás opravdu rychlá jídla, která jsou ale zároveň chutná a plnohodnotná. Všechna naše „meníčka“ se skládají z hlavního chodu a předkrmu nebo dezertu. S našimi nápady se stanete královnou kuchyně, zároveň ale můžete vše připravit klidně i na poslední chvíli. Navíc se recepty inspirují chutěmi a barvami léta, a tak vás ve vzpomínkách přenesou do letních měsíců. Můžete si k nim dopřát i sklenku doporučeného vína…

 

4 tipy, jak šetřit čas při vaření

  1. Zapojte celou rodinu! Víc rukou znamená rychlejší přípravu! Se spoustou věcí mohou pomoci i ti nejmenší.
  2. Sepište si jídelníček! Sestavte si týdenní plán vaření. Vždy v neděli si sedněte a vymyslete, co budete celý týden kuchtit. Zjednoduší a zefektivní vám to nákupy, navíc také snadno naplánujete vyváženou stravu, ve které nebudou chybět žádné podstatné složky.
  3. Minimalizujte prostoje! Přečtěte si důkladně recept a promyslete, co kdy budete dělat. Zatímco se vaří voda, krájejte zeleninu anebo připravujte dezert, prostoje využijte k úklidu kuchyně… Neplýtvejte časem!
  4. Poslouchejte! Máte-li home-office a znervózňuje vás, že vařením ukrajujete z pracovního času, své svědomí uklidněte například tím, že při přípravě jídla budete poslouchat profesně přínosný podcast či audioknihu, můžete také při míchání u plotny vyřizovat telefonáty… Anebo si aspoň pusťte svižnou hudbu, práce vám půjde rychleji od ruky!
 

1. Špagety hotové raz dva

 

SPAGHETTI ALLA CARBONARA SE SÝREM BURRATA

Pro 4 osoby: Uvařte 360 g špaget. Mezitím na velké pánvi opečte 100 g guanciale nakrájeného na kostičky. Sýr burrata nakrájejte na větší kousky. V míse vidličkou vyšlehejte 2 vejce a jeden žloutek spolu se 40 g nastrouhaného pecorina. Přidejte trochu černého, čerstvě namletého pepře. Slijte uvařené špagety a přendejte je na pánev ke guanciale. Dobře promíchejte, sundejte z plotny a přidejte rozšlehaná vejce, rychle promíchejte. Přidejte kousky burraty, včetně jejího vnitřku, a servírujte na talíře. Ozdobit můžete pár lístky šalvěje osmahnutými předem na pánvi.

 

 

RICOTTOVÝ KRÉM S AMARETTINKAMI

Smíchejte 60 ml mléka se 60 g cukru a jedním žloutkem. Přidejte jeden vanilkový lusk a v kastrůlku ohřejte. Plotnu vypněte, jakmile se začne mléko vařit. Promíchejte a nechte vychladnout. Poté přidejte 250 g ricotty a 160 g čerstvé smetany Gran Moravia 38 %, dobře promíchejte a rozdělte do šesti pohárků společně s rozdrobenými amarettinkami. Nechte vychladit a podávejte.

Doporučené víno: Pinot Grigio

 

2. Vzpomínka na letní večery

 

POLPETTE S MOZZARELLOU

Do mixéru dejte 150 g chlebové střídy rozdrobené na menší kousky, 150 g mozzarelly na kostičky, 3 vejce, špetku soli, 100 g nastrouhaného sýru Gran Moravia a špetku muškátového oříšku. Rozmixujte do jednolitého těsta. Vytvořte z něho kuličky o velikosti ořechu, obalte je v mouce a usmažte v dostatečném množství rozehřátého oleje dozlatova. Osušte na papírové utěrce a podávejte horké.

 

 

CAESAR SALÁT S GRAN MORAVIA

Rozehřejte gril, poprašte ho jemnou solí a ogrilujte na něm kuřecí prsa rozkrojená na čtyři silnější plátky. Každou stranu grilujte asi 5 minut. Chléb nakrájejte na kostičky a opečte je na pánvi na 3 lžicích oleje dokřupava. Uvařte 2 vejce naměkko. Nyní očistěte římský salát, natrhejte na kousky a rozdělte do 4 misek. Posypte 50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia. Rozšlehejte dva žloutky z čerstvých vajec se 3 lžícemi citronové šťávy, jednou lžicí worchesteru a 3 lžícemi extra panenského olivového oleje, osolte a opepřete. Do misek k salátu přidejte kuře nakrájené na proužky a opečené kostičky chleba a přelijte omáčkou. Na závěr posypte ještě hoblinkami Gran Moravia a každou mísu ozdobte půlkou vajíčka naměkko.

Doporučené víno: Negroamaro rosato

 

 

3. Chuť moře

 

TUŇÁKOVÁ PĚNA S GRISSINAMI A TMAVÝM CHLEBEM

Rozmixujte 200 g tuňáka v oleji se dvěma lžícemi vodky, nastrouhanou kůrou z jednoho citronu a špetkou bílého pepře. Vyšlehejte 200 ml čerstvé smetany Gran Moravia 38 % a jemně ji vmíchejte k tuňákovému krému. Uložte dobře zakryté do lednice a vyjměte až před konzumací. Podávejte společně s grissinami a opečeným tmavým chlebem. Vynikající je také společně s nakládanými okurkami a cibulkami. Můžete vyzkoušet i další varianty této pěny, např. s makrelou, lososem, prosciutto cotto či prosciutto crudo.

 

KUŘECÍ SALÁT S TUŇÁKEM

Do mísy dejte 200 g okapaného tuňáka v oleji, 150 g jogurtu, šťávu z půlky citronu, trochu nasekané petrželky, sůl, pepř a vše míchejte, až vznikne krém. Ten dejte do ledničky uležet a mezitím připravte ostatní. Uvařte 400 g brambor, oloupejte je a nakrájejte na kostičky. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte 600 g kuřecího masa nakrájeného na kousky a opečte je. Nyní připravte salát. Ve velké míse smíchejte kuřecí maso, brambory, tuňákový krém a dobře promíchejte. Podává se buď vlažné nebo za studena. Lze pár dnů uchovávat v ledničce – máte díky tomu vyřešené vaření i v některém z následujících dní.

Doporučené víno: Ribolla Gialla

 

4. Street food

 

SMAŽENÉ KOUSKY VERENY

Nakrájejte na kostičky 300 g sýru Verena dolce a obalte je v hladké mouce, pak ve vyšlehaném vejci, a nakonec ve strouhance. Usmažte je v dostatečném množství oleje, na kuchyňské utěrce je osušte a ihned podávejte.

 

PIADABURGER

Na pánvi na troše oleje opečte 200 g burgeru z mletého masa. Vezměte piadinu, z obou stran ji ohřejte na pánvi, pak na jednu polovinu položte upečené maso, na něj navršte dvě vrchovaté lžíce stracchina, pár naložených sušených rajčátek a několik listů salátu. Piadinu přeložte napůl a podávejte.

Doporučené víno: Lambrusco

 

5. Rychlá omeleta

 

POLPETTINE S TUŇÁKEM A RICOTTOU

Do mixéru vložte dva žloutky uvařené natvrdo. Přidejte 200 g ricotty, lžíci nastrouhaného sýru Gran Moravia, nastrouhanou kůru z 1 citronu, 250 g tuňáka v oleji, 20 g kaparů, dvě lžíce oleje, sůl a pepř. Rozmixujte a dejte na 10 minut do mrazničky. Pak vytvarujte 10 kuliček „polpettine“ a servírujte je spolu s rajčaty nebo kyselou okurkou.

 

OMELETA S LUŠTĚNINOU A CIBULÍ

Nakrájejte na kostičky dvě loupaná rajčata a ochuťte je solí, pepřem a trochou oleje. V míse vyšlehejte 5 vajec, přidejte 250 g uvařených luštěnin, 50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia, jednu najemno nakrájenou cibuli a připravená rajčata. Dle chuti osolte a opepřete a směs nalijte do vymazané pánve a na mírném žáru pod pokličkou vařte asi 10 minut. Omeletu otočte a nechte další asi dvě minuty dodělat. Podávejte ji nakrájenou na větší kousky a ozdobenou nastrouhanou citronovou kůrou (z citronů bez chemického ošetření).

Doporučené víno: Prosecco spumante Extra Dry

 

 

6. Rybí pochoutka

 

TAGLIATELLE SE SLEĎOVÝM MÁSLEM

Smíchejte 150 g změklého másla se 150 g uzeného sledě a nastrouhanou kůrou ze 2 citronů (použijte citrony bez chemického ošetření). Uvařte 500 g tagliatell a ochuťte je sleďovým máslem, jednou naběračkou vody z vaření těstovin a šťávou z jednoho citronu. Přidejte nasekanou pažitku a podávejte.

 

KRÉM „LODIGIANA“ S COOKIES

Vezměte tři čerstvá vejce a oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s 200 g cukru a pak přidejte 200 g mascarpone. Dobře promíchejte a přidejte kapku brandy. Z bílků vyšlehejte sníh a zabalováním jej vmíchejte do žloutkového krému. Dejte vychladit do lednice a podávejte společně s čokoládovými cookies.

Doporučené víno: Sauvignon Blanc

 

Bonus pro rodiny s dětmi: Ukuchtěte si společně bleskurychlou pizzu!

Tuto rychlou pizzu si mohou připravit i samy děti. Jejím základem je italská pšeničná placka piadina. Můžete si ji dát nejen na oběd, ale je také skvělou variantou teplé večeře, která není nijak složitá ani na přípravu, ani na čas. A navíc je pizza u dětí vždy sázkou na jistotu.

Budete potřebovat: pšeničné placky piadiny, rajčatovou passatu. Na obložení pizzy: sýry, uzeniny, čerstvou i nakládanou zeleninu apod.

Jak na to: Nejprve s dětmi nachystejte všechny ingredience, které mají na pizze rády. Zapněte troubu na 180 °C, v případě použití horkého vzduchu bude stačit 160 °C. A nyní již nechte prostor dětem. Piadinu položte na plech vystlaný pečicím papírem, pomocí lžíce na ni rovnoměrně rozetřete rajčatovou passatu a poté již jen doplňte vším, co máte rádi. Nejjednodušší je varianta se sýrem a italskou dušenou šunkou prosciutto cotto, piadinu ale můžete obložit mnohem více ingrediencemi.

Některé děti zase naopak ocení ochucení pouze rajčatovou passatou. Dejte péci do předem rozehřáté trouby asi na 8 minut a máte hotovo.

 

Naše tipy!

  • V La Formaggeria Gran Moravia si můžete vybrat ze dvou druhů piadiny – balení se 3 ks je s rostlinným olejem, větší balení s 5 ks je se sádlem.
  • Pokud použijete na obložení pizzy sušenou šunku prosciutto crudo nebo italský speck, je dobré je na pizzu pokládat až po upečení.
  • Piadiny samozřejmě můžete použít i jinak než jako základ na pizzu: stačí je z každé strany prohřát na pánvi necelou minutu, poté potřít pestem či jiným krémem a obložit sýry, uzeninami a čerstvou zeleninou a překlopit napůl.
  • Vegetariánský tip: výborná jsou na pizzu polosušená nakládaná rajčata, která můžete použít místo šunky spolu se sýrem.
 

Zdroj: La Formaggeria Gran Moravia

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy