REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Netradiční a moderní expozice Zahradní slavnost přilákala na podzimní Floru Olomouc 20 tisíc návštěvníků.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Olomouc opět po roce ožila tradiční podzimní přehlídkou ovoce a zeleniny Flora Olomouc. I přes sobotní deštivé počasí navštívilo podzimní Floru 20 tisíc návštěvníků. Ta letos představila neobvyklé a umělecké zpracování hlavní expozice Zahradní slavnost. Pavilon A se zahalil do barevného podzimu plného plodin oslavující celoroční práci, hojnost a sklizeň. Výstava připomněla také výročí sametové revoluce. Podzimní Flora Olomouc se konala od 3. do 6. října 2019 a byla doprovázena oblíbenými Zahradnickými trhy, festivalem Olima či projektem Rozkvetlé památky.


Podzimní Flora Olomouc byla spolupořádaná tuzemskými pěstiteli z řad členů Zelinářské unie Čech a Moravy, Ovocnářské unie ČR a Školkařského svazu Ovocnářské unie ČR. Hlavní expozice Zahradní slavnost, z rukou architektonického & design studia mimokolektiv, symbolizovala oslavu podzimního období, kdy čeští zemědělci a zahrádkáři sklízí po své celoroční práci zaslouženou úrodu. Oslava podzimu se prolínala s tématikou absurdního divadla, odkazující na Václava Havla a jeho divadelní hru Zahradní slavnost.

 

 

„Expozice Zahradní slavnost se mi náramně líbila a ihned ve mně vzbudila zájem o celkovou myšlenku výstavy. Expozice byla celkově velice obsáhlá nejen exponáty, ale také myšlenkami a propojeností několika idejí. Velice mě potěšil odkaz na Václava Havla a jeho hru Zahradní slavnost, která je pro mě srdcovou záležitostí.“ říká Ing. Klára Franc Vavříková, místopředsedkyně Svazu květinářů a floristů ČR.

I přesto, že hlavní pavilon byl ve znamení podzimních plodin a bohaté úrody, nechyběla zde přehlídka květinových kreací těch nejlepších floristů. Floristická soutěž Pohár podzimní Flory proběhla ve čtvrtek 3. října a soutěžilo se ve dvou disciplínách a kategoriích Junior, Profesionál a Hobby. Soutěžící měli za úkol uvázat „Kytici pro hostitelku“ a dekorovat „Stůl zahradní slavnosti“. “Celkově soutěž hodnotím tak, že to byly velice vyrovnané výkony floristů na vysoké úrovni, to se ukázalo také na všech květinových aranžmá, které mohli návštěvníci obdivovat po celou dobu výstavy v pavilonu A. Zajímavostí letošního Poháru podzimní Flory byl zvýšený počet soutěžících v kategorii hobby, za co jsem velice ráda.“ hodnotí soutěž floristů Ing. Klára Franc Vavříková.

První místo v kategorii hobby získala Vladimíra Zemánková. V kategorii profesionál obdržela první místo Jindřiška Hochwalderová, Květiny Jindřiška. Obě vítězky také obdržely Pohár podzimní Flory. V soutěžní kategorii junior se na prvním místě umístil Adam Hoffer. Pohár v kategorii junior získala Střední škola zahradnická a zemědělská Antonína Emanuela Komerse.

Pavilon A pokračoval dalšími expozicemi v přístavbě v přízemí. Zde pro návštěvníky připravil Český zahrádkářský svaz expozici Zahrádkářské tržiště, pěstitelskou poradnu a vinařské posezení u cimbálu. Společně s Českým svazem ochránců přírody vytvořil Český zahrádkářský svaz Zemskou výstavu ovoce a zeleniny, kde byly představeny různé způsoby zpracování ovoce a zeleniny. Vestibul pavilonu A oslovil všechny nadšené houbaře i odborníky mykologie. Přichystaná byla expozice hub s názvem Houby letošního podzimu a mykologická poradna. V hlavním pavilonu nechyběly opět oblíbené odborné přednášky z oblasti ovocnářství, zelinářství, gastronomie a mykologie.

Včelařské expozice měli možnost návštěvníci zhlédnout již ve dvou předchozích etapách Flory Olomouc. Třetí podzimní expozice s názvem Hanácká včela Českého svazu včelařů byla k vidění v pavilonu G. Expozice představila unikátní včelařské exponáty, ukázky včelích úlů, čmeláčích hnízd a historické vybavení pro včelaření.

Tradiční záležitostí podzimní etapy Flory Olomouc byl festival gastronomie a nápojů Olima. Letos se v galerii pavilonu A a v pavilonu E představily potraviny chráněné značkami Klasa a Regionální potraviny. Ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR, pobočka severní Morava a Slezsko proběhl 24. ročník gastronomické soutěže kuchařů a cukrářů Gastro Olomouc – Olima Cup 2019. „Letošní soutěž se opravdu vydařila a velice nás potěšily pozitivní ohlasy, jak od účastníků soutěže, tak od návštěvníků. Byli jsme také překvapeni z hojné účasti na 1. ročníku soutěže Moravský cukrářský šampionát, kam se přihlásilo 32 účastníků.“ dodává Ing. Václav Forman, předseda Moravské asociace kuchařů a cukrářů.

Součástí Olimy byl rovněž Grand Prix ovocných destilátů Flora košt a soutěž amatérů i profesionálů ve vaření marmelád Flora Džem. Absolutním Championem Flora koštu se stal vzorek slivovice 2018 pana Marka Svozila. Dále komise udělila Cenu Unie destilatérů Pálenici Vaněk ze Stříteže nad Bečvou. První místo soutěže Flora džem kategorie amatér získala Veronika Rauschová za švestkový vánoční džem. V kategorii profesionál pak první místo obdržela Jaroslava Frančíková s džemem hruška s ostružinou.

Vedle bohatých a krásných expozic byla podzimní Flora nabitá také doprovodným programem. Na venkovním pódiu Samba probíhal program s Receptářem. Ze slavných osobností zavítaly na podzimní Floru moderátor Petr Vojnar a herečka Světlana Nálepková. Další kulturní program připravila iniciativa Zaparkuj – oživujeme veřejný prostor. Zejména mladé návštěvníky oslovilo buskingové vystoupení zpěvačky a písničkářky Kristýny Lištiakové a mladé hudebnice Elišky Rohánkové.

Již posedmé doprovodil podzimní Floru Olomouc projekt Rozkvetlé památky, který okrášlil květinami nejznámější památky a historické centrum města Olomouce. Floristickou výzdobu olomouckých pamětihodností může veřejnost obdivovat až do 15. října.

Záštitu nad akcí podzimní Flora Olomouc 2019 převzal primátor statutárního města Olomouce Mgr. Miroslav Žbánek, MPA, hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a ministr zemědělství Ing. Miroslav Toman, CSc.

 

ZÁKLADNÍ INFORMACE FLORA OLOMOUC 2019, podzimní etapa:

  • Místo konání: Výstaviště Flora Olomouc, pavilony A, E, G, H, exteriéry, oranžerie a Smetanovy sady
  • Podzimní zahradnické trhy 2019 – prodejní trhy květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků, zahradnických pomůcek a potřeb
  • Olima 2019 – festival gastronomie a nápojů, soutěže kuchařů a cukrářů, Grand Prix ovocných destilátů Flora Košt, Flora Džem
  • Rozkvetlé památky – floristická výzdoba olomouckých pamětihodností, 3. – 15. října
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare – pochutnáte si a po celé 3 měsíce můžete soutěžit o skvělé výhry!

Zapečené brambory nebo špagety s tuňákem? Milujete italskou kuchyni nebo jste zastánci tradiční klasiky? Rádi objevujete nové recepty a zkoušíte netradiční kombinace, ale zároveň hledíte na zdravou stravu a štíhlou linii? Pak neváhejte a vyzkoušejte zbrusu nové recepty od Rio Mare. Nejen, že si pochutnáte a prospějete svému zdraví, ale ještě můžete vyhrát parádní ceny! Sledujte www.riomaresoutez.cz a dozvíte se víc!

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Ochutnejte unikátní vajíčka z pastevního chovu

Statek Dvořák je rodinnou firmou, která v roce 1993 obnovila rodinnou tradici hospodaření přerušenou komunistickým režimem. Vedle rostlinné výroby se věnují chovu slepic a produkci vajec. Ve firmě si doslova „ujíždějí na trávě,“ protože slepice se s mobilním kurníkem každý týden posouvají po louce a tráví svůj čas ve volném výběhu plném nové a čerstvé potravy. Vajíčka jsou balena do krabiček, na jejichž výrobu se využívá právě tráva z louky. Způsob chovu slepic je u Dvořáků opravdu unikátní a projevuje se i na kvalitě vajec.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy