REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Netradiční a moderní expozice Zahradní slavnost přilákala na podzimní Floru Olomouc 20 tisíc návštěvníků.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Olomouc opět po roce ožila tradiční podzimní přehlídkou ovoce a zeleniny Flora Olomouc. I přes sobotní deštivé počasí navštívilo podzimní Floru 20 tisíc návštěvníků. Ta letos představila neobvyklé a umělecké zpracování hlavní expozice Zahradní slavnost. Pavilon A se zahalil do barevného podzimu plného plodin oslavující celoroční práci, hojnost a sklizeň. Výstava připomněla také výročí sametové revoluce. Podzimní Flora Olomouc se konala od 3. do 6. října 2019 a byla doprovázena oblíbenými Zahradnickými trhy, festivalem Olima či projektem Rozkvetlé památky.


Podzimní Flora Olomouc byla spolupořádaná tuzemskými pěstiteli z řad členů Zelinářské unie Čech a Moravy, Ovocnářské unie ČR a Školkařského svazu Ovocnářské unie ČR. Hlavní expozice Zahradní slavnost, z rukou architektonického & design studia mimokolektiv, symbolizovala oslavu podzimního období, kdy čeští zemědělci a zahrádkáři sklízí po své celoroční práci zaslouženou úrodu. Oslava podzimu se prolínala s tématikou absurdního divadla, odkazující na Václava Havla a jeho divadelní hru Zahradní slavnost.

 

 

„Expozice Zahradní slavnost se mi náramně líbila a ihned ve mně vzbudila zájem o celkovou myšlenku výstavy. Expozice byla celkově velice obsáhlá nejen exponáty, ale také myšlenkami a propojeností několika idejí. Velice mě potěšil odkaz na Václava Havla a jeho hru Zahradní slavnost, která je pro mě srdcovou záležitostí.“ říká Ing. Klára Franc Vavříková, místopředsedkyně Svazu květinářů a floristů ČR.

I přesto, že hlavní pavilon byl ve znamení podzimních plodin a bohaté úrody, nechyběla zde přehlídka květinových kreací těch nejlepších floristů. Floristická soutěž Pohár podzimní Flory proběhla ve čtvrtek 3. října a soutěžilo se ve dvou disciplínách a kategoriích Junior, Profesionál a Hobby. Soutěžící měli za úkol uvázat „Kytici pro hostitelku“ a dekorovat „Stůl zahradní slavnosti“. “Celkově soutěž hodnotím tak, že to byly velice vyrovnané výkony floristů na vysoké úrovni, to se ukázalo také na všech květinových aranžmá, které mohli návštěvníci obdivovat po celou dobu výstavy v pavilonu A. Zajímavostí letošního Poháru podzimní Flory byl zvýšený počet soutěžících v kategorii hobby, za co jsem velice ráda.“ hodnotí soutěž floristů Ing. Klára Franc Vavříková.

První místo v kategorii hobby získala Vladimíra Zemánková. V kategorii profesionál obdržela první místo Jindřiška Hochwalderová, Květiny Jindřiška. Obě vítězky také obdržely Pohár podzimní Flory. V soutěžní kategorii junior se na prvním místě umístil Adam Hoffer. Pohár v kategorii junior získala Střední škola zahradnická a zemědělská Antonína Emanuela Komerse.

Pavilon A pokračoval dalšími expozicemi v přístavbě v přízemí. Zde pro návštěvníky připravil Český zahrádkářský svaz expozici Zahrádkářské tržiště, pěstitelskou poradnu a vinařské posezení u cimbálu. Společně s Českým svazem ochránců přírody vytvořil Český zahrádkářský svaz Zemskou výstavu ovoce a zeleniny, kde byly představeny různé způsoby zpracování ovoce a zeleniny. Vestibul pavilonu A oslovil všechny nadšené houbaře i odborníky mykologie. Přichystaná byla expozice hub s názvem Houby letošního podzimu a mykologická poradna. V hlavním pavilonu nechyběly opět oblíbené odborné přednášky z oblasti ovocnářství, zelinářství, gastronomie a mykologie.

Včelařské expozice měli možnost návštěvníci zhlédnout již ve dvou předchozích etapách Flory Olomouc. Třetí podzimní expozice s názvem Hanácká včela Českého svazu včelařů byla k vidění v pavilonu G. Expozice představila unikátní včelařské exponáty, ukázky včelích úlů, čmeláčích hnízd a historické vybavení pro včelaření.

Tradiční záležitostí podzimní etapy Flory Olomouc byl festival gastronomie a nápojů Olima. Letos se v galerii pavilonu A a v pavilonu E představily potraviny chráněné značkami Klasa a Regionální potraviny. Ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR, pobočka severní Morava a Slezsko proběhl 24. ročník gastronomické soutěže kuchařů a cukrářů Gastro Olomouc – Olima Cup 2019. „Letošní soutěž se opravdu vydařila a velice nás potěšily pozitivní ohlasy, jak od účastníků soutěže, tak od návštěvníků. Byli jsme také překvapeni z hojné účasti na 1. ročníku soutěže Moravský cukrářský šampionát, kam se přihlásilo 32 účastníků.“ dodává Ing. Václav Forman, předseda Moravské asociace kuchařů a cukrářů.

Součástí Olimy byl rovněž Grand Prix ovocných destilátů Flora košt a soutěž amatérů i profesionálů ve vaření marmelád Flora Džem. Absolutním Championem Flora koštu se stal vzorek slivovice 2018 pana Marka Svozila. Dále komise udělila Cenu Unie destilatérů Pálenici Vaněk ze Stříteže nad Bečvou. První místo soutěže Flora džem kategorie amatér získala Veronika Rauschová za švestkový vánoční džem. V kategorii profesionál pak první místo obdržela Jaroslava Frančíková s džemem hruška s ostružinou.

Vedle bohatých a krásných expozic byla podzimní Flora nabitá také doprovodným programem. Na venkovním pódiu Samba probíhal program s Receptářem. Ze slavných osobností zavítaly na podzimní Floru moderátor Petr Vojnar a herečka Světlana Nálepková. Další kulturní program připravila iniciativa Zaparkuj – oživujeme veřejný prostor. Zejména mladé návštěvníky oslovilo buskingové vystoupení zpěvačky a písničkářky Kristýny Lištiakové a mladé hudebnice Elišky Rohánkové.

Již posedmé doprovodil podzimní Floru Olomouc projekt Rozkvetlé památky, který okrášlil květinami nejznámější památky a historické centrum města Olomouce. Floristickou výzdobu olomouckých pamětihodností může veřejnost obdivovat až do 15. října.

Záštitu nad akcí podzimní Flora Olomouc 2019 převzal primátor statutárního města Olomouce Mgr. Miroslav Žbánek, MPA, hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a ministr zemědělství Ing. Miroslav Toman, CSc.

 

ZÁKLADNÍ INFORMACE FLORA OLOMOUC 2019, podzimní etapa:

  • Místo konání: Výstaviště Flora Olomouc, pavilony A, E, G, H, exteriéry, oranžerie a Smetanovy sady
  • Podzimní zahradnické trhy 2019 – prodejní trhy květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků, zahradnických pomůcek a potřeb
  • Olima 2019 – festival gastronomie a nápojů, soutěže kuchařů a cukrářů, Grand Prix ovocných destilátů Flora Košt, Flora Džem
  • Rozkvetlé památky – floristická výzdoba olomouckých pamětihodností, 3. – 15. října
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy