REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Netradiční a moderní expozice Zahradní slavnost přilákala na podzimní Floru Olomouc 20 tisíc návštěvníků.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Olomouc opět po roce ožila tradiční podzimní přehlídkou ovoce a zeleniny Flora Olomouc. I přes sobotní deštivé počasí navštívilo podzimní Floru 20 tisíc návštěvníků. Ta letos představila neobvyklé a umělecké zpracování hlavní expozice Zahradní slavnost. Pavilon A se zahalil do barevného podzimu plného plodin oslavující celoroční práci, hojnost a sklizeň. Výstava připomněla také výročí sametové revoluce. Podzimní Flora Olomouc se konala od 3. do 6. října 2019 a byla doprovázena oblíbenými Zahradnickými trhy, festivalem Olima či projektem Rozkvetlé památky.


Podzimní Flora Olomouc byla spolupořádaná tuzemskými pěstiteli z řad členů Zelinářské unie Čech a Moravy, Ovocnářské unie ČR a Školkařského svazu Ovocnářské unie ČR. Hlavní expozice Zahradní slavnost, z rukou architektonického & design studia mimokolektiv, symbolizovala oslavu podzimního období, kdy čeští zemědělci a zahrádkáři sklízí po své celoroční práci zaslouženou úrodu. Oslava podzimu se prolínala s tématikou absurdního divadla, odkazující na Václava Havla a jeho divadelní hru Zahradní slavnost.

 

 

„Expozice Zahradní slavnost se mi náramně líbila a ihned ve mně vzbudila zájem o celkovou myšlenku výstavy. Expozice byla celkově velice obsáhlá nejen exponáty, ale také myšlenkami a propojeností několika idejí. Velice mě potěšil odkaz na Václava Havla a jeho hru Zahradní slavnost, která je pro mě srdcovou záležitostí.“ říká Ing. Klára Franc Vavříková, místopředsedkyně Svazu květinářů a floristů ČR.

I přesto, že hlavní pavilon byl ve znamení podzimních plodin a bohaté úrody, nechyběla zde přehlídka květinových kreací těch nejlepších floristů. Floristická soutěž Pohár podzimní Flory proběhla ve čtvrtek 3. října a soutěžilo se ve dvou disciplínách a kategoriích Junior, Profesionál a Hobby. Soutěžící měli za úkol uvázat „Kytici pro hostitelku“ a dekorovat „Stůl zahradní slavnosti“. “Celkově soutěž hodnotím tak, že to byly velice vyrovnané výkony floristů na vysoké úrovni, to se ukázalo také na všech květinových aranžmá, které mohli návštěvníci obdivovat po celou dobu výstavy v pavilonu A. Zajímavostí letošního Poháru podzimní Flory byl zvýšený počet soutěžících v kategorii hobby, za co jsem velice ráda.“ hodnotí soutěž floristů Ing. Klára Franc Vavříková.

První místo v kategorii hobby získala Vladimíra Zemánková. V kategorii profesionál obdržela první místo Jindřiška Hochwalderová, Květiny Jindřiška. Obě vítězky také obdržely Pohár podzimní Flory. V soutěžní kategorii junior se na prvním místě umístil Adam Hoffer. Pohár v kategorii junior získala Střední škola zahradnická a zemědělská Antonína Emanuela Komerse.

Pavilon A pokračoval dalšími expozicemi v přístavbě v přízemí. Zde pro návštěvníky připravil Český zahrádkářský svaz expozici Zahrádkářské tržiště, pěstitelskou poradnu a vinařské posezení u cimbálu. Společně s Českým svazem ochránců přírody vytvořil Český zahrádkářský svaz Zemskou výstavu ovoce a zeleniny, kde byly představeny různé způsoby zpracování ovoce a zeleniny. Vestibul pavilonu A oslovil všechny nadšené houbaře i odborníky mykologie. Přichystaná byla expozice hub s názvem Houby letošního podzimu a mykologická poradna. V hlavním pavilonu nechyběly opět oblíbené odborné přednášky z oblasti ovocnářství, zelinářství, gastronomie a mykologie.

Včelařské expozice měli možnost návštěvníci zhlédnout již ve dvou předchozích etapách Flory Olomouc. Třetí podzimní expozice s názvem Hanácká včela Českého svazu včelařů byla k vidění v pavilonu G. Expozice představila unikátní včelařské exponáty, ukázky včelích úlů, čmeláčích hnízd a historické vybavení pro včelaření.

Tradiční záležitostí podzimní etapy Flory Olomouc byl festival gastronomie a nápojů Olima. Letos se v galerii pavilonu A a v pavilonu E představily potraviny chráněné značkami Klasa a Regionální potraviny. Ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR, pobočka severní Morava a Slezsko proběhl 24. ročník gastronomické soutěže kuchařů a cukrářů Gastro Olomouc – Olima Cup 2019. „Letošní soutěž se opravdu vydařila a velice nás potěšily pozitivní ohlasy, jak od účastníků soutěže, tak od návštěvníků. Byli jsme také překvapeni z hojné účasti na 1. ročníku soutěže Moravský cukrářský šampionát, kam se přihlásilo 32 účastníků.“ dodává Ing. Václav Forman, předseda Moravské asociace kuchařů a cukrářů.

Součástí Olimy byl rovněž Grand Prix ovocných destilátů Flora košt a soutěž amatérů i profesionálů ve vaření marmelád Flora Džem. Absolutním Championem Flora koštu se stal vzorek slivovice 2018 pana Marka Svozila. Dále komise udělila Cenu Unie destilatérů Pálenici Vaněk ze Stříteže nad Bečvou. První místo soutěže Flora džem kategorie amatér získala Veronika Rauschová za švestkový vánoční džem. V kategorii profesionál pak první místo obdržela Jaroslava Frančíková s džemem hruška s ostružinou.

Vedle bohatých a krásných expozic byla podzimní Flora nabitá také doprovodným programem. Na venkovním pódiu Samba probíhal program s Receptářem. Ze slavných osobností zavítaly na podzimní Floru moderátor Petr Vojnar a herečka Světlana Nálepková. Další kulturní program připravila iniciativa Zaparkuj – oživujeme veřejný prostor. Zejména mladé návštěvníky oslovilo buskingové vystoupení zpěvačky a písničkářky Kristýny Lištiakové a mladé hudebnice Elišky Rohánkové.

Již posedmé doprovodil podzimní Floru Olomouc projekt Rozkvetlé památky, který okrášlil květinami nejznámější památky a historické centrum města Olomouce. Floristickou výzdobu olomouckých pamětihodností může veřejnost obdivovat až do 15. října.

Záštitu nad akcí podzimní Flora Olomouc 2019 převzal primátor statutárního města Olomouce Mgr. Miroslav Žbánek, MPA, hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a ministr zemědělství Ing. Miroslav Toman, CSc.

 

ZÁKLADNÍ INFORMACE FLORA OLOMOUC 2019, podzimní etapa:

  • Místo konání: Výstaviště Flora Olomouc, pavilony A, E, G, H, exteriéry, oranžerie a Smetanovy sady
  • Podzimní zahradnické trhy 2019 – prodejní trhy květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků, zahradnických pomůcek a potřeb
  • Olima 2019 – festival gastronomie a nápojů, soutěže kuchařů a cukrářů, Grand Prix ovocných destilátů Flora Košt, Flora Džem
  • Rozkvetlé památky – floristická výzdoba olomouckých pamětihodností, 3. – 15. října
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Bylinky, nepostradatelná součást kuchyně!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy