REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nepodceňujte sílu antioxidantů! Chraňte své zdraví

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Protože zdraví je to nejdůležitější, co máme, je potřeba se o něj dobře starat a chránit ho. Náš imunitní systém bychom měli neustále posilovat dostatečným příjmem vitamínů, tekutin a vyvážené stravy. Součástí této stravy by také měl být dostatek antioxidantů.


Co jsou antioxidanty?

Buňky v našem těle jsou neustále pod palbou škodlivých látek. Zdrojem těchto škodlivin bývá například:

  • → znečištěné životní prostředí,
  • → stres,
  • → kouření,
  • → nevhodná strava,
  • → plísně.

Tyto škodlivé látky vytvářejí v našem těle nestabilní molekuly, tzv. volné radikály, kterým chybí jeden elektron. Volné radikály se tento chybějící elektron snaží ukrást ze zdravých buněk, které tím poškozují.

 

Boj proti volným radikálům

Naše tělo se s těmito radikály umí do určité míry vypořádat, ale pokud množství volných radikálů přesáhne určitou míru, může docházet k rychlejšímu poškozování buněk a tkání. Právě antioxidanty pomáhají tomuto poškozování zabraňovat, protože mají jeden elektron navíc, kterým krmí volné radikály, a tím je neutralizují.

 

Kde antioxidanty najdeme?

„Protože mezi nejsilnější antioxidanty patří hlavně vitamíny A, C a E, nejvíc jich najdeme v čerstvém ovoci a zelenině, ale také v kakaových bobech nebo potravinách bohatých na fotochemikálie, tedy barevné pigmenty. Patří mezi ně čaje i koření,“ vysvětluje Petr Patočka, jednatel společnosti Kyosun s.r.o., která patří mezi přední dodavatele bio Matcha Tea do Evropy, MatchaTea.cz.

 

 

Přirozenost na talíři

Aby byl náš boj proti volným radikálům co nejúčinnější, měli bychom jíst co nejširší spektrum antioxidantů, protože se ve svých účincích vzájemně doplňují. Držet bychom se měli hlavně přirozených antioxidantů a po chemicky upravených přípravcích a vitamínech sahat až jako po záložním plánu. Současně ale platí i pravidlo všeho s mírou.

Mezi potraviny bohaté na antioxidanty patří hlavně ty sytě zbarvené druhy ovoce a zeleniny.

 

 

Z kategorie ovoce jsou na tom nejlépe:

borůvky, brusinky, rybíz, maliny, ostružiny a jiné druhy lesního ovoce, třešně, hrozny, švestky apod. Uvádí se také rakytník či exotické ovoce jako aronie, acai, citrusové plody či kiwi.

 

TIP Věry Burešové, hlavní výživové poradkyně NATURHOUSE

„Správná porce ovoce by měla být o velikosti rozevřené dlaně nebo misky. Pro vyšší sytící efekt můžeme doplnit o několik lžic polotučného tvarohu a přidat semínka nebo ořechy. Ovoce lze konzumovat také jako čerstvé smoothie. Koho ovoce nadýmá, je možné jej povařit se špetkou skořice a hřebíčkem. Při redukci hmotnosti se vyvarujte banánům a hroznovému vínu, které obsahují nejvíce cukru.“

 

U zeleniny platí to samé pravidlo – čím sytější barva, tím větší obsah antioxidantů, takže větší množství antioxidantů má třeba: brokolice, špenát, rajčata, avokádo, paprika, kapusta, mrkev nebo červená řepa, ale zapomínat bychom neměli ani na cibuli nebo česnek.

Skvělým zdrojem je například skořice, majoránka, oregano, kurkuma, rozmarýn, kopr, máta, šalvěj, tymián nebo hřebíček. Mezi další potraviny bohaté na antioxidanty patří rostlinné oleje, zejména panenský olivový, celozrnné výrobky, luštěniny, houby, ořechy nebo kakaové boby (ideálně nepražené, ale antioxidanty obsahuje i kvalitní hořká čokoláda).

Vysoký obsah antioxidantů mají i některé nápoje, například hroznová šťáva, červené víno nebo zelený čaj. Zejména čaj matcha obsahuje díky svému zpracování velké množství antioxidantů.

 

Antioxidanty najdeme i v koření, bylinkách a nápojích

 

Proč zrovna čaj matcha?

Čajové listy pro matcha se upravují unikátním způsobem, obsahuje jemně mletý japonský zelený čaj široké spektrum různých antioxidantů.

„Čajové plantáže se na poslední tři týdny zakryjí sítěmi tak, aby k listům pronikalo minimum světla a listy tak produkují velké množství zeleného barviva – chlorofylu. Pak se listy otrhají, ošetří párou, usuší horkým vzduchem a melou se na jemný prášek, aby si zachovaly maximum prospěšných látek,“ popisuje celý proces Petr Patočka, jednatel společnosti Kyosun s.r.o., která patří mezi přední dodavatele bio Matcha Tea do Evropy, MatchaTea.cz.

 

Prospěšné látky

  • katechiny, látky s výrazným detoxikačním účinkem,
  • aminokyseliny, které pomáhají udržet duševní bdělost a zároveň uvolňují tělo,
  • chlorofyl, který má silné detoxikační schopnosti a pomáhá vyplavovat toxiny a těžké kovy z těla
 

 Vitamínová bomba na podporu imunity

V Matcha Tea najdeme i vitamíny A, C, E, které se řadí mezi silné antioxidanty, ale také stopové množství minerálů (železo, vápník, draslík, zinek) a vysoký obsah vlákniny (udává se až 30 %). Protože při pití Matcha Tea pijeme celý list čajovníku nadrcený na jemný prášek, může naše tělo vytěžit maximum ze všech benefitů, které matcha nabízí, a získat tak maximum antioxidantů.

TIP: Když do matcha přimícháme čerstvou ovocnou šťávu, med, zázvor nebo koření, snadno a rychle si ušejkujeme vitamínovou bombu na podporu imunity!

 

Pomůže i CBD

CBD neboli kanabidiol je jedna z účinných, nepsychoaktivních látek, které se vyskytují v rostlině konopí. Obecně kanabinoidy nalézáme v zelené části rostliny, která jich produkuje okolo 120. Kanabidiol se stal velice populární, když se zjistilo, že disponuje protizánětlivými účinky, ulevuje od bolesti, křečí a lidé ho doporučují jako pomoc při rakovině a epilepsii. „CBD pomáhá uvolnit svalstvo i cévy a má také antioxidační účinky. Právě díky těmto svým vlastnostem má pozitivní účinky na nemoci, jako jsou úzkosti, migrény, nespavost, leukémie, epilepsie či cukrovka. Prokázán byl i pozitivní vliv na pacienty s neurodegeneračními onemocněními jako roztroušená skleróza nebo Alzheimerova choroba,“ uvádí Jiří Stabla, odborník na konopí, zakladatel Konopných lékáren, https://konopne-lekarny.cz/.

 

Recepty k článku:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Víte, jak správně opékat špekáčky?

Že opékání buřtů není žádná věda? Na první pohled by to tak mohlo vypadat. V Česku jsme se za těch pár generací na tuhle oblíbenou letní večeři stali profíky. Jestli chcete zažít tak chutný táborák jako kdysi, držte se našeho návodu. Podíváme se na rozdíl mezi špekáčkem a buřtem, ukážeme si, jak na správné naříznutí a poradíme, kde se vám špekáček nejlépe opeče.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Letos na gril: jedině mleté kuřecí maso

Kuřecí maso patří mezi nejoblíbenější druh masa. Je chutné, lehce stravitelné a obsahuje mnoho tělu prospěšných látek. Drůbežářský závod Klatovy nabízí Kuřecí mleté maso stehenní 100% masa, které nyní můžete zakoupit v obchodech Lidl, Tesco Kaufland. Díky kvalitnímu zpracování a dodržování přesných zásad při zpracování výrobku se jedná o jedno z nejkvalitnějších mletých mas na českém trhu. Šťavnatý, chutný a přitom lehký hamburger z Drůbežářského závodu Klatovy je vrcholem každé grilovací sezony. A navíc: najdete zde i tipy na veřejná grilovací místa ve vybraných městech České republiky!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy