REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nektarinky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Samosprašný, opadavý strom vysoký až 5 m. Plody má velké do 8 cm, zelenožluté, oranžové nebo červené, jsou bohaté na vitamín A, draslík a niacin, také obsahují riboflavin a vitamín C.


Encyklopedie ovoce: Jádroviny a peckovinyLatinsky: Persica vulgaris convar. Laevis

I když jsou nektarinky pohou odvozeninou broskví, je tu několik malých, ale pozoruhodných rozdílů. Nektarinky nejsou tak otužilé a jejich pěstování je obtížnější, než pěstování broskví. Plody jsou v průměru menší. Dužina je tuhá, spíše švestkovité konzistence. Kromě vyzrálé broskve cítíme v nektarinkách ještě zvláštní, osobitou a velmi výraznou chuť, připomínající hrozny. Některé starší odrůdy nektarinek se od broskví liší i zbarvením, neboť na žlutém nebo zeleném podkladě mají mají zelenkavý, někdy dokonce purpurový nádech. Nejnápadnější ovšem na nektarinkách je, že jejich slupka postrádá jemné chmýří, které je pro broskve tak typické, ale naopak je hladká a lesklá, takže plody se podobají velkým zaskulaceným švestkám.

Už Darvin si povšiml, že broskvoně občas spontánně plodí nektarinky a naopak; zaznamenal dokonce případ stromu nektarinky, na němž se urodil plod, který byl zpoloviny broskev a zpoloviny nektarinka a nakonec se přeměnil v broskev.

První, i když nepřímá zmínka o nektarinkách pochází od Ciezy de Leon z počátku 16. století. V současné době se šlechtí celá řada nových kultivarů. Podle pozorování cestovatelů se po celém světě, kde se pěstují broskve, vyskytují i místní odrůdy nektarinek. Zdá se tedy, že jejich spontánní vznik není veskutečnosti žádnou vzácností.

Bělomasá odrůda Early Rives je nejčasnější. Po ní dozrává John Rives a Lord Napier, chutná odrůda s bílou dužinou, po které následuje Elruge. Pozdní Pineapple v chladnějších oblastech často nestačí dozrát.

Nektarinky se mohou zpracovávat podobně jako broskve, díky hladké slupce a tuhé dužnině jsou však vhodnějším stolním ovocem. I někteří alergici jásají, protože právě chloupky, které chybí nektarinkám a jsou tak typické pro broskve, jim většinou dělají velké problémy. Broskve nemohou jíst, nebo jen oloupané, zato na nektarinkách si mohou pochutnávat bez strachu, že budou mít alergickou reakci (bohužel části lidí dráždí i hladká slupka nektarinek).

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Vyzkoušejte burratu – italský sýr plný překvapení

Košík.cz představuje další přírůstek do své privátní řady Authentic, která klade důraz na prvotřídní kvalitu, poctivé zpracování a jasný původ surovin. Novinkou jsou italské sýry od Antonia Manieriho, který se řemeslu naučil v městečku Venosa v Itálii od svého dědečka sýraře. Svoje zkušenosti využil o několik let později v Praze, kde s ženou otevřel populární kavárničku se sýrárnou Latteria di Antonio. Základem jeho sýrů, stejně jako u dalších Authentic produktů, je poctivá ruční práce. Antonio zpracovává mléko z farmy Voděrádky v Říčanech, ze kterého vznikají pravé italské sýry lahodné chuti.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy