REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nektarinky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Samosprašný, opadavý strom vysoký až 5 m. Plody má velké do 8 cm, zelenožluté, oranžové nebo červené, jsou bohaté na vitamín A, draslík a niacin, také obsahují riboflavin a vitamín C.


Encyklopedie ovoce: Jádroviny a peckovinyLatinsky: Persica vulgaris convar. Laevis

I když jsou nektarinky pohou odvozeninou broskví, je tu několik malých, ale pozoruhodných rozdílů. Nektarinky nejsou tak otužilé a jejich pěstování je obtížnější, než pěstování broskví. Plody jsou v průměru menší. Dužina je tuhá, spíše švestkovité konzistence. Kromě vyzrálé broskve cítíme v nektarinkách ještě zvláštní, osobitou a velmi výraznou chuť, připomínající hrozny. Některé starší odrůdy nektarinek se od broskví liší i zbarvením, neboť na žlutém nebo zeleném podkladě mají mají zelenkavý, někdy dokonce purpurový nádech. Nejnápadnější ovšem na nektarinkách je, že jejich slupka postrádá jemné chmýří, které je pro broskve tak typické, ale naopak je hladká a lesklá, takže plody se podobají velkým zaskulaceným švestkám.

Už Darvin si povšiml, že broskvoně občas spontánně plodí nektarinky a naopak; zaznamenal dokonce případ stromu nektarinky, na němž se urodil plod, který byl zpoloviny broskev a zpoloviny nektarinka a nakonec se přeměnil v broskev.

První, i když nepřímá zmínka o nektarinkách pochází od Ciezy de Leon z počátku 16. století. V současné době se šlechtí celá řada nových kultivarů. Podle pozorování cestovatelů se po celém světě, kde se pěstují broskve, vyskytují i místní odrůdy nektarinek. Zdá se tedy, že jejich spontánní vznik není veskutečnosti žádnou vzácností.

Bělomasá odrůda Early Rives je nejčasnější. Po ní dozrává John Rives a Lord Napier, chutná odrůda s bílou dužinou, po které následuje Elruge. Pozdní Pineapple v chladnějších oblastech často nestačí dozrát.

Nektarinky se mohou zpracovávat podobně jako broskve, díky hladké slupce a tuhé dužnině jsou však vhodnějším stolním ovocem. I někteří alergici jásají, protože právě chloupky, které chybí nektarinkám a jsou tak typické pro broskve, jim většinou dělají velké problémy. Broskve nemohou jíst, nebo jen oloupané, zato na nektarinkách si mohou pochutnávat bez strachu, že budou mít alergickou reakci (bohužel části lidí dráždí i hladká slupka nektarinek).

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

10 tipů pro zdravější stravování v roce 2021: Jak odlehčit jídelníček po vánočním hodování

Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení. Drastické omezení stravy většinou vede k nechvalně známému jojo efektu. Znovu nabrání ztracené váhy může navíc demotivovat natolik, že jediným výsledkem bývá návrat k původním stravovacím návykům. Existuje však několik základních pravidel, které pomohou nejen se shozením přebytečných kil, ale také k větší pestrosti jídelníčku.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Zdravé pečení může být chutné, ale je třeba vědět, jak na něj

Nabídkou zdravých dortů se zaplnily tabule kaváren i restaurací. Přijít do podniku, který by nenabízel chutný zdravý dort, se dnes už jen tak nestane. Možná že jste zdravým dortům v oblíbené kavárně dali šanci a oblíbili si je, jen doma je ne a ne upéct. Profesionální cukrářka Olga Ceralová potvrzuje, že u zdravého pečení opravdu záleží, jestli víte, jak na něj.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy