REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nektarinky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Samosprašný, opadavý strom vysoký až 5 m. Plody má velké do 8 cm, zelenožluté, oranžové nebo červené, jsou bohaté na vitamín A, draslík a niacin, také obsahují riboflavin a vitamín C.


Encyklopedie ovoce: Jádroviny a peckovinyLatinsky: Persica vulgaris convar. Laevis

I když jsou nektarinky pohou odvozeninou broskví, je tu několik malých, ale pozoruhodných rozdílů. Nektarinky nejsou tak otužilé a jejich pěstování je obtížnější, než pěstování broskví. Plody jsou v průměru menší. Dužina je tuhá, spíše švestkovité konzistence. Kromě vyzrálé broskve cítíme v nektarinkách ještě zvláštní, osobitou a velmi výraznou chuť, připomínající hrozny. Některé starší odrůdy nektarinek se od broskví liší i zbarvením, neboť na žlutém nebo zeleném podkladě mají mají zelenkavý, někdy dokonce purpurový nádech. Nejnápadnější ovšem na nektarinkách je, že jejich slupka postrádá jemné chmýří, které je pro broskve tak typické, ale naopak je hladká a lesklá, takže plody se podobají velkým zaskulaceným švestkám.

Už Darvin si povšiml, že broskvoně občas spontánně plodí nektarinky a naopak; zaznamenal dokonce případ stromu nektarinky, na němž se urodil plod, který byl zpoloviny broskev a zpoloviny nektarinka a nakonec se přeměnil v broskev.

První, i když nepřímá zmínka o nektarinkách pochází od Ciezy de Leon z počátku 16. století. V současné době se šlechtí celá řada nových kultivarů. Podle pozorování cestovatelů se po celém světě, kde se pěstují broskve, vyskytují i místní odrůdy nektarinek. Zdá se tedy, že jejich spontánní vznik není veskutečnosti žádnou vzácností.

Bělomasá odrůda Early Rives je nejčasnější. Po ní dozrává John Rives a Lord Napier, chutná odrůda s bílou dužinou, po které následuje Elruge. Pozdní Pineapple v chladnějších oblastech často nestačí dozrát.

Nektarinky se mohou zpracovávat podobně jako broskve, díky hladké slupce a tuhé dužnině jsou však vhodnějším stolním ovocem. I někteří alergici jásají, protože právě chloupky, které chybí nektarinkám a jsou tak typické pro broskve, jim většinou dělají velké problémy. Broskve nemohou jíst, nebo jen oloupané, zato na nektarinkách si mohou pochutnávat bez strachu, že budou mít alergickou reakci (bohužel části lidí dráždí i hladká slupka nektarinek).

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy