REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nektarinky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Samosprašný, opadavý strom vysoký až 5 m. Plody má velké do 8 cm, zelenožluté, oranžové nebo červené, jsou bohaté na vitamín A, draslík a niacin, také obsahují riboflavin a vitamín C.


Encyklopedie ovoce: Jádroviny a peckovinyLatinsky: Persica vulgaris convar. Laevis

I když jsou nektarinky pohou odvozeninou broskví, je tu několik malých, ale pozoruhodných rozdílů. Nektarinky nejsou tak otužilé a jejich pěstování je obtížnější, než pěstování broskví. Plody jsou v průměru menší. Dužina je tuhá, spíše švestkovité konzistence. Kromě vyzrálé broskve cítíme v nektarinkách ještě zvláštní, osobitou a velmi výraznou chuť, připomínající hrozny. Některé starší odrůdy nektarinek se od broskví liší i zbarvením, neboť na žlutém nebo zeleném podkladě mají mají zelenkavý, někdy dokonce purpurový nádech. Nejnápadnější ovšem na nektarinkách je, že jejich slupka postrádá jemné chmýří, které je pro broskve tak typické, ale naopak je hladká a lesklá, takže plody se podobají velkým zaskulaceným švestkám.

Už Darvin si povšiml, že broskvoně občas spontánně plodí nektarinky a naopak; zaznamenal dokonce případ stromu nektarinky, na němž se urodil plod, který byl zpoloviny broskev a zpoloviny nektarinka a nakonec se přeměnil v broskev.

První, i když nepřímá zmínka o nektarinkách pochází od Ciezy de Leon z počátku 16. století. V současné době se šlechtí celá řada nových kultivarů. Podle pozorování cestovatelů se po celém světě, kde se pěstují broskve, vyskytují i místní odrůdy nektarinek. Zdá se tedy, že jejich spontánní vznik není veskutečnosti žádnou vzácností.

Bělomasá odrůda Early Rives je nejčasnější. Po ní dozrává John Rives a Lord Napier, chutná odrůda s bílou dužinou, po které následuje Elruge. Pozdní Pineapple v chladnějších oblastech často nestačí dozrát.

Nektarinky se mohou zpracovávat podobně jako broskve, díky hladké slupce a tuhé dužnině jsou však vhodnějším stolním ovocem. I někteří alergici jásají, protože právě chloupky, které chybí nektarinkám a jsou tak typické pro broskve, jim většinou dělají velké problémy. Broskve nemohou jíst, nebo jen oloupané, zato na nektarinkách si mohou pochutnávat bez strachu, že budou mít alergickou reakci (bohužel části lidí dráždí i hladká slupka nektarinek).

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy