REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Největší množství alkoholu v krvi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Největší množství alkoholu v krvi zaznamenali na štětínské záchytce v Polsku v roce 1993. Ačkoli podle lékařů je 5 promile alkoholu smrtelných, tento návštěvník měl neuvěřitelných 7,9 promile, rovněž bez smrtelného konce. Před ním zde měli „zákazníka” se 6,1 promile v krvi.

Pětatřicetiletý Polák měl velké štěstí. Počátkem prosince 2004 zřejmě neudržel na uzdě svou náklonnost k alkoholu a na večírku „nabral” 12,3 promile. Zhruba trojnásobně tak překročil smrtelnou dávku. Muž z vesnice nedaleko Varšavy přežil nejen svou opilost ale i srážku s autem.

Neuvěřitelných 4,78 promile alkoholu naměřili lékaři 47 letému řidiči z Třebíčska, který tragicky zahynul na následky jím způsobené dopravní nehody u Dlouhé Brtnice na Jihlavsku. Policisté nevěřili svým očím, když se jim do ruky dostaly výsledky zmíněného testu. Podle nich by už musel být mrtev jen po samém požití tohoto množství alkoholu, neboť takové množství je již samo o sobě smrtelné.

Arrak – destilát z rýže, cukrové třtiny nebo kokosové šťávy, někdy i z melasy cukrové třtiny původem z Indie. Největším výrobcem je ostrov Jáva, nejznámější značka Batavia Arrak. Arrak se hodí k přípravě grogu a punče. Je bezbarvý nebo slabě nažloutlý s jemnou rumovou příchutí. Arrak je destilovaný z rýžového kalu a často také z cukrové třtiny.

Největší spotřeba alkoholu v Evropě na obyvatele a litr alkoholu je v Portugalsku 11,2 litru, 2. místo Francie – 11,1 litru, 3. místo Německo 10,7 litru a 4. místo Česká republika 10,7 litru. Na posledním místě je Island 3,7 litru alkoholu na obyvatele.

Červen 2004

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy