REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nejoblíbenější svátky v roce se blíží! Dodejte Vánocům nový rozměr a pochutnejte si netradičně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Někdo nedá dopustit na tradiční štědrovečerní menu, někdo zase v kuchyni spíše rád experimentuje. Pokud se řadíte mezi ty, kteří si rádi dopřejí něco neobvyklého a kterým klasický bramborový salát s kaprem už na vánoční tabuli nic moc neříká, popusťte uzdu fantazii a zkuste sváteční večeři letos jinak. Uvidíte, že naše tipy na neotřelé bramborové saláty potěší i ty nejzarytější milovníky osvědčených kombinací!


Kdo by nemiloval všechny ty vánoční dobroty, jichž jsme se celý rok nemohli dočkat? Pokud ale chcete, aby bylo vaše sváteční menu skutečně vytříbené, myslete na to, že se vyplatí vybírat pořádnou kvalitu. Produkty ekologického zemědělství, které v supermarketech poznáte podle označení log biolistu nebo biozebry, vám ji jednoznačně zaručí. Ať už vybíráte maso, ovoce, zeleninu nebo jiné biopotraviny, můžete si být jisti, že se jejich produkce řídí přísnou národní i evropskou legislativou, na jejíž dodržování dohlíží čtyři kontrolní organizace: KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont. Ekologičtí producenti podstupují pravidelné kontroly na všech stupních od výrobců až po obchodníky, které zajišťují dodržování předpisů. A jelikož jsou podmínky pro produkci opravdu přísné a ekologičtí zemědělci na ochranu rostlin využívají výhradně biologické prostředky, vysoké náklady na pěstování ovlivňují také cenotvorbu. Chcete se o světě biopotravin dozvědět více? Mrkněte na stránky myjsmebio.cz!

Biopotraviny můžete kromě supermarketů nakoupit také přímo u zdroje – na ekofarmách! Pokud byste rádi některou z nich navštívili a svět ekologického zemědělství tak poznali ještě o něco víc, navštivte kamprobio.cz a lovime.bio, kde najdete jejich seznam. Pomocí interaktivní mapy vyhledáte ty, které se nachází ve vašem blízkém okolí a zároveň se dozvíte, co aktuálně nabízí. Vyzkoušet můžete třeba farmu Vařejkův Dvůr. Najdete ji nedaleko Žďáru nad Sázavou a seženete zde velké množství zeleniny, ovoce, ale také například mléčných výrobků v bio kvalitě. Více se o farmě dozvíte na varejkuvdvur.cz.

 

Podrobné recepty k tomuto článku se objeví po kliknutí na příslušný název receptu nebo jeho fotografii!

 

 

 

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Více, nejen o BIO, se dozvíte v článku zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy