REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak na tradiční vánoční tabuli?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základem štědrovečerní večeře není jen kapr a polévka, ale také slavnostně prostřený stůl. Ten dokáže vyzdvihnout výjimečnost okamžiku a navodit správnou sváteční atmosféru. Nechte se inspirovat pár jednoduchými tipy a vykouzlete si tradiční vánoční stolování, jaké připravovaly naše babičky.


Nepodceňujte „maličkosti“

Navzdory tomu, co se může jevit jako banalita, nepodceňujte základní otázku – kolik budete mít vlastně hostů. Vyhnete se tak nepříjemným překvapením v podobě chybějícího talíře, příboru či dokonce porce.

 

 

Vyberte si správnou barvu

Dalším důležitým bodem je rozhodnout se, v jakém duchu a v jakém barevném provedení se celé stolování ponese. I když se vám tato otázka může zdát zbytečná a možná dokonce přehnaná, rozhodně byste neměli estetickou stránku stolování podceňovat. Zvlášť když se jedná o tak výjimečný večer, jakým je ten štědrovečerní. Zkuste všechno sladit do jedné barvy, tónu nebo stylu. Ne nadarmo se říká, že méně je někdy více. A pokud si všechno dopředu naplánujete a promyslíte, v den „D“ budete v menším stresu a přípravy půjdou lépe od ruky.

 

Dva dny před

Přibližně dva dny před dnem „D“ přejděte k praktické stránce. Nakoukněte do skříně a šuplíků, zkontrolujte ubrusy a prostírání. Pokud nebyly dlouho používané, tak je přeperte a pokud je to možné, tak i naškrobte. Škrob prostírání nejen vybělí, ale dodá mu též příjemnou vůni a vám ulehčí práci při žehlení. Také se přesvědčte, jestli máte všechno, co si slavnostní tabule vyžaduje:

  • vánoční ubrus
  • látkové ubrousky
  • držáky na ubrousky
  • talíře – máte kompletní servis pro daný počet hostů?
  • mísy na servírování pokrmů – promyslete si taky, jakým způsobem je na stole rozložíte
  • příbor – bude dost na každý chod a pro každého hosta?
  • květy, ovoce nebo něco zeleného
  • ozdoby
 

Den před

Den před slavnostním okamžikem si můžete připravit některé pokrmy, které potřebují odležet. Je to také pravý čas na upečení vánočky. Pokud si chcete připravit skutečně klasický a tradiční vánoční stůl, právě vánočka by neměla chybět. Symbolizuje totiž rodinu a pevné pouto. Většinou byla upletená z devíti copů, přičemž každý měl svůj tradiční recept. Někdo přidává sušené ovoce, někdo oříšky, a někde ji připravují úplně obyčejnou bez jakékoliv náplně.

 

Den „D“

Přípravu tabule zahájíte vyžehlením ubrusu a látkových ubrousků. Potom se pustíte do středové dekorace stolu, ta totiž udává celkovou náladu stolování. Už naše babičky připravovaly stůl tak, aby nemusely od večeře vstávat. Říkalo se totiž, že ten, kdo od stolu vstane, za rok už k němu nezasedne. Bohatost a hojnost stolu dávala též lidem naději, že i následující rok bude bohatý. Pokud se budete chtít držet tradice a dekorace se vám na stůl už nevejde, vytvořte si jen drobné ozdůbky anebo mísy jednoduše naplňte ovocem a ořechy. Ty jsou krásné a ozdobné samy o sobě!

 

Tip na vyzkoušený recept:  TRADIČNÍ VÁNOČKA

Ingredience:

  • 400g polohrubé mouky
  • 70g mletých ořechů (libovolných)
  • 1 droždí
  • 80g cukru krystal
  • 150 – 200 ml vlažného mléka
  • 100g másla
  • 3 žloutky a jedno vejce na potření
  • ždibec soli
  • vanilka (nebo vanilkový cukr)
  • 50 g sekaných mandlí + mandlové lupínky na posypání
  • 50 g vlašských ořechů

Postup:

Do mísy kuchyňského robotu přesejte mouku (pro větší nadýchanost těsta), do středu rozdrobte droždí, zalejte ho asi 2 lžícemi vlažného mléka a posypte trochou cukru a mouky. Kvásek takto nechte asi deset minut odpočívat. Potom postupně do mísy přidejte též ostatní přísady a zpracovávejte, dokud nezískáte vláčné, mírně lepkavé těsto.

Dejte do mísy na kynutí a odložte na teplejší místo alespoň na hodinu, aby nakynulo. Po vykynutí ho položte na vál, rozdělte na potřebné množství copů, které potom zapleťte. Hotové vánočky či věnce položte na plech vyložený papírem na pečení, potřete vejcem a posypte mandlemi. Na plechu nechte ještě dalších 20 minut při teplotě 180°C a potom snižte teplotu na 160°C a pečte dalších 20 minut. Pokud vám vánočka začne příliš hnědnout, přikryjte ji svrchu papírem na pečení.

 

 

Tipy a recept pro vás připravila Martina Schmidtová z blogu Tinajedoma, víc vánočních inspirací najdete na blog.kitchenaid.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Konec vánočnímu shonu! Začněte letos s přípravou cukroví včas

Vánoce se blíží mílovými kroky a sladké dobroty v podobě voňavého cukroví jsou jejich neodmyslitelnou součástí. S některými druhy je ideální začít s předstihem, jiné stačí připravit těsně před Štědrým dnem. Vyhněte se předvánočnímu stresu a upečte si s námi cukroví, které si nejlépe vychutnáte pořádně odleželé!

číst dále ...

Poctivý podzimní vývar krok za krokem

Barevné podzimní dny plné sluníčka již vystřídalo sychravé počasí, které pomalu ale jistě hlásí příchod zimy. Buďte na pochmurné období připraveni a dopřejte vašemu tělu ty správné vitamíny, aby se mohlo bránit nejrůznějším nachlazením. Připravte si poctivý vývar, který obsahuje řadu prospěšných minerálů a pokud nebudete šetřit zeleninou, tak i vitaminů. Prozradíme vám, jak připravit ten nejlepší!

číst dále ...

Vánoční řízečky vyladěné k dokonalosti

Štědrovečerní tabule je v každé rodině jiná, ale vždy jde o nejslavnostnější večeři celého roku a podle toho by měla vypadat i chutnat. Tradiční bramborový salát, rybí nebo hrachová polévka, losos, smažený kapr či křupavé lehké kuřecí řízky, všechny tyto pokrmy mají jedno společné, jsou připravovány s láskou a precizností pro své nejbližší. Drůbežářský závod Klatovy přináší tipy pro milovníky kuřecího masa, kteří si chtějí připravit na štědrovečerní stůl lehké a šťavnaté řízky, po kterých se jen zapráší.

číst dále ...

Hřejivé, vydatné a lokální: Vyzkoušejte listopadové recepty

Listopad je pro mnohé z nás měsícem studených dní a brzkých večerů, kdy bychom nejraději trávili čas zachumlaní celý den do deky. Zažeňte chmury s naší porcí listopadových receptů, které vás krásně zahřejí a dodají vám energii. Ve všech receptech hrají prim lokální produkty, které si v roce 2021 vysloužily značku kvality Regionální potravina, oceňující jen ty nejlepší výrobky napříč regiony. Tentokrát jsme zařadili lesní špek, který Michal Šnebergr vyrábí v Pošumaví, lahodný sýr z Kryzanovy farmy v jižních Čechách, tvaroh z Vysočiny a na závěr tradiční tvargle z Olomouckého kraje. Přejeme dobrou chuť!

číst dále ...

Lahodný podzimní štrůdl ze sezónních jablek: Víte, jak na ten nejlahodnější?

Štrůdl nebo jinými slovy jablečný závin, je známý od nepaměti. Přestože pochází od našich jižních sousedů, stal se oblíbeným natolik, že ho považujeme téměř za národní pokrm. S rozinkami, se skořicí, ořechy i s jablky nebo tvarohem – variant existuje nespočet a recepty se většinou dědí z generace na generaci. Vyzkoušejte si společně s námi recept na nefalšovaný jablečný závin tak, jak ho znáte od dětství – jemné, křupavé těsto a plněný velkými kousky jablek se skořicí a opraženou strouhankou!

číst dále ...

Vepřové maso jako klasika české kuchyně

Snad žádné jiné maso se na českých jídelníčcích neobjevuje tak často jako vepřové. Každý z nás ho za rok sní kolem 43 kg, což je více než polovina celkového množství masa, které zkonzumujeme. Vepřové ale není jen krkovice či plec, v kuchyni nabízí opravdu široké možnosti využití.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy