REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nejlepší Svačina roku s Rio Mare je ze Slavkova u Brna

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Praha, 5. prosince 2018 – První místo v 6. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare získala Aneta Vyhnánková z Integrované střední školy Slavkov u Brna. Vítězka vyhrála poukaz na ceny v hodnotě 7 000 Kč. Kulinářské umění předvedlo ve finále 15 nejlepších kuchařů z celé České republiky a celkem byly rozdány ceny v hodnotě 45 000 Kč. Úkolem soutěžících bylo připravit zdravou a originální svačinu s využitím tuňákových produktů Rio Mare.


Vítězka Aneta Vyhnánková ze Slavkova u Brna připravila recept Tuňákové Rio Mare panini Pepka námořníka. Druhé místo a poukaz na 5 000 Kč získal František Horáček z Děčína. Na třetím místě, ohodnoceném poukazem na 3 000 Kč, se umístil Lukáš Záruba ze Znojma. Zvláštní cenu Rio Mare v hodnotě 5 000 Kč obdržela Lucie Sochorová z Havlíčkova Brodu. Rio Mare cenu veřejnosti, kterou hlasováním udělili fanoušci na facebookových stránkách Rio Mare, vyhrála Aneta Vyhnánková. Vítězka a vítězná škola z veřejného hlasování se podělily o produkty Rio Mare v hodnotě 5 000 Kč.

 

 
Do letošního ročníku se přihlásilo rekordních 141 studentů ze 43 středních škol zaměřených na gastronomii. O finalistech a vítězích rozhodovala odborná porota složená z garanta soutěže Mistra kuchaře Vladimíra Picky, šéfkuchaře restaurace Aureole Jiřího Krále a šéfkuchaře kuchařského studia Atelier Culinari Vladislava Stupariče. Druhou porotu tvořili zástupci pořadatele soutěže a foodbloggerka Eva Ehrenbergerová.

„Během šesti let trvání soutěže se do kuchařského klání zapojilo již více než 700 studentů z desítek českých středních škol. Takový zájem jen potvrzuje, že mladé kuchařky a kuchaře naše soutěž baví a inspiruje, a že tuňák Rio Mare je ideálním produktem pro přípravu lehkých, chutných a zdravých receptů,“ říká Jan Jedlička, marketingový manažer společnosti Bolton Czechia.

Živé finále soutěže Svačina roku s Rio Mare, které moderovala herečka a kuchařka Markéta Hrubešová, se konalo v gastronomickém studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích. Celostátní gastronomickou soutěž pořádá společnost Bolton Czechia, která je výhradním distributorem tuňákových výrobků Rio Mare v České republice.

 

 
1. místo: Aneta Vyhnánková, Integrovaná střední škola Slavkov u Brna

Vítězný recept:

Tuňákové Rio Mare panini Pepka námořníka

Suroviny na 4 porce: Těsto na bagety: 10 lžic hladké mouky, lžička droždí, ½ lžičky cukru, 5 lžic vody, hrstka baby špenátu, lžíce extra panenského olivového oleje Monini, trocha soli na dochucení; Náplň: konzervu tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, 50 g banánové šalotky, 24 g sušených rajčat, 2 vejce, 100 g mozzarelly, 2 lžíce krájených rajčat, hrst polníčku, bazalku a sůl a pepř na dochucení; Avokádová pomazánka: 60 g avokáda, 3 lžíce lučiny, 1,5 lžíce zakysané smetany, lžičku italského pesta Arisi, sůl a pepř na dochucení; Salát: 80 g avokáda, hrstku baby špenátu, 50 g rajčat, lžíci extra panenského olivového oleje, citronovou šťávu LiMMi, sůl a pepř na dochucení.

Postup: Připravíme si těsto na panini a přidáme nasekaný špenát a pomocí robotu vytvoříme vláčné těsto. Připravíme bochánky, necháme kynout, vykrájíme příslušné tvary, necháme opět kynout a dáme péct cca 10 minut při 200°C. Pak si připravíme avokádovou pomazánku z avokáda, lučiny, zakysané smetany, ochutíme pestem Arisi, solí a pepřem. Na pánvi zpěníme šalotku, přidáme nakrájená sušená rajčata, tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, spojíme vejcem, a rozdělíme do příslušných tvarů. Poté poklademe nakrájenou bazalkou a mozzarellou a přikryjeme pokličkou. Sýr nám spojí tuňákovou směs. Pečivo rozřízneme, potřeme avokádovou pomazánkou, vložíme upraveného tuňáka Rio Mare, lístky špenátu a bazalky a plátek rajčete. Poté přiklopíme a krátce zapečeme v kontaktním grilu. Z extra panenského olivového oleje Monini a citrónové šťávy LiMMi, soli a pepře připravíme zálivku, kterou promícháme se špenátem, avokádem a rajčaty. Podáváme ve slupce od avokáda.

 

 

Poznámka redakce:

Společnost BOLTON CZECHIA je dceřinou firmou skupiny Bolton Group, která je dynamicky rostoucí mezinárodní společností vyrábějící a uvádějící na trh širokou řadu vysoce kvalitních spotřebních výrobků, jež jsou přítomny ve více než 125 zemích světa. Klíčovou potravinářskou značkou Bolton Czechia je Rio Mare. Mezi další výrobky z portfolia Bolton Czechia pro Českou republiku patří zejména extra panenské olivové oleje Monini, krájená rajčata a pyré Mutti, prémiové italské těstoviny Rummo, italská pesta Arisi, šťáva ze sicilských citronů LiMMi, balsamikové octy Ponti a japonské sójové omáčky Kikkoman. Více na www.boltonczechia.cz

 

Garant soutěže a předseda odborné poroty Vladimír Picka:

Po vyučení v oboru kuchař a absolvování hotelové školy působil na mnoha odborných pracovištích a v odborném školství. V současné době se věnuje hlavně vzdělávací a konzultační činnosti v oblasti studené kuchyně, soutěžní a kreativní gastronomie. Snaží se pomáhat především při výchově mladé kuchařské generace. Některé dosažené úspěchy: Zlatá a stříbrná medaile Gastroprág; titul Mistr kuchař; bronzová medaile z Olympiády kuchařů v Berlíně; nositel zlaté medaile M. D. Retigové. Více na www.kucharskestudio.eu

 

Člen odborné poroty Jiří Král:

V roce 1996 získal titul Kuchař roku České republiky. V letech 1996 až 2008 byl členem a kapitánem národního týmu kuchařů AKC ČR. Za tu dobu získal mnoho medailí na mezinárodních gastronomických soutěžích. Vařil světovým businessmenům, prezidentům, králům a královnám. Od roku 2004 do roku 2010 působil jako šéfkuchař prezidenta a prezidentské kanceláře ČR. V současné době je Viceprezidentem gastronomie AHR ČR, jako šéfkuchař otevřel a vede pražskou restauraci Aureole. Již popáté získal prestižní ocenění od průvodce Michelin „Bib Gourmand“. A pro rok 2016 získal titul „Restauratér roku“. Aureole se stala velmi známou a oblíbenou restaurací díky gastronomii stylu Fusion Cuisine. Více na www.aureole.cz

 

Člen odborné poroty Vladislav Stuparič:

Šéfkuchař a majitel kuchařského studia Atelier Culinary, které otevřel v Praze v roce 2008.  Byl kapitánem národního a juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů ČR. Získal bronzovou a stříbrnou medaili z kuchařské olympiády v Berlíně. Je akreditovaným komisařem pro mezinárodní soutěže pořádané Světovou asociací kuchařských svazů. Již 10 let se věnuje foodstylingu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Češi se pomalu vrací k rybám. Nejoblíbenější je kapr a losos

Ryby si opět nachází své místo v českých jídelníčcích. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu, podle které Češi ročně snědí přes půldruhého kila rybího masa. Nejčastěji se ryby na našich talířích objevují o Vánocích. Zde se ale střetává tradice s moderní kuchyní, a zatímco část strávníků nedá dopustit na kapra, stále častěji ho na štědrovečerní tabuli nahrazuje losos.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu? Vsaďte na oblíbené dipy

Občas se to stane každému z nás. Návštěva už přešlapuje za dveřmi a mezitím, co nám v hlavě vzniká plán na degustační menu, obrátíme lednici vzhůru nohama. Kde nic, tu nic. Hosté už zaujímají pozice na sedačce a stůl pořád zeje prázdnotou. Nepanikařte, situaci vždy zachrání jakýkoliv chutný dip. A my pro vás máme rovnou tři rychlé recepty ze surovin, které doma najdete vždycky.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy