REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nejlepší Svačina roku s Rio Mare je ze Slavkova u Brna

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Praha, 5. prosince 2018 – První místo v 6. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare získala Aneta Vyhnánková z Integrované střední školy Slavkov u Brna. Vítězka vyhrála poukaz na ceny v hodnotě 7 000 Kč. Kulinářské umění předvedlo ve finále 15 nejlepších kuchařů z celé České republiky a celkem byly rozdány ceny v hodnotě 45 000 Kč. Úkolem soutěžících bylo připravit zdravou a originální svačinu s využitím tuňákových produktů Rio Mare.


Vítězka Aneta Vyhnánková ze Slavkova u Brna připravila recept Tuňákové Rio Mare panini Pepka námořníka. Druhé místo a poukaz na 5 000 Kč získal František Horáček z Děčína. Na třetím místě, ohodnoceném poukazem na 3 000 Kč, se umístil Lukáš Záruba ze Znojma. Zvláštní cenu Rio Mare v hodnotě 5 000 Kč obdržela Lucie Sochorová z Havlíčkova Brodu. Rio Mare cenu veřejnosti, kterou hlasováním udělili fanoušci na facebookových stránkách Rio Mare, vyhrála Aneta Vyhnánková. Vítězka a vítězná škola z veřejného hlasování se podělily o produkty Rio Mare v hodnotě 5 000 Kč.

 

 
Do letošního ročníku se přihlásilo rekordních 141 studentů ze 43 středních škol zaměřených na gastronomii. O finalistech a vítězích rozhodovala odborná porota složená z garanta soutěže Mistra kuchaře Vladimíra Picky, šéfkuchaře restaurace Aureole Jiřího Krále a šéfkuchaře kuchařského studia Atelier Culinari Vladislava Stupariče. Druhou porotu tvořili zástupci pořadatele soutěže a foodbloggerka Eva Ehrenbergerová.

„Během šesti let trvání soutěže se do kuchařského klání zapojilo již více než 700 studentů z desítek českých středních škol. Takový zájem jen potvrzuje, že mladé kuchařky a kuchaře naše soutěž baví a inspiruje, a že tuňák Rio Mare je ideálním produktem pro přípravu lehkých, chutných a zdravých receptů,“ říká Jan Jedlička, marketingový manažer společnosti Bolton Czechia.

Živé finále soutěže Svačina roku s Rio Mare, které moderovala herečka a kuchařka Markéta Hrubešová, se konalo v gastronomickém studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích. Celostátní gastronomickou soutěž pořádá společnost Bolton Czechia, která je výhradním distributorem tuňákových výrobků Rio Mare v České republice.

 

 
1. místo: Aneta Vyhnánková, Integrovaná střední škola Slavkov u Brna

Vítězný recept:

Tuňákové Rio Mare panini Pepka námořníka

Suroviny na 4 porce: Těsto na bagety: 10 lžic hladké mouky, lžička droždí, ½ lžičky cukru, 5 lžic vody, hrstka baby špenátu, lžíce extra panenského olivového oleje Monini, trocha soli na dochucení; Náplň: konzervu tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, 50 g banánové šalotky, 24 g sušených rajčat, 2 vejce, 100 g mozzarelly, 2 lžíce krájených rajčat, hrst polníčku, bazalku a sůl a pepř na dochucení; Avokádová pomazánka: 60 g avokáda, 3 lžíce lučiny, 1,5 lžíce zakysané smetany, lžičku italského pesta Arisi, sůl a pepř na dochucení; Salát: 80 g avokáda, hrstku baby špenátu, 50 g rajčat, lžíci extra panenského olivového oleje, citronovou šťávu LiMMi, sůl a pepř na dochucení.

Postup: Připravíme si těsto na panini a přidáme nasekaný špenát a pomocí robotu vytvoříme vláčné těsto. Připravíme bochánky, necháme kynout, vykrájíme příslušné tvary, necháme opět kynout a dáme péct cca 10 minut při 200°C. Pak si připravíme avokádovou pomazánku z avokáda, lučiny, zakysané smetany, ochutíme pestem Arisi, solí a pepřem. Na pánvi zpěníme šalotku, přidáme nakrájená sušená rajčata, tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, spojíme vejcem, a rozdělíme do příslušných tvarů. Poté poklademe nakrájenou bazalkou a mozzarellou a přikryjeme pokličkou. Sýr nám spojí tuňákovou směs. Pečivo rozřízneme, potřeme avokádovou pomazánkou, vložíme upraveného tuňáka Rio Mare, lístky špenátu a bazalky a plátek rajčete. Poté přiklopíme a krátce zapečeme v kontaktním grilu. Z extra panenského olivového oleje Monini a citrónové šťávy LiMMi, soli a pepře připravíme zálivku, kterou promícháme se špenátem, avokádem a rajčaty. Podáváme ve slupce od avokáda.

 

 

Poznámka redakce:

Společnost BOLTON CZECHIA je dceřinou firmou skupiny Bolton Group, která je dynamicky rostoucí mezinárodní společností vyrábějící a uvádějící na trh širokou řadu vysoce kvalitních spotřebních výrobků, jež jsou přítomny ve více než 125 zemích světa. Klíčovou potravinářskou značkou Bolton Czechia je Rio Mare. Mezi další výrobky z portfolia Bolton Czechia pro Českou republiku patří zejména extra panenské olivové oleje Monini, krájená rajčata a pyré Mutti, prémiové italské těstoviny Rummo, italská pesta Arisi, šťáva ze sicilských citronů LiMMi, balsamikové octy Ponti a japonské sójové omáčky Kikkoman. Více na www.boltonczechia.cz

 

Garant soutěže a předseda odborné poroty Vladimír Picka:

Po vyučení v oboru kuchař a absolvování hotelové školy působil na mnoha odborných pracovištích a v odborném školství. V současné době se věnuje hlavně vzdělávací a konzultační činnosti v oblasti studené kuchyně, soutěžní a kreativní gastronomie. Snaží se pomáhat především při výchově mladé kuchařské generace. Některé dosažené úspěchy: Zlatá a stříbrná medaile Gastroprág; titul Mistr kuchař; bronzová medaile z Olympiády kuchařů v Berlíně; nositel zlaté medaile M. D. Retigové. Více na www.kucharskestudio.eu

 

Člen odborné poroty Jiří Král:

V roce 1996 získal titul Kuchař roku České republiky. V letech 1996 až 2008 byl členem a kapitánem národního týmu kuchařů AKC ČR. Za tu dobu získal mnoho medailí na mezinárodních gastronomických soutěžích. Vařil světovým businessmenům, prezidentům, králům a královnám. Od roku 2004 do roku 2010 působil jako šéfkuchař prezidenta a prezidentské kanceláře ČR. V současné době je Viceprezidentem gastronomie AHR ČR, jako šéfkuchař otevřel a vede pražskou restauraci Aureole. Již popáté získal prestižní ocenění od průvodce Michelin „Bib Gourmand“. A pro rok 2016 získal titul „Restauratér roku“. Aureole se stala velmi známou a oblíbenou restaurací díky gastronomii stylu Fusion Cuisine. Více na www.aureole.cz

 

Člen odborné poroty Vladislav Stuparič:

Šéfkuchař a majitel kuchařského studia Atelier Culinary, které otevřel v Praze v roce 2008.  Byl kapitánem národního a juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů ČR. Získal bronzovou a stříbrnou medaili z kuchařské olympiády v Berlíně. Je akreditovaným komisařem pro mezinárodní soutěže pořádané Světovou asociací kuchařských svazů. Již 10 let se věnuje foodstylingu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy