REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nejlepší hovězí steak? Ten vyzrálý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Abyste si na steaku opravdu pochutnali, nemusíte chodit do luxusní restaurace. Výtečný kus hovězího připravíte i v pohodlí domova. Klíčem není tajný recept, ale především výběr správného masa a jeho vlastnosti. Prozradíme vám, na co si dát pozor. Až budete příště zvát přátele na podvečerní grilovačku, nemáte se čeho obávat.


Při nákupu hovězího je zásadní jeho původ – tedy z jakého plemene maso pochází a také kvalita krmiva a podmínky chovu. Pokud hledáte opravdu kvalitní kus, neleňte a zajeďte si pro něj přímo na bio farmu, kde krávy žijí v ideálních podmínkách. „V ekologickém chovu je skot chován na pastvě, což je pro zvířata přirozené. Zvířata také dostávají krmivo, pocházející z ekologické produkce. Maso je tak velmi kvalitní,“ poukázala Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Krmivo z ekologického zemědělství neobsahuje žádnou chemii, zbytky takových látek tak nezůstávají v mase Přirozené podmínky chovu také působí lépe proti nemocem a není nutná preventivní léčba.

 

 

Zásadní je také způsob porážky. Před poražením bývá skot z ekologicky šetrného zemědělství v místě ustájen, aby si zvykl na okolní prostředí a nebyl vystaven stresu. Stresové hormony se totiž vyplavují do masa a ničí jeho kvalitu. Maso z vystresovaného zvířete hůře zraje a někdy se také rychleji kazí. Několik hodin po porážce je maso považováno za „teplé“, v tomto stavu dobře váže vodu a je vhodné k výrobě uzenin. Následné anaerobní procesy způsobují tuhnutí a kus se v tu chvíli nehodí k žádné kulinářské úpravě. Aby maso získalo ty nejlepší vlastnosti, nechává se uzrát. Při zrání povoluje, získává křehkost, typickou vůni a chuť.

 

Co je to zrání?

Rozlišují se dva druhy zrání, a to suché a mokré ve vakuu. Při tradičnějším suchém procesu hovězí zraje na háku na jatkách v průvanu. Ideální podmínky vznikají při teplotě od 0 až do 2 °C, vzdušná vlhkost by měla dosahovat 70%. Povrch masa přirozeně zasychá, což zamezuje šíření mikroorganismů. Tato metoda není kvůli specifickým podmínkám vhodná pro domácnosti.

NÁŠ TIP: Výborný steak připravíte, pokud maso potřete olejem a položíte na rozpálený gril. S kouskem nehýbejte, pustí se sám. Jen na vás je, jaký stupeň propečení preferujete a zda váš steak bude rare, medium či well done.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Bílý jogurt bez laktózy od Hollandie jednoznačně vyhrál svou kategorii v soutěži Mlékárenský výrobek roku 2019

Bezlaktózový jogurt od české mlékárny Hollandia převálcoval svými kvalitami konkurenci v jedné z nejpočetněji obsazené kategorii soutěže Mlékárenský výrobek roku 2019. Produkty z mléka hodnotilo 23 nezávislých odborníků na konci dubna. Bílý jogurt bez laktózy si podmanil porotce především svou chutí, která je příjemně jogurtově kyselá, což není u výrobků bez laktózy zvykem.

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování či využití čerstvých meruněk

Meruňky jsou skvělé čerstvé, jen tak, ale také po staletí patří mezi oblíbené suroviny mnoha světových kuchyní, včetně té naší české! V tomto výběru vyzkoušených receptů jsme prohledali za vás naši databázi a našli pro vás ty nejlepší recepty, co v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz máme na zpracování nebo využití právě meruněk.

číst dále ...

Bezlepkové pečení, a navíc v bio kvalitě? Konečně si doma upečete oblíbené koláče!

Kdo by nemiloval domácí buchty, sladké zákusky či dokonce voňavé pečivo z kvalitní poctivé mouky? Široký výběr z nejrůznějších druhů bio mouky se v českých regálech objevuje už dlouho. Na své si ale konečně pořádně přijdou i ti, kteří si klasickou mouku dopřát nemohou. V poslední době se stále více rozšiřuje nabídka bezlepkové bio mouky pro celiaky.

číst dále ...

Sedmero zajímavostí o ledovém čaji

Ledové čaje nejrůznějších příchutí se v  posledních letech těší stále větší oblibě po celém světě. Patříte také mezi hrdé fanoušky tohoto jedinečného osvěžení s neodolatelnou chutí? Potom je právě teď ideální čas dozvědět se o něm pár zajímavostí, kterými budete moci ohromovat své okolí.

číst dále ...

Malá třešňová kuchařka – ty nejlepší recepty s třešněmi

Když přijde sezóna třešní, je třeba třešně rychle zpracovat. Můžeme je zavařit, naložit celé, nebo uchovat například ve formě džemů či marmelád. Z třešní lze také připravit mnoho úžasných dobrot. Asi nejčastěji je využíváme jako součást různých dezertů, ale dají se také upravit jako příloha k různým masům, či z nich udělat skvělou polévku. Z třešní ale můžeme vyrobit i sladké šťávy či lahodné alkoholické likéry. Inspirujte se tímto výběrem TOP receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Není kráva jako kráva. Která je na mléko a která na maso? A jaký kousek hovězího je ten nejlepší?

Vyznat se podrobněji v jednotlivých plemenech krav náleží většinou jen opravdovým odborníkům. Chcete se i vy trochu poučit a zjistit, která kráva z farmy je na mléko, a za jakým plemenem zajet na statek pro to nejlepší maso? Náš článek vám navíc poradí i s tím, jaký kus masa si při koupi vybrat.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy