REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nejíst pečivo ještě neznamená jíst bezlepkově

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Narazili jste ve svém životě na „nepřítele“ jménem lepek? Ať už jste příznivec moderních výživových trendů nebo vás zdravotní stav donutil dodržovat bezlepkovou dietu, máme pro vás pár tipů, jak tuto změnu v jídelníčku zvládnout. Poradíme vám, jak si pochutnat, aniž byste v obchodě nechali celou výplatu.


Módní hit bez mouky a pečiva

Lepek z jídelníčku můžete vyřadit dobrovolně, jako symbol životního stylu, nebo se ho vzdát, protože si to váš zdravotní stav žádá. Někteří lidé považují tuto dietu za „detox“ a snaží se tak snížit váhu. Lehkou stravu bez pečiva, mouky, hutných omáček či těžkých zákusků si vesměs pochvalují. Údajně se cítí svěže, odpočatě a jednoduše štíhle. S bezlepkovou dietou jsou spojena například hvězdná jména, jako Gwyneth Paltrow, Victoria Beckham či Lady Gaga. Dopustit na ni nedá ani slavný tenista Novak Djokovic.

 

 

Život bez lepku

Ovšem ti, kteří musí nedobrovolně proniknout pod slupku této zázračné hubnoucí diety, už tak veselí nebývají. Jsou to lidé, kterým lékaři potvrdí nesnášenlivost lepku, tedy onemocnění celiakie či alergii na lepek. Jejich dieta pak nespočívá „jen“ ve vyloučení pečiva, ale jsou nuceni ze svého jídelníčku vyloučit všechny potraviny, které lepek obsahují. Tedy i ty potraviny, ve kterých bychom lepek na první pohled nehledali. „Lepek se nachází v obilném zrnu (tj. pšenice, ječmen, žito, triticale, oves, atd.), ale najdeme ho v cukrovinkách (dortech, dezertech, pudincích), masných výrobcích (uzeninách, paštikách), polévkách se zavářkou, polotovarech a rostlinných náhražkách masa, nebo i v majonézách a kečupech. Zapomenout nesmíme ani na pivo, kde lepek najdeme také“, vyjmenovává nutriční terapeutka Mgr. Miroslava Matějková.

 

Léčivý jídelníček

Klasická medicína nesnášenlivost na lepek vyřešit zatím neumí. Zmírnit příznaky, nebo je zcela odstranit, musíte sami. Dnes už není pravidlem, že potraviny bez lepku provětrají vaši peněženku. Ve specializované prodejně si bez obav můžete vybrat vhodné potraviny, zpravidla označené symbolem přeškrtnutého klasu. Zaměřte se na potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové. K dispozici je celá řada, např. brambory, rýže, kukuřice, hrách, čočka, cizrna, sója, pohanka, jáhly, quinoa, amarant, teff, čirok a mnohé další.

Žádná omezení nepřináší ani konzumace ovoce, zeleniny, hub, bylin, masa, vajec, kávy, čaje a mléčných výrobků. „Klasickou mouku a výrobky z ní můžete nahradit potravinami ze zvláštních směsí muk, mezi oblíbené patří např. mouka pohanková. Na přípravu domácích dezertů se výborně hodí kukuřičné Bezlepkové piškoty z Kávovin. Zahušťovat jídla můžete uvařenou bramborou nebo rozmixovanými fazolemi. Jako ozdobu do polévky zkuste Pohankové pukance“, radí nutriční terapeutka.

Vzrůstající trend, jíst bezlepkově, přináší také větší výběr v mnohých restauračních zařízeních. Současně se stále rozrůstá také nabídka na pultech obchodů a výrobci „glutenfree“ potravin vymýšlí receptury, kterými mohou oblíbené pochutiny z bílé mouky nahradit těmi bezlepkovými. Například již zmíněné bezlepkové piškoty z kukuřičné mouky, které jsou vhodné pro jakoukoli věkovou skupinu. Tato alternativa je ideální odměnou pro malé děti, nebo svačinou do školy. Využijete je také při přípravě domácího sladkého pohoštění, třeba tiramisu.

 

 

 

10 tipů do bezlepkové kuchyně:

  1. Snažte se omezit polotovary a zaměřte se na potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové (např. brambory, rýže, kukuřice, hrách, čočka, cizrna…)
  2. Čtěte obaly potravin – také v uzeninách může být lepek
  3. Zahušťovat jídla zkuste uvařenou bramborou nebo rozmixovanými fazolemi
  4. Zařaďte do jídelníčku hodně zeleniny a ovoce
  5. Do jogurtu, polévky nebo do salátů zkuste Pohankové pukance
  6. Na palačinky a dezerty použijte pohankovou mouku
  7. Dětem dejte na mlsání jemné kukuřičné Bezlepkové piškoty, třeba z Kávovin
  8. Na letní grilování si připravte domácí kečup, majonézu či jogurtový dresing
  9. Nekupujte si polotovary, ale vařte ze základních surovin
  10. Buďte ve střehu a sledujte nové trendy v bezlepkové dietě

  

Alergie versus Celiakie

Oba názvy mají společného nepřítele, kterým je lepek. Abychom poodkryli rozdíly v onemocnění, je nutné nahlédnout pod pokličku imunitního systému. Při konzumaci lepku je reakce organismu odlišná a u alergie je odezva zaměřená proti samotné rostlinné bílkovině. V případě celiakie imunitní systém napadá tenké střevo. Oba neduhy se projevují podobně, po požití lepku se cítíte na nic.

Alergie se projeví téměř okamžitě, například svěděním kůže, vyrážkou, bolestí v žaludku, průjmem či nadýmáním.

Celiakie je záludnější. Její příznaky mají podobný charakter, ale nástup potíží vyvolaných intolerancí může být až po několika hodinách či dnech. Nejedná se pouze o nemoc dětského věku, její první příznaky se mohou objevit až v dospělosti. Celiakie si tak, díky své rozmanitosti symptomů a obtížnosti ji odhalit, vysloužila označení nemoc chameleon.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy