REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nejíst pečivo ještě neznamená jíst bezlepkově

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Narazili jste ve svém životě na „nepřítele“ jménem lepek? Ať už jste příznivec moderních výživových trendů nebo vás zdravotní stav donutil dodržovat bezlepkovou dietu, máme pro vás pár tipů, jak tuto změnu v jídelníčku zvládnout. Poradíme vám, jak si pochutnat, aniž byste v obchodě nechali celou výplatu.


Módní hit bez mouky a pečiva

Lepek z jídelníčku můžete vyřadit dobrovolně, jako symbol životního stylu, nebo se ho vzdát, protože si to váš zdravotní stav žádá. Někteří lidé považují tuto dietu za „detox“ a snaží se tak snížit váhu. Lehkou stravu bez pečiva, mouky, hutných omáček či těžkých zákusků si vesměs pochvalují. Údajně se cítí svěže, odpočatě a jednoduše štíhle. S bezlepkovou dietou jsou spojena například hvězdná jména, jako Gwyneth Paltrow, Victoria Beckham či Lady Gaga. Dopustit na ni nedá ani slavný tenista Novak Djokovic.

 

 

Život bez lepku

Ovšem ti, kteří musí nedobrovolně proniknout pod slupku této zázračné hubnoucí diety, už tak veselí nebývají. Jsou to lidé, kterým lékaři potvrdí nesnášenlivost lepku, tedy onemocnění celiakie či alergii na lepek. Jejich dieta pak nespočívá „jen“ ve vyloučení pečiva, ale jsou nuceni ze svého jídelníčku vyloučit všechny potraviny, které lepek obsahují. Tedy i ty potraviny, ve kterých bychom lepek na první pohled nehledali. „Lepek se nachází v obilném zrnu (tj. pšenice, ječmen, žito, triticale, oves, atd.), ale najdeme ho v cukrovinkách (dortech, dezertech, pudincích), masných výrobcích (uzeninách, paštikách), polévkách se zavářkou, polotovarech a rostlinných náhražkách masa, nebo i v majonézách a kečupech. Zapomenout nesmíme ani na pivo, kde lepek najdeme také“, vyjmenovává nutriční terapeutka Mgr. Miroslava Matějková.

 

Léčivý jídelníček

Klasická medicína nesnášenlivost na lepek vyřešit zatím neumí. Zmírnit příznaky, nebo je zcela odstranit, musíte sami. Dnes už není pravidlem, že potraviny bez lepku provětrají vaši peněženku. Ve specializované prodejně si bez obav můžete vybrat vhodné potraviny, zpravidla označené symbolem přeškrtnutého klasu. Zaměřte se na potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové. K dispozici je celá řada, např. brambory, rýže, kukuřice, hrách, čočka, cizrna, sója, pohanka, jáhly, quinoa, amarant, teff, čirok a mnohé další.

Žádná omezení nepřináší ani konzumace ovoce, zeleniny, hub, bylin, masa, vajec, kávy, čaje a mléčných výrobků. „Klasickou mouku a výrobky z ní můžete nahradit potravinami ze zvláštních směsí muk, mezi oblíbené patří např. mouka pohanková. Na přípravu domácích dezertů se výborně hodí kukuřičné Bezlepkové piškoty z Kávovin. Zahušťovat jídla můžete uvařenou bramborou nebo rozmixovanými fazolemi. Jako ozdobu do polévky zkuste Pohankové pukance“, radí nutriční terapeutka.

Vzrůstající trend, jíst bezlepkově, přináší také větší výběr v mnohých restauračních zařízeních. Současně se stále rozrůstá také nabídka na pultech obchodů a výrobci „glutenfree“ potravin vymýšlí receptury, kterými mohou oblíbené pochutiny z bílé mouky nahradit těmi bezlepkovými. Například již zmíněné bezlepkové piškoty z kukuřičné mouky, které jsou vhodné pro jakoukoli věkovou skupinu. Tato alternativa je ideální odměnou pro malé děti, nebo svačinou do školy. Využijete je také při přípravě domácího sladkého pohoštění, třeba tiramisu.

 

 

 

10 tipů do bezlepkové kuchyně:

  1. Snažte se omezit polotovary a zaměřte se na potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové (např. brambory, rýže, kukuřice, hrách, čočka, cizrna…)
  2. Čtěte obaly potravin – také v uzeninách může být lepek
  3. Zahušťovat jídla zkuste uvařenou bramborou nebo rozmixovanými fazolemi
  4. Zařaďte do jídelníčku hodně zeleniny a ovoce
  5. Do jogurtu, polévky nebo do salátů zkuste Pohankové pukance
  6. Na palačinky a dezerty použijte pohankovou mouku
  7. Dětem dejte na mlsání jemné kukuřičné Bezlepkové piškoty, třeba z Kávovin
  8. Na letní grilování si připravte domácí kečup, majonézu či jogurtový dresing
  9. Nekupujte si polotovary, ale vařte ze základních surovin
  10. Buďte ve střehu a sledujte nové trendy v bezlepkové dietě

  

Alergie versus Celiakie

Oba názvy mají společného nepřítele, kterým je lepek. Abychom poodkryli rozdíly v onemocnění, je nutné nahlédnout pod pokličku imunitního systému. Při konzumaci lepku je reakce organismu odlišná a u alergie je odezva zaměřená proti samotné rostlinné bílkovině. V případě celiakie imunitní systém napadá tenké střevo. Oba neduhy se projevují podobně, po požití lepku se cítíte na nic.

Alergie se projeví téměř okamžitě, například svěděním kůže, vyrážkou, bolestí v žaludku, průjmem či nadýmáním.

Celiakie je záludnější. Její příznaky mají podobný charakter, ale nástup potíží vyvolaných intolerancí může být až po několika hodinách či dnech. Nejedná se pouze o nemoc dětského věku, její první příznaky se mohou objevit až v dospělosti. Celiakie si tak, díky své rozmanitosti symptomů a obtížnosti ji odhalit, vysloužila označení nemoc chameleon.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy