REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nejíst pečivo ještě neznamená jíst bezlepkově

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Narazili jste ve svém životě na „nepřítele“ jménem lepek? Ať už jste příznivec moderních výživových trendů nebo vás zdravotní stav donutil dodržovat bezlepkovou dietu, máme pro vás pár tipů, jak tuto změnu v jídelníčku zvládnout. Poradíme vám, jak si pochutnat, aniž byste v obchodě nechali celou výplatu.


Módní hit bez mouky a pečiva

Lepek z jídelníčku můžete vyřadit dobrovolně, jako symbol životního stylu, nebo se ho vzdát, protože si to váš zdravotní stav žádá. Někteří lidé považují tuto dietu za „detox“ a snaží se tak snížit váhu. Lehkou stravu bez pečiva, mouky, hutných omáček či těžkých zákusků si vesměs pochvalují. Údajně se cítí svěže, odpočatě a jednoduše štíhle. S bezlepkovou dietou jsou spojena například hvězdná jména, jako Gwyneth Paltrow, Victoria Beckham či Lady Gaga. Dopustit na ni nedá ani slavný tenista Novak Djokovic.

 

 

Život bez lepku

Ovšem ti, kteří musí nedobrovolně proniknout pod slupku této zázračné hubnoucí diety, už tak veselí nebývají. Jsou to lidé, kterým lékaři potvrdí nesnášenlivost lepku, tedy onemocnění celiakie či alergii na lepek. Jejich dieta pak nespočívá „jen“ ve vyloučení pečiva, ale jsou nuceni ze svého jídelníčku vyloučit všechny potraviny, které lepek obsahují. Tedy i ty potraviny, ve kterých bychom lepek na první pohled nehledali. „Lepek se nachází v obilném zrnu (tj. pšenice, ječmen, žito, triticale, oves, atd.), ale najdeme ho v cukrovinkách (dortech, dezertech, pudincích), masných výrobcích (uzeninách, paštikách), polévkách se zavářkou, polotovarech a rostlinných náhražkách masa, nebo i v majonézách a kečupech. Zapomenout nesmíme ani na pivo, kde lepek najdeme také“, vyjmenovává nutriční terapeutka Mgr. Miroslava Matějková.

 

Léčivý jídelníček

Klasická medicína nesnášenlivost na lepek vyřešit zatím neumí. Zmírnit příznaky, nebo je zcela odstranit, musíte sami. Dnes už není pravidlem, že potraviny bez lepku provětrají vaši peněženku. Ve specializované prodejně si bez obav můžete vybrat vhodné potraviny, zpravidla označené symbolem přeškrtnutého klasu. Zaměřte se na potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové. K dispozici je celá řada, např. brambory, rýže, kukuřice, hrách, čočka, cizrna, sója, pohanka, jáhly, quinoa, amarant, teff, čirok a mnohé další.

Žádná omezení nepřináší ani konzumace ovoce, zeleniny, hub, bylin, masa, vajec, kávy, čaje a mléčných výrobků. „Klasickou mouku a výrobky z ní můžete nahradit potravinami ze zvláštních směsí muk, mezi oblíbené patří např. mouka pohanková. Na přípravu domácích dezertů se výborně hodí kukuřičné Bezlepkové piškoty z Kávovin. Zahušťovat jídla můžete uvařenou bramborou nebo rozmixovanými fazolemi. Jako ozdobu do polévky zkuste Pohankové pukance“, radí nutriční terapeutka.

Vzrůstající trend, jíst bezlepkově, přináší také větší výběr v mnohých restauračních zařízeních. Současně se stále rozrůstá také nabídka na pultech obchodů a výrobci „glutenfree“ potravin vymýšlí receptury, kterými mohou oblíbené pochutiny z bílé mouky nahradit těmi bezlepkovými. Například již zmíněné bezlepkové piškoty z kukuřičné mouky, které jsou vhodné pro jakoukoli věkovou skupinu. Tato alternativa je ideální odměnou pro malé děti, nebo svačinou do školy. Využijete je také při přípravě domácího sladkého pohoštění, třeba tiramisu.

 

 

 

10 tipů do bezlepkové kuchyně:

  1. Snažte se omezit polotovary a zaměřte se na potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové (např. brambory, rýže, kukuřice, hrách, čočka, cizrna…)
  2. Čtěte obaly potravin – také v uzeninách může být lepek
  3. Zahušťovat jídla zkuste uvařenou bramborou nebo rozmixovanými fazolemi
  4. Zařaďte do jídelníčku hodně zeleniny a ovoce
  5. Do jogurtu, polévky nebo do salátů zkuste Pohankové pukance
  6. Na palačinky a dezerty použijte pohankovou mouku
  7. Dětem dejte na mlsání jemné kukuřičné Bezlepkové piškoty, třeba z Kávovin
  8. Na letní grilování si připravte domácí kečup, majonézu či jogurtový dresing
  9. Nekupujte si polotovary, ale vařte ze základních surovin
  10. Buďte ve střehu a sledujte nové trendy v bezlepkové dietě

  

Alergie versus Celiakie

Oba názvy mají společného nepřítele, kterým je lepek. Abychom poodkryli rozdíly v onemocnění, je nutné nahlédnout pod pokličku imunitního systému. Při konzumaci lepku je reakce organismu odlišná a u alergie je odezva zaměřená proti samotné rostlinné bílkovině. V případě celiakie imunitní systém napadá tenké střevo. Oba neduhy se projevují podobně, po požití lepku se cítíte na nic.

Alergie se projeví téměř okamžitě, například svěděním kůže, vyrážkou, bolestí v žaludku, průjmem či nadýmáním.

Celiakie je záludnější. Její příznaky mají podobný charakter, ale nástup potíží vyvolaných intolerancí může být až po několika hodinách či dnech. Nejedná se pouze o nemoc dětského věku, její první příznaky se mohou objevit až v dospělosti. Celiakie si tak, díky své rozmanitosti symptomů a obtížnosti ji odhalit, vysloužila označení nemoc chameleon.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy