REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Překročte hranice běžného pečení, vyzkoušejte nevšední mouky a pečte díky nim s minimem lepku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.


Lepek je při pečení vítaným pomocníkem a zdravým jedincům, kteří netrpí celiakií ani zvýšenou citlivostí na lepek ve stravě, nijak neškodí. Avšak v rámci snahy o vyvážený jídelníček může něco nového vyzkoušet každý z nás. A přesně k tomu se hodí například rýžové nebo pohankové mouky, ze kterých vykouzlíte řadu zajímavých jídel.

 

 

Pečení bez lepku? Jde to!

Lepek je pro cukrářské řemeslo velmi cennou složkou obilovin, která se stará o správnou soudržnost a pružnost těsta. Už jeho druhý název gluten je odvozen od vlastnosti, kterou těstu dodává – lepivost. Jedná se o směs bílkovin, která se přirozeně vyskytuje v řadě nejběžněji používaných obilovin, kterými jsou například pšenice, špalda, žito nebo oves. Avšak dnes už nejen zkušený pekař, ale i amatérský nadšenec ví, že péct je možné z nejrůznějších surovin. Na pultech obchodů navíc najdeme nepřeberné množství různých druhů mouk, proč tedy zůstávat jen u klasické pšeničné a žitné.

Pokud hledáte nové zajímavé chutě a suroviny, kterými byste obohatili svůj jídelníček, vyzkoušejte mouky z pohanky nebo rýže. Ani jedna ze zmíněných nepatří mezi typicky české suroviny pro pečení, ale o to více prostoru pro experiment a nevšední pečicí a cukrářské zážitky nabízí. Pokud se pustíte do pečení z mouky, která je bez lepku nebo obsahuje jen jeho stopové množství, mějte na paměti, že těsto se bude chovat trochu jinak.

„Například při pečení z rýžové mouky bývá těsto tužší, než jsme zvyklí u jiných těst a není možné ho vylít na plech nebo do formy. Odlišnou strukturu má moučník z rýžové mouky i po upečení, ale rozhodně nabídne novou chuť,“ říká Daniel Perner, který ve svém mlýně mele i rýžovou mouku.

Typickým jídlem z pohankové mouky jsou francouzské slané palačinky galettes. S vajíčkem a zeleninou či kvalitní šunkou se snadno stanou součástí běžného jídelníčku celé rodiny. Pohanka je navíc velmi zdravá – kromě řady cenných vitamínů obsahuje i rutin, který zvyšuje pružnost krevních cév.

Na rýžové mouce si pochutnáte i v asijské kuchyni. Nejen oblíbené rýžové nudle, ale také fantastické koláčky mochi s fazolovou pastou nebo sheng jian bao knedlíčky. To vše si můžete uvařit doma.

Stejně tak ale můžete i tyto mouky používat k běžnému pečení. Pokud s pohankovou nebo rýžovou moukou začínáte a chcete si je nejdříve vyzkoušet, můžete začít s jejich přimícháním do mouky, na kterou jste zvyklí, nebo vyzkoušejte nějaký z receptů upravených přímo na míru danému typu mouky.

 

V kuchyni se inspirujte naším receptem na podzimní makový koláč z pohankové mouky:

 

 

TIP – Pohanková celozrnná hladká Pernerka

Upečte si oblíbený dezert trochu jinak. Vyzkoušejte místo běžné pšeničné mouku pohankovou.

Pusťte se do pečení s pohankovou celozrnnou moukou. Díky pečlivému namletí nahladko se vám s ní bude pracovat stejně dobře jako s běžnou pšeničnou moukou. Během procesu mletí nedochází k poškozování škrobového zrna, díky čemuž má Pernerka výborné pečící vlastnosti.

Zdroj: www.pernerka.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Překročte hranice běžného pečení, vyzkoušejte nevšední mouky a pečte díky nim s minimem lepku

Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Chystáte se na vinobraní? Fakta, co byste měli znát

Vinobraní je za dveřmi, a tak jsme připravili pár zajímavostí, které není na škodu připomenout. Třeba se dozvíte i pár novinek, o kterých jste doposud nevěděli.

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy