REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nealkoholické nápoje

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nealkoholické nápoje neobsahují etanol, nebo nejvýše 0,75 % obj., což je 5,5 g v l litru.


Voda

Voda je součástí života, lidské tělo ji ztrácí dýcháním, potem, močí, stolicí a musí ji neustále dodávat. Snížení obsahu vody v lidském organismu o 10 % vyvolá vážné zdravotní poruchy (tzv. dehydrataci), při snížení obsahu vody o 20 % nastává smrt. Je-li málo vody ve stravě, musíme jí více přijmout v nápojích. Člověk denně potřebuje asi 3 l vody, z toho nejméně 1 l v nápojích. Při zvýšené fyzické námaze je nutné vodu neustále dodávat. Nejvíce zvyšují potřebu pití jídla sladká, slaná, tučná a pokrmy obsahující příliš mnoho bílkovin.

Podle účelu použití rozlišujeme vodu :

pitnou vodu – musí být zdravotně nezávadná, bez choroboplodných mikroorganismů. Používá se k pití, vaření a osobní spotřebě. Má být bezbarvá, bez zápachu, příchutí a zabarvení. Nápoje s teplotou okolo 10 °C tlumí pocit žízně lépe než nápoje chladnější, tj. pod 5 °C.

užitkovou vodu – používá se na mytí, praní apod.

provozní vodu – v potravinářství se nesmí používat, používá se k technickým účelům.

Stolní vodaje vybraná pitná voda vysoké jakosti, většinou získaná z hlubinných zdrojů. Plní se do polyetylenových lahví 1,5 l, 2 l nebo do odlehčených skleněných lahví. V prodeji je stolní voda přírodní, perlivá (sycená oxidem uhličitým), ochucená a kojenecká (je vysoce jakostní). Nejznámější jsou Dobrá voda, Aqua viva Emka, Zlatá voda, Horský pramen, Tanja, Pravá kojenecká voda Mimi apod. Stolní voda se hodnotí senzoricky (chuť, pach), chemicko- fyzikálně a mikrobiologicky.

Minerální vody obsahují při vývěru na 1 l nejméně 1 g rozpuštěných látek nebo 1 g rozpuštěného oxidu uhličitého. Obsahují ionty v různých poměrech a množstvích. Při dlouhodobé konzumaci je vhodné minerální vody střídat. Minerální vody nesmí být mikrobiologicky upravované a splňují při výstupu hygienické požadavky.

Rozdělení minerálních vod:

podle teploty zřídla – chladné (do 20°C), vlažné (20-30°C), teplé (30-50°), horké (nad 50°C)

podle převažujících minerálních složek – alkalické (obsahují převážně sodné ionty), zemité (vápník a hořčík), salinické (sodík, síran), sádrovcové (vápník, síra), ryze hořké (hořčík, síra)

podle obsahu plynů– kyselky (obs. oxid uhličitý), sirovodíkové, metanové, dusíkové atd.

podle účinku na organismus– stolní, léčivé, převážně léčivé

stolní – Mattoni, Poděbradka, Exelzior, Korunní kyselka, Ida, Ondrášovka.

převážně léčivé – Bílinská kyselka, Mlýnský pramen, Salvátorka apod.

léčivé (mají vědecky prokázané léčivé účinky) – Šaratice (je sírohořečnatosodná, působí jako projímadlo), Vincentka (kyselka, léčí horní cesty dýchací, neurózy, vhodná na inhalaci), Znojemská hořká (obdoba Šaratice)

Minerální vody se plní do skleněných nebo polyetylénových lahví. Některé minerální vody se ochucují sirupem. Usazené minerální látky na dně lahve nejsou závadou. Minerální vody nejsou vhodné pro dlouhodobou konzumaci.

Sodová voda je pitná voda, sycená oxidem uhličitým v množství nejméně 4 g ba 1 litr. Od perlivé stolní vody se sodová voda liší kvalitou vody. Perlivá stolní voda je kvalitnějším výrobkem. V prodeji je stolní sodová voda, aromatizovaná sodová voda citronem (neobsahuje cukr) a sodová voda s příchutí jablka (s nízkým obsahem cukru). Sodová voda je čirá, bezbarvá, jiskrná, jemně perlí a má říznou, osvěžující chuť a vůni. Nesmí obsahovat cizí příměsi ani usazeninu.

Limonády jsou nápoje vyrobené z limonádového sirupu, pitné vody a případně oxidu uhličitého. Pro zvýšení trvanlivosti se mohou limonády pasterovat nebo chemicky konzervovat (sorbanem draselným). Slouží jako osvěžující nápoje, při konzumaci většího množství mohou způsobit pocit tlaku v žaludku (rychlým uvolňováním oxidu uhličitého), případně plynatost.

Rozdělení limonád:

na nesycené a sycené.

Sycené se dále dělí na:

ovocné limonády– z ovocných sirupů (jablečná, malinová, borůvková, pomerančová apod.)

ovocné limonády s příchutí – z ovocných sirupů s příchutí (ovocná s příchutí malin atd.)

tresťové limonády– s přídavkem cukru. limonádových trestí (aromatické látky a barviva)

speciální limonády– kolové (Pepsi Cola, Coca Cola) – tonikové (obsahují chinin – Tonic Water, arotonic) – dietní ( určené pro diabetiky) – bylinné (jablečnobylinná, Alpské byliny s vitamínem C)

Podle charakteru surovin se připouští tvorba usazeniny, nesmí však obsahovat cizí příměsi.

Ovocné a zeleninové šťávy

Jsou výživově nejhodnotnější nealkoholické nápoje. Obsahují lehce stravitelné monosacharidy (glukózu a fruktózu), organické kyseliny (citronovou, jablečnou, vinnou), které zvyšují osvěžující účinek, podporují vylučování trávicích šťáv a činnost střevní mikroflory.

Rozdělení

čiré přírodní šťávy – pomerančová šťáva 100 %, ananasová 100 %, grapefruitsaft 100 %

dřeňové upravované šťávy (džusy) – obsahují rozptýlenou dřeň, mohou být ředěné vodou a upravované cukrem

zeleninové šťávy– 100 % šťáva rajčatová, mrkvová, zeleninová směs 100 %.

Zahuštěné ovocné šťávy jsou přírodní ovocné šťávy, upravené snížením původního obsahu vody (tzv. koncentráty).

Používají se jako polotovary pro výrobu ovocných šťáv, sirupů a ovocných nealkoholických nápojů. Vyrábějí se téměř ze všech druhů ovoce. Vylisovaná šťáva se odstředí, filtuje, vyčeří a zahušťuje se na vakuových odparkách. V prodeji je citronová, mandarinková, ananasová aj.

Ovocné nápojejsou to nápoje s vyšším obsahem ovocné sušiny než mají ovocné limonády a s nižším obsahem ovocné sušiny než mají upravované ovocné šťávy (džusy). Vyrábějí se z ovocné suroviny, cukru, vody a různých přísad (např. kys. citronová, karamel, přírodní aromata). Vyrábějí se ovocné nápoje jednodruhové, vícedruhové, směsi. Některé tržní druhy se sytí oxidem uhličitým. Speciální skupinu ovocných nápojů tvoří tzv. ovocné nektary, které mají vyšší obsah přírodní ovocné šťávy (až 70 %) a vysoký obsah jemně rozptýlených částeček ovocné dužiny.

Sirupyjsou výrobky z ovocné nebo zeleninové šťávy nebo z přírodních či syntetických vonných a chuťových látek nebo z rostlinných výtažků případně drog, oslazené vhodným sladidlem. Používají se k výrobě limonád, ochucených stolních vod, ochucených minerálních vod nebo k přípravě nápojů v domácnosti.

Tržní druhy sirup:

– ovocné – základem je přírodní ovocná šťáva , mohou se přichucovat vonnými a chuťovými látkami . Některé se vitaminizují. V prodeji je černý rybíz, lesní směs, mandarinka a další.

limonádové– používají se při výrobě nealkoholických nápojů

zeleninové – základem jsou přírodní zeleninové šťávy (Karotela)

bylinné – výroba z jablečného koncentrátu, cukru, škrobového sirupu, výluhů bylin, kyseliny citronové. V prodeji je lipový, mátový aj.

s příchutí – vyrábí se z pitné vody, cukru a z přírodní nebo syntetické vonné a chuťové látky.

dietetické – patří sem nízkoenergetické (nižší obsah cukru, označují se Light), diabetické (slazené umělým sladidlem) a sirupy pro sportovce (pro přípravu iontového nápoje Sprint).

– ostatní sirupy – Barley, Sirup expreso tea.

Ostatní nealkoholické nápoje

posilující (tzv. izotonické) – pro sportovce, pracovníky v horkých provozech, řidiče, účastníky diskoték apod. Obsahují vitamíny C, B a stopové prvky. Některé obsahují látky povzbuzující duševní činnost (kofein). V prodeji Semtex, Sport ideal, Iso Sprint aj.

léčivé šťávy– jsou to přírodní zeleninové nebo ovocné šťávy doplněné vitamíny a minerálními látkami.

ledový čaj – je vodný výluh čaje (černého, ovocného, bylinného) s přísadou ovocné šťávy, oslazený a ochucený dalšími přísadami. Může být sycený oxidem uhličitým.

ledová káva – je pasterovaný kávový odvar typu espresso.

Skladování nealkoholických nápojů

Nealkoholické nápoje se skladují ve vzdušných, dobře větraných, temných a čistých místnostech. Teplota od 2 do 15°C, u konzervovaných výrobků 2 až 20°C a relativní vlhkost vzduchu nejvýše 70%.

Autoři: Mgr.

Vladislav Hadrava, Jiřina Šlaisová, Ing. Karel Schlesinger, Ing. Jaroslava Součková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy