Statistiky uvádějí, že nejvíce se na světě sní rýže bílé, tedy loupané a to i přesto, že právě její sestřička, neloupaná hnědá rýže je podstatně zdravější a je nejen pro budoucí maminky a kojící ženy tou správnou ingrediencí pro zdravý život.
Naturální, tedy celozrnná rýže je vlastně bílá rýže, která nebyla oloupaná. Má tedy otruby, po jejichž oloupání vznikne rýže bílá, ale bohužel právě odstraněním otrub rýže ztratí i většinu vitamínů, minerálních látek a vlákniny.
Pro srovnání si můžeme uvést jeden příklad: šálek neoloupané rýže obsahuje 4 g vlákniny, což je čtyřikrát více, než obsahuje stejné množství rýže oloupané.
Bílá, oloupaná rýže spadá do kategorie potravin s vysokým glykemickým indexem, což znamená, že bílá rýže způsobuje rychlý nárůst cukru v krvi. Právě vysoký obsah cukru v krvi organismus hůře zvládá a krev může být dokonce toxická a poškodit drobné cévky v očích a ledvinách.
U některých žen se v těhotenství objevuje těhotenská cukrovka, což bývá většinou jen dočasný problém, při kterém není organismus schopný správně regulovat hladinu cukru v krvi. Těhotenská cukrovka v tomto případě pak může některým budoucím maminkám poškodit výše jmenované cévky. Těmto maminkám se pak někdy rodí až příliš velká miminka.
Vysoká hladinu cukru pak ještě podporuje tvorbu a ukládání tuku v těle a právě proto je lepší zvláště v období těhotenství sáhnout po rýži neloupané, hnědé, která má nízký glykemický index a podstatně větší podíl vlákniny, než rýže oloupaná.
Některé základní údaje o naturální rýži:
Naturální rýže obsahuje hodně minerálů a rovněž vitamíny skupiny B. Obsahuje například niacin, mangan, hořčík, selen a také fosfor.
Foláty (kyselina listová) proti vrozeným vadám
Pažitka, nepostradatelná bylinka pro budoucí maminky i kojící ženy