REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Naturální versus loupaná rýže

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Statistiky uvádějí, že nejvíce se na světě sní rýže bílé, tedy loupané a to i přesto, že právě její sestřička, neloupaná hnědá rýže je podstatně zdravější a je nejen pro budoucí maminky a kojící ženy tou správnou ingrediencí pro zdravý život.


Výživa těhotné a kojící ženyNaturální, tedy celozrnná rýže je vlastně bílá rýže, která nebyla oloupaná. Má tedy otruby, po jejichž oloupání vznikne rýže bílá, ale bohužel právě odstraněním otrub rýže ztratí i většinu vitamínů, minerálních látek a vlákniny.

Pro srovnání si můžeme uvést jeden příklad: šálek neoloupané rýže obsahuje 4 g vlákniny, což je čtyřikrát více, než obsahuje stejné množství rýže oloupané.

Bílá, oloupaná rýže spadá do kategorie potravin s vysokým glykemickým indexem, což znamená, že bílá rýže způsobuje rychlý nárůst cukru v krvi. Právě vysoký obsah cukru v krvi organismus hůře zvládá a krev může být dokonce toxická a poškodit drobné cévky v očích a ledvinách.

U některých žen se v těhotenství objevuje těhotenská cukrovka, což bývá většinou jen dočasný problém, při kterém není organismus schopný správně regulovat hladinu cukru v krvi. Těhotenská cukrovka v tomto případě pak může některým budoucím maminkám poškodit výše jmenované cévky. Těmto maminkám se pak někdy rodí až příliš velká miminka.

Vysoká hladinu cukru pak ještě podporuje tvorbu a ukládání tuku v těle a právě proto je lepší zvláště v období těhotenství sáhnout po rýži neloupané, hnědé, která má nízký glykemický index a podstatně větší podíl vlákniny, než rýže oloupaná.

Některé základní údaje o naturální rýži:

Naturální rýže obsahuje hodně minerálů a rovněž vitamíny skupiny B. Obsahuje například niacin, mangan, hořčík, selen a také fosfor.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy