REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Naturální versus loupaná rýže

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Statistiky uvádějí, že nejvíce se na světě sní rýže bílé, tedy loupané a to i přesto, že právě její sestřička, neloupaná hnědá rýže je podstatně zdravější a je nejen pro budoucí maminky a kojící ženy tou správnou ingrediencí pro zdravý život.


Výživa těhotné a kojící ženyNaturální, tedy celozrnná rýže je vlastně bílá rýže, která nebyla oloupaná. Má tedy otruby, po jejichž oloupání vznikne rýže bílá, ale bohužel právě odstraněním otrub rýže ztratí i většinu vitamínů, minerálních látek a vlákniny.

Pro srovnání si můžeme uvést jeden příklad: šálek neoloupané rýže obsahuje 4 g vlákniny, což je čtyřikrát více, než obsahuje stejné množství rýže oloupané.

Bílá, oloupaná rýže spadá do kategorie potravin s vysokým glykemickým indexem, což znamená, že bílá rýže způsobuje rychlý nárůst cukru v krvi. Právě vysoký obsah cukru v krvi organismus hůře zvládá a krev může být dokonce toxická a poškodit drobné cévky v očích a ledvinách.

U některých žen se v těhotenství objevuje těhotenská cukrovka, což bývá většinou jen dočasný problém, při kterém není organismus schopný správně regulovat hladinu cukru v krvi. Těhotenská cukrovka v tomto případě pak může některým budoucím maminkám poškodit výše jmenované cévky. Těmto maminkám se pak někdy rodí až příliš velká miminka.

Vysoká hladinu cukru pak ještě podporuje tvorbu a ukládání tuku v těle a právě proto je lepší zvláště v období těhotenství sáhnout po rýži neloupané, hnědé, která má nízký glykemický index a podstatně větší podíl vlákniny, než rýže oloupaná.

Některé základní údaje o naturální rýži:

Naturální rýže obsahuje hodně minerálů a rovněž vitamíny skupiny B. Obsahuje například niacin, mangan, hořčík, selen a také fosfor.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy